Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Acne scars – abrazivni protokol, dr Jelena Krstić Erić

Podelite:

Veliko iskustvo stoji iza dr Jelene Krstić Erić, specijalizanta dermatovenerologije, kada je u pitanju abrazivni protokol u tretiranju ožiljaka kao posledica akni.

Na našem kongresu prikazala je svoje studije slučajeva u radu sa hemijskim pilinzima kompanije Skin Tech Pharma Group, ohrabrujući kolege da se okrenu i kompleksnijim stanjima kao što su ožiljci, budući da su rezultati koji se postižu mehaničkom povredom specijalnom medicinskom šmirglom i hemijskom opekotinom, zaista izvanredni.

Akne i ožiljci nisu samo zdravstveni, već i emocionalni, ali isto tako i sociološki problem. Mogu da utiču na samopouzdanje osobe, kreiranje loše slike o sebi i pogrešno samovrednovanje. Važno je da budemo svesni da pacijenti sa ovim neželjenim estetskim pojavama zahtevaju dosta pažnje, razumevanja, strpljenja i predanog rada od strane terapeuta.

Za početak, bitno je napraviti pravilan protokol tretmana koji odgovara indikacijama. Kada je reč o ožiljcima, na tretman TCA hemijskim pilingom najbolje reaguju boxcar scars i rolling scars, dok ice pick scars slabije reaguju zato što predstavljaju veći nedostatak tkiva.

Kožu pripremamo tako što je očistimo penom Cleanser koja će ukloniti nečistoće i efikasno odmastiti kožu, a potom je dezinfikujemo i obeležimo zone na licu koje se tretiraju.

Zatim medicinskom šmirglom uklanjamo površni sloj keratinocita, što iako deluje i te kako agresivno, nije previše bolno jer u epidermisu nema nervnih završetaka, tako da anestezija za ovaj korak nije neophodna. Ali, da bi dalji tok tretmana bio komforan za pacijenta, nanosimo lidokain na sterilnu gazu i postavljamo pod okluziju kako bismo omogućili bolje delovanje anestetika.

Pošto skinemo okluziju, još jednom koristimo šmirglu da bismo sada, bez bola, na anestetiziranoj koži, došli do blagog krvarenja.Tada nanosimo hemijski piling Easy TCA Classic. Bitno je da dobijemo sivi frosting i dođemo do retikularnog dermisa. Nakon tog postupka, na obrađene regije stavljamo žuti prah, odnosno bizmut subgalat koji deluje antibakterijski, štiti kožu od razvoja infekcije i pomaže da se pravilno formira krusta.

Oporavak je specifičan u smislu pojave otoka i deskvamacije tkiva, tako da je neophodno pacijentu biti na raspolaganju sve vreme. Naredna 3 do 4 dana, zabranjuje se umivanje, a pacijenti dolaze kod doktora na kontrolu i eventualno dodatno nanošenje praha. Kada otpadne krusta, počinje se sa primenom kućne nege – naša preporuka su IPLASE maska i Blending Bleaching krema.

Do tada, nanosi se vazelin, posebno na ivice tretirane regije, ne bi li se krusta što jednostavnije odvojila. Da bismo prevenirali nastanak hiperpigmentacija, nekoliko nedelja pre tretmana, a naročito posle, pacijentima se savetuje korišćenje Blending Bleaching kreme, kojom se inhibira enzim tirozinaza, kao i obavezna upotreba preparata sa visokim zaštitnim faktorom.

Crvenilo posle tretmana je normalna pojava s obzirom na to da smo došli do nove i mlade kože, te se može zadržati i do mesec dana, pa tako ten kratko vreme bude neujednačen. Međutim, nema mesta brizi, zato što će se vrlo brzo tretirano mesto uskladiti sa ostatkom lica.

Važno je naglasiti da abrazivni protokol ne treba primenjivati kod aktivnih akni, keloidnih promena, u trudnoći i periodu laktacije, posle tretmana izotretioninom, laserom, kao ni kod hirurških intervencija. Prilikom nanošenja pilinga, od presudnog značaja jeste da u svakom trenutku znamo u kom sloju kože se nalazimo.

Potpuno je bezbedan, pruža doktoru sigurnost u radu, a pacijentima odlične efekte. Ukoliko se oni ne mogu zbog tipa, dubine, starosti ožiljaka i drugih karakteristika istih postići u jednom tretmanu, postupak se može ponoviti posle 6 nedelja.

U našem centru veliku pažnju pridajemo vrhunskoj edukaciji visokog medicinskog kadra, profesionalnom napredovanju, savladavanju novih protokola i metoda, pratimo razvoj najnovijih tehnologija u oblasti hemijskih pilinga, a posebno smo ponosni na činjenicu da je Easy TCA Classic proglašen za najbolji piling svih vremena.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije