Opšta dermatologija | Elpida Group

Opšta dermatologija

Dermatološki pregled

Dermatološki pregled je prvi korak pre primene procedura estetske i antiaging medicine koje se uspešno izvode u Elpida Derm – u. Za indikacije kao što su bore, suva i dehidrirana koža, hiperpigmentacije, akne, ožiljci, ožiljci od akni, strije, celulit, masne naslage, opadanje kose, od ključnog značaja je inicijalni pregled kojim se utvrđuju dalji koraci i preporuke doktora za rešavanje navedenih promena.
Klasičan dermarmatološki pregled obavlja specijalista dermatologije uz detaljan uvid u stanje kože i sluzokože. Podrazumeva uzimanje anamneze, dijagnostiku i preporuke za adekvatno rešavanje određenih stanja i indikacija. Ukoliko lekar proceni da postoji potreba za dodatnim analizama, pacijenta će uputiti na neophodna ispitivanja sa ciljem da se situaciji priđe sa više aspekata kako bi i dobijeni efekti terapije bili odgovarajući, a pacijent postao zadovoljan zato što se oslobodio neke neželjene estetske pojave ili ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Preporuka je da se izvrši i dermoskopija kako bi se formirala kompletna slika o statusu kože pacijenta, naročito ako je reč o ozbiljnim bolestima i hroničnim stanjima. U našoj ordinaciji najčešće se susrećemo sa indikacijama kao što su akne, rozacea, seboroični dermatitis, alergije, osipi i ekcemi.

Dermoskopija

Dermoskopija je metoda koja služi za praćenje promena na koži tokom dužeg vremenskog intervala, ispritivanje bradavica i drugih izraslina, utvrđivanje uzroka gljivičnih infekcija kože, gubitka kose, a najznačajniju primenu pronalazi u ranom otkrivanju melanoma i distinkciji malignih od benignih promena na koži.

Osobe koje su indikovane za preventivni pregled sa ciljem ranog otkrivanja melanoma najčešće imaju veći broj mladeža ( > 50 godina), mogu biti svetlog tena, plave ili riđe kose, starije osobe sa vidljivim znacima fotooštećenja kože, kao i pozitivnom istorijom melanoma u porodici.

Veoma koristan model koji može pomoći u prevenciji tumora kože jeste ABCDE model:

  • A – ASYMETRY – asimetrična promena
  • B – BORDER – izreckane i nepravilne ivice
  • C – COLOR – prisustvo dve ili više boja
  • D – DIAMETAR / DIMENSION – prečnik veći od 6 mm
  • E – EVOLVING / EVOLUTION – promena koja se rapidno razvija.

Dermatohirurgija

Dermatohirurške, tj. primenjene dermatološke intervencije odnose se na uklanjanje najčešćih benignih izraslina na koži i drugih estetski neprihvatljivih pojava kao što su virusne bradavice, papilomi, fibromi, seboroične keratoze, različite ciste, angiomi, mladeži ( prethodno dermoskopski pregledani) . U našoj ordinaciji navedene promene uklanjamo radiotalasnom metodom Ellman koja se u praksi pokazala izuzetno delotvornom. Unapređena radiotalasna tehnologija obezbeđuje visoku preciznost u radu, izostanak krvarenja, ubrzano zarastanje rane uz smanjenu mogućnost pojave ožiljka što je za samog pacijenta veliki komfor.

Imate pitanja?

Kontaktirajte nas