Hemijski pilinzi – Indikacije i kontraindikacije – Doc. dr sci. med. spec. dermatologije Dušan Škiljević | Elpida Group

Hemijski pilinzi – Indikacije i kontraindikacije – Doc. dr sci. med. spec. dermatologije Dušan Škiljević

Pred 200 učesnika kongresa “ Ultimativni vodič kroz hemijske pilinge“ doc. dr sci. med. spec. dermatologije Dušan Škiljević istakao je značaj adekvatnog definisanja, klasifikacije, kontraindikacija i neželjenih efekata kada je reč o hemijskim pilinzima. Naime, radi se o proceduri kojom se uz pomoć hemijskog agensa izaziva kontrolisana destrukcija kože dovodeći do eksfolijacije i vidnog poboljšanja teksture. Skin Tech Pharma Group je čuvena španska kompanija prepoznatljiva upravo po hemijskim pilinzima koji jedini u svetu poseduju sertifikat za upotrebu u medicinske svrhe. Budući da predstavljaju skup opsežnih naučnih istraživanja i detaljnih ispitivanja, njihova dugogodišnja primena omogućila je dostizanje izuzetnih rezultata u medicinskoj praksi i na desetine hiljada zadovoljnih pacijenata širom sveta.

Dubina prodiranja pilinga zavisi od više faktora: pre svega, od tipa kože, inicijalne pripreme, formulacije preparata, da li se piling izvodi samostalno ili kombinovano sa nekim drugim tretmanima, kao i mesta aplikacije, vremena kontakta pilinga i kože, i naravno – nege posle izvedenog postupka. Ako uzmemo u obzir da je koža naš najveći organ težak oko 4, 5 kilograma i sa površinom preko 1,7 kvadratnih metara, onda ne čudi što zahteva posebnu pažnju. Pilinzi mogu biti površni, srednje duboki i duboki, te bazirani na AHA kiselinama poput glikolne, citrične, mandelične i laktične i BHA kiselinama kao što je salicilna u prvom redu. Doktori su imali jedinstvenu priliku da se upoznaju sa stanjima kada je ova procedura indikovana. Tako treba početi od poremećaja pigmentacije, melazme, melanoza, pegica, tetovaža, akni, ožiljaka, ali i estetskih indikacija kao što su bore i površni ožiljci. Ukoliko ne postoji dobra saradnja sa pacijentom ili ako imamo situaciju da je isti mentalno nestabilan i sa potpuno nerealnim očekivanjima, lošeg opšteg zdravstvenog stanja, ima otvorene rane, herpes ili je fototip IV, V i VI, ovaj tretman ne bi trebalo primenjivati. U praksi se kao neželjeni efekti mogu javiti eritem, svrab, bol, atrofija kože, perzistentni eritem, ožiljci, milia, akne, alergije. Savremene formulacije dubokih fenolnih pilinga registrovanih kao medicinska sredstva sa precizno definisanim protokolima pružaju sigurnost u radu doktorima koji treba jasno da odrede indikacije u skladu sa opštim zdravljem pacijenta, uz obaveznu post peel negu i zaštitu kremama sa visokim zaštitnim faktorom.

Da bismo prevenirali potencijalne komplikacije, dr Škiljević savetuje da se hemijski pilinzi ne primenjuju kod tamnijih fototipova, atopičara, izuzetno suve i osetljive kože, te osoba čiji posao zahteva dug boravak na otvorenom. Sasvim smo uvereni da je zajedničko učenje i druženje sa kolegama 29.2.2020. u hotelu „Mona Plaza“ bilo edukativno, korisno i prijatno iskustvo koje će doktorima pomoći u samostalnom radu.

Imate pitanja?

Kontaktirajte nas