Elpida Medical | Elpida Derm

Ellipse 1 (1)

Usluge / ELPIDA DERM

koncept po svetskim standardima

DERMATOLOŠKI PREGLED

dermatoloski pregled elpida group

Dermatološki pregled je važniji nego što je opšte prihvaćeno. Iako se dermatologa setimo tek onda kada nam se desi neki problem, osip, crvenilo, promene na mladežu i slično, ova vrsta pregleda bi trebalo da postane naša rutina, jer se radi o prevenciji koja znatno može olakšati mnoge probleme kako sa kožom, tako i sa ostatkom organizma.

Potrebno je izdvojiti tek oko pola sata vremena za ovakav pregled, a u slučaju da posećujete privatnog dermatologa – osnovni dermatološki pregledi ne koštaju mnogo.

Ellipse 1 (1)

Usluge / ELPIDA DERM

Opšti dermatološki pregled obuhvata pregled kože i sluzokože celog tela, noktiju i kose. U ove svrhe dermatolog se služi odgovarajućim aparatima ili vrši pregled golim okom, uz pomoć uveličavajućeg stakla, lampe i sličnih alata. Lekar će sa vama obaviti najpre razgovor o eventualnim tegobama, prethodnim kožnim oboljenjima, alergijama, naslednim faktorima i slično, a onda i obaviti pregled. Često se dešava i da je pacijent upućen na dalje analize kako bi se stekla kompletna slika o nastalom problemu zarad uspešnog lečenja.

Dermatološki pregled je potpuno bezbolan i bezbedan.

Zakažite svoj pregled / +381 64 246 1234

Dermatoskopski pregled podrazumeva upotrebu istoimenog aparata (dermoskopa) koji detaljno može da isprati promene na koži, kako pigmentacije, tako i nepigmentovane promene, na površini ili nešto ispod površine kože.

Najčešće je reč o mladežima koji vremenom mogu promeniti boju i/ili oblik, što može biti simptom određenih većih problema sa kožom. Kako promene često nisu vidljive golim okom, od velike je važnosti da, ukoliko imate mladeže na telu, redovno vršite dermatoskopski pregled. Zapravo, redovan pregled je osnovni preduslov za blagovremenu terapiju ukoliko se ispostavi da se radi o melanomu ili nekom drugom ozbiljnom kožnom oboljenju.

Za ovaj pregled nije potrebno da se na bilo koji način pripremate, a nakon pregleda se možete odmah vratiti uobičajenim aktivnostima.

Simptomi koji bez sumnje ukazuju na to da vam je potreban dermatološki pregled kreću već od učestalog svraba, osipa i pojave različitih mrlja, a da ne govorimo o promenama koje se mogu primetiti na mladežima.

Sva zapaljenja kože i promene na njenoj površini (npr. perutanje, crvenilo i slično) su najčešće posledica neke infekcije, alergije ili hronično lošeg stanja kože. Iako na prvi pogled može delovati sasvim bezazleno, ovakve promene, koje se uglavnom uporno ili periodično vraćaju, najčešće ukazuju na neki drugi zdravstveni problem.

Žarenje i svrab kože na telu ili usnama, koji se pretvaraju u bolne plikove, najčešće su znak da se radi o herpesu; sitna ispupčenja i jak svrab ukazuju na alergijske reakcije; crveni pečati po koži mogu biti prvi simptom psorijaze. Izrazito suvi i perutavi pečati po telu i licu su skoro sigurno znak da se pojavio ekcem; crvenilo lica koje je praćeno sitnim bubuljicama ukazuje na rozaceu – zaista ima mnogo različitih simptoma koji ukazuju na određene kožne probleme, tako da ukoliko primetite bilo kakve promene, nemojte čekati da se same od sebe zaleče.

Za opšti dermatološki pregled nije potrebna nikakva posebna priprema, osim što bi trebalo da se što preciznije prisetite vremenskog perioda u kom ste primetili promene na koži, da dermatologu jasno ukažete na sve simptome koje ste osetili i ukoliko ste uzimali određene lekove ili kreme i slične preparate – precizno kažete šta je u pitanju.

Ukoliko patite od još nekog oboljenja ili se ono dogodilo u vremenu koje je prethodilo problemima sa kožom, potrebno je i to naglasiti dermatologu kako bi se stekla kompletna slika o mogućim uzrocima.

Ellipse 1 (1)

Kontakt

Imate pitanja?
Konaktirajte nas