Botulinum toxin (botoks) | Elpida Group

Botulinum
toxin (botoks)

Kako deluje botoks?

Botulinum toxin tipa A je pročišćeni protein koji proizvode bakterije clostridium botulinum. Prvenstveno se koristio u neurologiji i oftalmologiji, a poslednjih nekoliko decenija drži visoko mesto u estetskoj medicini kada je u pitanju izbor tretmana koji efikasno uklanja bore blokirajući mimične mišiće čime se sprečava njihova kontrakcija i samim tim pojava finih linija, bora i brazdi. Često je njegova pojedinačna upotreba sasvim dovoljna da ih ukloni, međutim ponekad je poželjno kombinovati ga sa dermalnim filerima ukoliko su bore izraženije i veoma uporne.

Primena botoksa

  • Uklanjanje bora na regijama kao što su:
  • Zona između obrva
  • Koren nosa
  • Čelo
  • Područje oko očiju
  • Vrat
  • Hiperhidroza ( prekomerno znojenje )

Kako izgleda tretman botoksom?

Najvažniji korak pre tretmana jeste konsultacija lekara i pacijenta. Baš zato što se za botoks vezuju različite predrasude s obzirom na to da smo svedoci njegove neadekvatne primene, česte pojave „zaleđenih lica“ kao i komplikacija koje se mogu javiti kao posledica nestručnog aplikovanja, od izuzetnog značaja je istaći podatak da se radi o visoko pročišćenom proteinu vrhunskom tehnologijom kako bi se omogućio siguran, bezbedan i apsolutno efikasan tretman koji je u estetske svrhe zvanično odobren od FDA pre 40 godina. Botoks se u vrlo malim količinama ubrizgava blokirajući rad mišića koji su odgovorni za mimiku lica i stvaranje bora. Aplicira se specijalnim tankim iglama, tako da pacijent ne oseća bol niti bilo kakve neprijatne senzacije. Intervencija se izvodi brzo i jednostavno, a pacijent se neposredno nakon postupka može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima zato što nema perioda oporavka.

Kada se mogu uočiti efekti tretmana?

Rezultat delovanja botoksa počinje da se primećuje posle 3 do 5 dana, dok se pun efekat može očekivati 10 do 14 dana u odnosu na izvedenu intervenciju.

Koliko dugo traje dejstvo botoksa?

Kada govorimo o efektima botoksa, bitno je naglasiti da su oni uslovljeni različitim faktorima kao što su jačina mišića, individualna sposobnost za regeneraciju nervnih završetaka, kvalitet i debljina kože, a u proseku dejstvo traje od 3 do 4 meseca, a neretko i duže. Sa svakim ponavljanjem tretmana, mišići slabe prouzrokujući slabiju mimiku, pa se sve postojeće bore povlače i nestaju.

Prekomerno znojenje? Botoks je sjajno rešenje

Botoks se u poslednje vreme veoma često primenjuje kod rešavanja problema hiperhidroze, tj. prekomernog znojenja, učestalih glavobolja i migrena, neprijatnih stanja sa mišićnim spazmima, kao i problema sa očima. Ukoliko je reč o terapiji pojačanog znojenja, upotrebljava se veće razređenje botoksa i samo se površinski unosi ispod kože čime se smanjuje funkcija znojnih žlezda. Efekti mogu trajati do 9 meseci ako se tretira potpazušna jama, dok se kod šaka i tabana rezultati nešto skraćuju.

Da li postoje kontraindikacije za botoks?

Kao kontraindikacije treba izdvojiti trudnoću, dojenje, miasteniu gravis, infekciju kože na mestu aplikovanja botoksa, prehladu, febrilno stanje.

Imate pitanja?

Kontaktirajte nas