Elpida Medical | Elpida Derm

Ellipse 1 (1)

Usluge / ELPIDA DERM

koncept po svetskim standardima

DERMOSKOPIJA - PREGLED MLADEŽA I PROMENA NA KOŽI

dermoskopija

Dermoskopija je sasvim sigurno najpouzdaniji način da na vreme stanete na put raznovrsnim kožnim oboljenjima, a naročito je značajna za rano dijagnostifikovanje nekih vrsta melanoma.

Ovo je sigurna prevencija kada su u pitanju čak i najteže kožne bolesti, tako da bi dermoskopija trebalo da bude jedan od vaših redovnih pregleda tokom godine. 

Ellipse 1 (1)

Usluge / ELPIDA DERM

Dermoskopija (ili melanoskopija) je dijagnostička metoda koju primenjuje dermatolog. Pregled se vrši uz pomoć dermoskopa, aparata uz koji se precizno sagledavaju pigmentne promene na površini kože i u nešto dubljim slojevima gornjeg dermisa. Jednostavnije, dermoskop predstavlja nešto poput mikroskopa za kožu.

Dermoskopijom se jasno utvrđuje da li se radi o melanocitnim ili nemelanocitnim promenama, dijagnostifikuje njihov tip i određuje da li je potrebno uklanjanje.
Radi se o potpuno neinvazivnoj i bezbednoj metodi, a preporučljiva je za sve tipove kože.

Zakažite svoj pregled / +381 64 246 1234

U dermatologiji se razlikuju ručni, klasični dermoskopski pregled i digitalni dermoskopski pregled.

Klasični dermoskopski pregled vrši se uz pomoć ručnog aparata koji se prislanja na kožu, a koji uvećava i osvetljava određeni deo površine kože uz pomoć polarizovane ili nepolarizovane svetlosti i na taj način se prate promene.

Digitalna dermoskopija podrazumeva povezivanje aparata i kompjuterskog sistema, te na taj način pruža digitalni snimak ispitane površine, a onda i dalje analiziranje tog snimka. Kompjuterski sistem za dermoskopiju čuva ovaj zapis, na osnovu kog se određuje dijagnoza i dalje lečenje.

Prednost digitalne metode je u tome što omogućava brži pregled i pravljenje korisne baze podataka.

Dermoskopija se izvodi vrlo jednostavno, a sam pregled traje kratko, maksimalno do pola sata. 

Lekar dermoskop spušta na određeni deo kože i posmatra uvećanu površinu.

Dermoskopijom je obuhvaćena površina kože, do sloja papilarnog derma.

Njome se otkrivaju pigmentne, tumorske i zapaljenske promene na koži i sluzokoži, tako da se dermoskopija najčešće primenjuje za pregled mladeža, za uspostavljanje dijagnoze da li se radi o malignoj ili benignoj promeni, za otkrivanje šuge i stidnih vaši, ispitivanje bradavica i gljivičnih infekcija kože i slično.

dermoskopija elpida group
Ellipse 1 (1)

Usluge / ELPIDA DERM

Aparat za dermoskopiju

Ukoliko se dermoskopija vrši ručno, aparat koji će dermatolog koristiti najčešće izgleda kao velika lupa, opremljena različitim sočivima i izvorima svetlosti. Aparat za ručnu dermoskopiju uvećava površinu do deset puta, istovremeno ona postaje osvetljena, što je iskusnom dermatologu dovoljno da primeti o kakvoj vrsti kožnih promena je reč.

Ukoliko se radi o digitalnoj dermoskopiji, uz pomoć aparata koji je povezan sa kompjuterom se čuvaju dobijene slike za svakog pacijenta ponaosob, što olakšava praćenje razvoja nastalih promena. Neki digitalni dermoskopski aparati imaju moć uvećavanja čak do 400 puta, tako da se na ovaj način mogu analizirati promene koje se teže dijagnostifikuju. Pregledi digitalnim aparatom traju uglavnom svega nekoliko minuta.

vrste dermoskopije

Da li je potrebna posebna priprema za dermoskopiju?

Za dermoskopiju nije potrebna nikakva specijalna priprema od strane pacijenta.

Preporučljivo je da uradite samopregled kojim ćete eventualno zapaziti neke promene ili nove pojave na koži, te ukazati dermatologu na njih.

Takođe, nakon pregleda se odmah možete vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Da li je dermoskopija bezbedna za trudnice

Da li je dermoskopija bezbedna za trudnice?

Dermoskopija je potpuno bezbedna za trudnice. Kako se radi o neinvazivnoj metodi, ne postoji opasnost od bilo kakvih promena koje mogu biti izazvane ovim pregledom.

Štaviše, trudnice su usled hormonskih promena izložene i različitim pojavama na koži koje se najpouzdanije i najbezbednije mogu ispitati upravo dermoskopijom, tako da je ovaj pregled i te kako preporučljiv za trudnice.

Zakažite svoj pregled / +381 64 246 1234

Ellipse 1 (1)

Usluge / ELPIDA DERM

Imate pitanja?
Konaktirajte nas