Površinski pilinzi za glatku i sjajnu kožu dr Gorana Bijelić, KOL Skin Tech Pharma Group | Elpida Group

Površinski pilinzi za glatku i sjajnu kožu dr Gorana Bijelić, KOL Skin Tech Pharma Group

Nema sumnje da je koža lica najizloženija spoljašnjim faktorima kao što su sunčevo zračenje, nečistoće i prašina koja se skuplja u porama. Zato je piling idealan tretman kada treba ukloniti odumrle ćelije koje se nalaze na površini kože jer isušuju dermis i koži ne dozvoljavaju da diše. S obzirom na to da postoji više vrsta pilinga, važno je napraviti jasnu klasifikaciju i upoznati se sa prednostima, ali i neželjenim efektima svakog od njih kako bi tretman bio komforan, siguran i apsolutno bezbedan za pacijenta.

S obzirom na to da postoji više vrsta pilinga, važno je napraviti jasnu klasifikaciju i upoznati se sa prednostima, ali i neželjenim efektima svakog od njih kako bi tretman bio komforan, siguran i apsolutno bezbedan za pacijenta.

Dr Gorana Bijelić je na kongresu „Ultimativni vodič kroz hemijske pilinge“ izdvojila kao posebnu grupu pilinge koji se u dermatologiji koriste preko 50 godina, a odnose se na formulacije bazirane na voćnim kiselinama. Osim što usporavaju starenje, efikasno regenerišu kožu, dubinski čiste pore, skidaju površinski beživotni sloj, poboljšavaju teksturu i hidrataciju kožnog tkiva, izjednačavaju ten, umiruju akne i ublažavaju ožiljke.

Uzimajući u obzir da je bitan individualan pristup i da neće svako reagovati na hemijski piling identično, dr Bijelić je učesnike kongresa posavetovala da pažljivo prate tok tretmana i ponašanje kože. Samo tako se može adekvatno nastaviti sa postupkom i prevenirati eventualne komplikacije. Neki pilinzi su jednostavniji kako za terapeuta, tako i za pacijenta, a među njima je Easy Phytic španske kompanije Skin Tech Pharma Group.

Zbog visoke koncentracije fitične kiseline koja sprečava pojavu inflamacije, prednost ovog pilinga je što ne zahteva neutralizaciju. Pored fitične, sadrži glikolnu, mandeličnu i laktičnu kiselinu koje imaju keratolitičko dejstvo utičući na umerenu eksfolijaciju površinskog sloja, ali bez intenzivnog ljušćenja. Veoma je pogodan za tretiranje akni, hiperpigmentacija, plićih bora i nege suve i tanke kože. Naročito se preporučuje za održavanje postignutih efekata posle sesija laserom ili IPL aparatom. Izvodi se jednom nedeljno, 4 – 5 nedelja do željenog stanja, a onda je dovoljno ponoviti ga jednom na 4 – 6 nedelja. Nanosi se lako, uz pomoć tupfera, a može se koristiti i okluzija nakon koje bi bilo dobro namazati specijalnu kremu IPLase koja služi za ublažavanje crvenila. Interesantno je da se ovaj piling uspešno primenjuje i na telu, posebno pri tretiranju guščije kože.

Nešto složeniji hemijski piling koji zahteva posebnu spremnost terapeuta i blagovremeno praćenje toka tretmana jeste Easy Droxy peel & Neutralizer Versicolor. Njegova prednost ogleda se u tome što se preporučuje za sve tipove i debljine kože. Može se primenjivati kod tretiranja plićih bora, prevencije oštećenja od prekomernog izlaganja sunčevim zracima, nege pušačke kože, kao i masne i aknozne. Sadrži antioksidativna, keratolitička i komedolitička svojstva, a može se izvoditi dvaput nedeljno u 5 – 10 sesija. Ono što je važno istaći jeste da ovaj piling zahteva neutralizaciju. Naime, kiselina ( kombinacija glikolne, citrične, laktične i kodžik kiseline) izaziva keratolizu dolazeći do bazalne membrane, pojavljuje se eritem i u proseku nakon 2 minuta nanosimo plavi neutralizator da se dalje ne bi kidale veze između keratonocita. Ako se pitate zašto je neutralizator plave boje, bitno je naglasiti da poseduje posebnu supstancu koja je u baznoj sredini plava, a kada je u kiseloj sredini raspon boja kreće se od zelene do žute. Na taj način, omogućava nam da na vidljiv način ispratimo eventualni ostatak kiseline na licu.

Zato je od izuzetnog značaja ulagati u svoje profesionalno usavršavanje, permanentan rad i kontinuiranu edukaciju kako bismo svojim pacijentima pružili najbolji mogući tretman za rešavanje različitih indikacija. Elpida Group, čija je misija neprestano razvijanje struke i praćenje svetskih naučnih dostignuća, stoji vam na raspolaganju za unapređenje vaše karijere i kreiranje visokih performansi.

Imate pitanja?

Kontaktirajte nas