Hemijski piling | Elpida Group

Hemijski piling

Hemijski piling

Hemijski piling za baršunstu kožu

Hemijski piling je medicinsko – estetska procedura koja uz pomoć određenih hemijskih supstanci, najčešće kiselina, služi za kontrolisano uklanjanje (ljušćenje) slojeva kože i podsticanje njenog obnavljanja na licu, vratu, dekolteu, rukama i nogama. U zavisnosti od toga koliko duboko piling „ljušti“ kožu, razlikuju se POVRŠINSKI, SREDNJE DUBOKI i DUBOKI hemijski pilinzi.

Preporučuju se kao tretman izbora kod stanja kao što su:

 • Akne
 • Pliće bore u zoni oka
 • Duboke bore oko očiju i nausnica
 • Solarni lentigo – male fleke kružnog oblika, najčešće na rukama i licu
 • Melazma – fleke veće površine nepravilnog oblika
 • Ožiljci od akni
 • Strije
 • Fotostarenje kože kao posledica hroničnog izlaganja suncu

Kao hemijske supstance koje koristimo u pilinzima, treba izdvojiti alfahidroksi kiseline,
trihlorsirćetnu kiselinu u različitim koncentracijama (TCA pilinzi) i fenol. Poznata španska kompanija Skin Tech Pharma Group čiji smo generalni zastupnici, jedina poseduje sertifikat za upotrebu hemijskih pilinga u medicinske svrhe. Bitno je naglasiti da su rezultat dogodišnjih istraživanja, opsežnih studija i naučnih ispitivanja, a nakon decenija njihove primene u svakodnevnoj praksi, s ponosom možemo istaći da se radi o preparatima koji pružaju izuzetne efekte što potvrđuje na hiljade zadovoljnih pacijenata širom sveta.

Izvode se po autorskim protokolima prof. dr Filipa Depreza, uvaženog eksperta u domenu estetske medicine, a uz pilinge se preporučuju i kozmoceutici za dnevnu negu kože i oporavak posle tretmana.

Koliko tretmana treba izvesti?

Broj tretmana direktno zavisi od promene koja se tretira. Nekada je dovoljan jedan postupak, ali je najčešće potrebno uraditi 3 do 6 kako bi se postigli maksimalni rezultati. Kod površinskih pilinga tretmani se mogu izvoditi na 7 do 10 dana, dok se duboki ponavljaju na 4 do 6 nedelja.

Kada se primenjuju hemijski pilinzi?

Hemijske pilinge, naročito duboke, primenjujemo u zimskom periodu, dok je one površnije moguće sprovoditi tokom cele godine, ali uz obaveznu zaštitu kože od sunca – naša preporuka je kozmoceutik Melablock HSP SPF 50+.

Koji su neželjeni efekti nakon hemijskih pilinga?

Kada se hemijski piling izvodi po utvrđenom protokolu, neželjene reakcije izostaju. Međutim, mogu se javiti u retkim situacijama kada se pacijent ne pridržava saveta koje mu je lekar preporučio i ako u letnjim mesecima ne koristi preparate sa visokim faktorom zaštite od sunca prilikom boravka na otvorenom prostoru gde može biti izložen štetnom UV zračenju.Tada bi se, i to samo kod dubljih hemijskih pilinga, mogle pojaviti hiperpigmentacije – fleke, ali one ne predstavljaju trajni neželjeni efekat. Perutanje isušenog tamnog sloja kože posle hemijskog pilinga je potpuno normalna i sasvim očekivana reakcija budući da dolazi do uklanjanja izumrlih ćelija i na taj način se odstranuju fleke, podstiče čišćenje i lečenje kože od akni, a istovremeno se površinski sloj iste vidno podmlađuje.

Easy TCA se smatra najjednostavnijim, najsigurnijim i najefikasnijim pilingom sa trihlorsirćetnom kiselinom. Za njegovu primenu nije neophodna specijalna priprema pre aplikacije niti postoji period oporavka što je od velikog značaja za savremenu osobu kojoj u gustom rasporedu obaveza ne preostaje vreme za duže oporavljanje posle bilo koje estetske intervencije. Reč je o postupku koji regeneriše kožu lica, vrata, dekoltea i ruku u potpunosti, ispravljajući neravnu teksturu, ujednačavajući ten i pružajući blistavost i jedrinu. U zavisnosti od početnog stanja, kvalitet kože će se u velikoj meri poboljšavati ponavljanjem tretmana s obzirom na to da hemijski piling stimuliše stvaranje novog kolagena koji je odgovoran za čvrstinu i potporu kože. Tretman treba ponoviti kada se koža potpuno oljušti, odnosno 7 do 10 dana od aplikacije, dok se u međuvremenu savetuje upotreba krema sa visokom zaštitnim faktorom kao što je Melablock HSP SPF 30/ 50+, Atrofillin za zatezanje i izbeljivanje tena, Actilifit za elasticitet kože i Blending Bleaching protiv hiperpigmentacija.

