Duboki pilinzi ruku i dekoltea, dr Nenad Stanković, KOL Skin Tech Pharma Group | Elpida Group

Duboki pilinzi ruku i dekoltea, dr Nenad Stanković, KOL Skin Tech Pharma Group

Neretko se u okviru svakodnevne rutine negovanja kože veliki značaj poklanja isključivo licu, dok su vrat, dekolte i ruke često nepravedno zanemareni, a zbog izrazito tanke kože na tim regijama i stalnoj izloženosti sunčevim zracima, tragovi starenja na njima su najuočljiviji.

Za uklanjanje neželjenih estetskih promena kao što su fleke, pege, fine linije i bore, možemo početi od hemijskih pilinga poput Easy TCA koji sadrži specijalne dodatke – AHA kiseline, vitamine, antioksidanse i saponine. Svakako se savetuje i obavezno nanošenje post peel maske koja u prvom redu smanjuje inflamaciju. Za ovu vrstu tretmana, ali i sve ostale gde hemijski piling primenjujemo ili samostalno ili kombinovano sa nekom drugom metodom, post peel nega je neophodna kako bi se tretirana regija umirila, regenerisala i potpuno oporavila od uticaja hemijskog agensa koji je izazvao željenu inflamaciju čiji se efekti ogledaju u podsticanju naših sopstvenih mehanizama isceljivanja u cilju ublažavanja i uklanjanja promena kao što su hiperpigmentacije, bore, pege, akne, ožiljci i sl. Kada govorimo o staračkim flekama, to su najčešće mala područja sa promenom boje (hiperpigmentacijom) na licu, šakama, dekolteu i ostalim delovima tela koji su prekomerno izloženi suncu. Najčešće se javljaju kod osoba starijih od 40 godina, mada se u pojedinim slučajevima mogu zapaziti i nešto ranije. Staračke fleke prouzrokuje pojačana aktivnost melanocita, ćelija koje stvaraju melanin u najdubljem sloju epidermisa.

Ključni faktor koji određuje boju kože nije broj, već aktivnost melanocita. Unutar melanocita smeštene su pigmentacione granule, poznatije kao melanozomi, koji sadrže tirozinazu, enzim odgovoran za proizvodnju melanina. Kako melanin apsorbuje UV zrake, tako mi dobijamo tamniju boju i naš ten biva ujednačen. Međutim, prilikom dužeg izlaganja sunčevim zracima, aktivnost melanocita će se pojačati , pa samim tim, stvoriće se i više melanina nego što je potrebno. Upravo u tome leži uzrok nastanka staračkih pega na najizloženijim područjima, kao što su lice, šake i dekolte. One u velikoj meri mogu uticati na samopouzdanje, posebno kada se nalaze na rukama s obzirom na to da njima gestikuliramo, neodvojivi su deo neverbalne komunikacije i neprekidno su izložene tuđim pogledima. Za rešavanje ovog problema, dr Stanković predlaže 43% TCA direktno na fleku specijalnom tehnikom ONLY TOUCH. Potom se cela površina šake prelazi jednom ili dvaput i to 15%TCA radi homogenizacije. Uz post peel negu, kremu sa visokim zaštitnim faktorom, preporučuje se i Blending Bleaching krema kojom će se prevenirati pojava novih hiperpigmentacija. Ovaj postupak predstavlja uvod u protokol koji ima 4 koraka : prvi je primena 43% TCA direktno na fleku i 15% TCA na cele šake.

Nakon dve nedelje nanosi se samo 15%TCA, a kada prođu još dve nedelje, primenjujemo takođe isti procenat hemijskog rastvora, dok protokol završavamo onako kako smo i započeli, a to je 43% TCA tačno na fleku i 15%TCA na celu površinu šaka. Pošto je reč o dubljem pilingu od 43%TCA, za pripremu kože osim alkohola, koristimo i aceton kako bismo postigli dublju penetraciju aktivnih supstanci. U zavisnosti od pritiska aplikatora, imaćemo proporcionalni efekat. Izdvaja se 0,15ml na vrh aplikatora i blago dodirne jedanput na starački pegu do pojave frostinga. Bitno je da dobijemo sivkasti frosting i stignemo do retikularnog dermisa. Tu je najčešće zadebljano tkivo, tako da se ipak radi o složenoj proceduri koja iziskuje preciznost, tačnost i kompleksan pristup. Kada se koža potpuno osuši, šake se prelaze TCA pilingom, čak i preko već obrađenih fleka jer nema uticaja na njih. Ovim protokolom, postiže se poboljšanje kvaliteta kože i ujednačenosti tena čak u 80% slučajeva. Pacijente treba adekvatno uputiti i edukovati da pravilno štite svoje ruke od agresivnih hemijskih sredstava, sunca i drugih štetnih faktora, kao i da nastave da ih neguju kremama – Blending Bleaching za izbeljivanje i Melablock za zaštitu od štetnog UVA i UVB zračenja. Na taj način, rezultati dobijeni kombinovanjem pilinga i kozmetike, mogu se održavati duži vremenski period. U našem centru organizujemo obuke doktora za duboke hemijske pilinge i upoznajemo ih sa svim prednostima ove metode koja ima dokazane efekte u praksi, pruža sigurnost u radu, a pacijentima savršen ten, lepu, zdravu i kvalitetnu kožu, te izraženo zadovoljstvo, veće samopouzdanje i samouverenost.