Indikacije za Easy TCA:

 • Regeneracija kože
 • Fotostarenje
 • Akne
 • Hiperpigmentacije
 • Melazma
 • Chloasma
 • Keratoza
 • Fine linije
 • Antiaging
 • Pušačka koža

Easy Phytic – površinski piling

Zbog visoke koncentracije fitične kiseline koja sprečava pojavu inflamacije, prednost ovog pilinga je što ne zahteva neutralizaciju. Pored fitične, sadrži glikolnu, mandeličnu i laktičnu kiselinu koje imaju keratolitičko dejstvo utičući na umerenu eksfolijaciju površinskog sloja, ali bez intenzivnog ljušćenja. Veoma je pogodan za tretiranje akni, hiperpigmentacija, plićih bora i nege suve i tanke kože. Naročito se preporučuje za održavanje postignutih efekata posle sesija laserom ili IPL aparatom. Izvodi se jednom nedeljno, 4 – 5 nedelja do željenog stanja, a onda je dovoljno ponoviti ga jednom na 4 – 6 nedelja. Nanosi se lako, uz pomoć tupfera, a može se koristiti i okluzija nakon koje bi bilo dobro namazati specijalnu kremu IPLase koja služi za ublažavanje crvenila. Interesantno je da se ovaj piling uspešno primenjuje i na telu, posebno pri tretiranju guščije kože.

Easy Droxy – površinski piling

Ovaj hemijski piling zahteva posebnu spremnost terapeuta i blagovremeno praćenje toka tretmana jeste Easy Droxy peel & Neutralizer Versicolor. Njegova prednost ogleda se u tome što se preporučuje za sve tipove i debljine kože. Može se primenjivati kod tretiranja plićih bora, prevencije oštećenja od prekomernog izlaganja sunčevim zracima, nege pušačke kože, kao i masne i aknozne. Sadrži antioksidativna, keratolitička i komedolitička svojstva, a može se izvoditi dvaput nedeljno u 5 – 10 sesija. Ono što je važno istaći jeste da ovaj piling zahteva neutralizaciju. Naime, kiselina ( kombinacija glikolne, citrične, laktične i kodžik kiseline) izaziva keratolizu dolazeći do bazalne membrane, pojavljuje se eritem i u proseku nakon 2 minuta nanosimo plavi neutralizator da se dalje ne bi kidale veze između keratonocita.

Easy Phen Very Light – duboki piling

Uporne hiperpigmentacije koje ne reaguju na TCA, mogu se tretirati 15% fenolom kao što je Easy Phen Very Light sa obaveznom pripremom pre samog postupka koji podrazumeva upotrebu kreme Blending Bleaching, minimum dve nedelje ranije. Bitno je naglasiti pacijentima da 48h pre tretmana ne koriste preparate na bazi tretinoina i AHA kiselina kako bi se pravovremeno predupredile eventualne neželjene reakcije.

Prilikom primene 30% fenolnog pilinga za tretiranje dubokih hiperpigmentacija i ispravljanje bora oko očiju i usana, svakako možemo obaviti prethodnu pripremu kože kremom Blending Bleaching. Budući da se radi o jačoj koncetraciji kiseline, u ovom slučaju bizmut subgalat je obavezan deo protokola. On se spontano uklanja 6-7 dana posle intervencije, a do tada nema umivanja. Otok je normalna pojava i polako će se spuštati od frontalnog dela, dok se potpuno ne povuče. I u ovoj situaciji, naročito što se radi o još dubljem pilingu, potrebno je istaći da je boravak na suncu strogo zabranjen bar 6 meseci, a da je krema sa visokim zaštitnim faktorom neophodna. U odnosu na druge estetske procedure kojima se ostvaruje poboljšanje izgleda kože i povećanje volumena, dubokim pilinzima aktiviramo sopstvene potencijale za oporavak i samoisceljivanje, unapređujemo kvalitet kože u dubljim strukturama, tako da se postignuti antiaging efekti mogu sasvim sigurno zadržati i nekoliko godina.

Imate pitanja?

Kontaktirajte nas