Elpida Medical | Elpida Derm

AKNE – jedan od glavnih faktora u periodu adolescencije

Podelite:

Verovatno ste nekada imali problem sa aknama ili poznajete nekoga ko je imao loše iskustvo sa aknama u periodu adolescencije ili u kasnijem dobu, a možda čak i sada sa više godina ima isti problem. Reč akne potiče od grčkog – akmē ili acme, i označava erupciju kože. Akne pogađaju skoro 85% adolescenata, ali nažalost mogu potrajati i u odraslom dobu. To je zapravo najčešća bolest koja zahvata lojne žlezde. Akne se mogu javiti u obliku belih tačaka, mitisira, papula, pustula, cističnih lezija i/ili čvorova – od kojih je svaki definisan specifičnim karakteristikama.

Iako se akne češće pojavljuju na donjem delu lica, akne se mogu pojaviti i na čelu, gornjem delu leđa i ramenima, dekolteu.

Koji su uzroci pojavljivanja akni?

Najčešći pokretač akni kod tinejdžera je hormonski poremećaj koji prati pubertet. Ako akne nastave da traju u odraslom dobu, hormonski poremećaj može biti uzrok, ali najverovatniji uzroci su faktori koji se odnose na način života, kao što su ishrana, pušenje, neadekvatna nega i nedostatak odgovarajućeg čišćenja kože. Još jedan od faktora uzroka nastanka akni jeste genetska predispozicija

Kako, zašto i kada se pojavljuju kod oba pola?

Kod dečaka se u pubertetskom dobu češće javljaju teški oblici akni u poređenju sa tinejdžerkama, zbog višeg nivoa androgena (hormona koji igraju ulogu u muškim osobinama i reproduktivnoj aktivnosti) koji utiču na proizvodnju sebuma. U odraslom dobu, međutim, predmenstrualne hormonske promene mogu češće da izazovu akne, zajedno sa upotrebom kozmetike koja sadrži sastojke koji su agresivni za kožu.

Kako nastaju akne?

Bubuljice i fleke povezane sa aknama nastaju kao rezultat blokade u porama kože. Oni se javljaju zbog prekomernog lučenja lojnih žlezda kože, u kombinaciji sa nagomilavanjem mrtvih ćelija kože koje blokiraju pore.

Iako mislite da su blokirane pore dovoljne, ova kombinacija podstiče bakteriju kože, poznatu kao propionibacterium/cutibacterium, da se umnožava i povećava upalu ispod površine kože unutar pora – izazivajući crvenilo i osetljivost. Kombinacija mrtvih ćelija kože, sebuma i bakterija doprinosi razbijanju zidova folikula dlake (na taj način nastaju akne)  – kada se to dogodi, naći ćete se sa klasičnom lezijom akne. 

Vrste akni i njihove karakteristike

Vrste akni:

Akne su opšti termin za pojavljivanje promena koje se javljaju unutar kože, ali svaki tip akni zahteva drugačiji tretman i prateće lezije. Neki oblici mogu izazvati upalu, dok drugi mogu biti nezapaljenske lezije koje se pojavljuju na površini kože. Za oba tipa akni postoji odgovarajuće rešenje.

Neinflamatorne lezije akni

Neinflamatorne lezije su najmanji oblici akni, bez jakih bolova, otoka ili vidljivog crvenila. To uključuje bele promene, mitisere, mikrokomedone i milije. Neinflamatorne lezije akni ne predstavljaju problem kada je u pitanju lečenje, obično dobro reaguju na tretmane bez recepta i formulacije za negu kože uključujući retinoide. 

Bele promene ili zatvoreni komedoni, su male tačke ili kvrge koje su boje mesa ili bele boje. Ne preporučuje se ceđenje ovih promena jer mogu vremenom nestati same od sebe. Promene se razvijaju zbog kombinacije mrtvih ćelija kože i viška sebuma koji začepljuje pore – što rezultira rastom propionibacterium/cutibacterium bakterija. Razlikuju se od mitisera jer su zatvorene unutar pora i ne mogu se istisnuti iz kože. Kao rezultat toga, oni takođe nisu izloženi vazduhu i stoga ne doživljavaju oksidaciju.

Preporučujemo retinol kako bi pomogao u čišćenju, jer je jak keratolitik (sredstvo za piling) koji povećava brzinu obnavljanja ćelija kože uklanjanjem mrtvih ćelija. Naša krema sa retinolom nudi potpunu akciju pročišćavanja pora i učvršćivanja kože – idealno za čišćenje i prevenciju!

Crne tačke ili otvoreni komedoni

Mitiseri ili otvoreni komedoni su mali i kao što samo ime kaže – crne ili tamne mrlje koje su vidljivo izdignute na površini kože. Iako mitiseri mogu izgledati kao da sadrže prljavštinu ispod kože, to nije slučaj. Mitiseri se formiraju kao rezultat otvaranja folikula dlake koji se začepljuje viškom sebuma i mrtvih ćelija kože, poznatim kao keratin, što se kombinuje sa pojavom propionibakterije/kutibakterije. Kada ova kombinacija probije zidove folikula i bude izložena vazduhu, ona prolazi kroz oksidaciju što dovodi do tamno crnog pigmenta na površini Vaše kože koji se povezuje sa ovom vrstom akni. 

Čelo, nos i obrazi su područja na kojima se najčešće pojavljuju mitiseri. Mitiseri imaju koristi od lokalnih retinoida i nežnih sredstava za čišćenje, kao i maski za piling koje mogu očistiti bakterije, podstaći obnavljanje mrtvih ćelija kože i smanjiti prekomernu proizvodnju sebuma. U težim slučajevima koji se ponavljaju, oralni lekovi, kao što su izotretinoin i antibiotici, mogu biti potrebni da bi se sprečio njihov nastanak.

Mikrokomedoni

Mikrokomedoni su premali da bi se mogli posmatrati golim okom. Oni su takođe početna faza svake lezije akni. Mikrokomedoni su uzrokovani time što su lojni kanali i otvaranje pora blokirani viškom sebuma i mrtvih ćelija kože.

Lečenje mikrokomedona uključuje smanjenje viška proizvodnje sebuma i uklanjanje mrtvih ćelija kože. Lokalni retinoidi su neverovatna sredstva za smanjenje proizvodnje sebuma i podsticanje obnavljanja ćelija kože. Korišćenje nežnih sredstava za čišćenje takođe može pomoći u podsticanju pilinga koji će sprečiti stvaranje mikrokomedona.

Milia

Milia se smatra hroničnim belim promenama i nije tehnički klasifikovana kao lezija akni – ali su ipak vredne pomena. Male  su, skoro podsećaju na zrno peska, ili imaju mlečni izgled (sa vidljivim belim tačkama). Milijumi su obično 1-2 milimetra u prečniku i ne mogu se istisnuti. Milia se obično javlja oko očiju, obraza, nosa ili čela i obično nije crvena ili bolna. Oni su uzrokovani masom mrtvih ćelija kože i sebuma (poput oblika komedona akni), ali se javljaju odmah ispod gornjeg sloja kože za razliku od akni – koje se javljaju unutar pora kože. 

Milia se može lečiti upotrebom lokalnih retinoida, koji smanjuju proizvodnju sebuma i povećavaju promet ćelija kože omogućavajući vašoj koži da odbaci mrtve ćelije. Miliju takođe može da leči dermatolog, pri čemu se pravi mali rez na leziji da bi se uklonio lojni čep. Bez tretmana, milije takođe mogu vremenom da se probiju na površinu i same od sebe nestanu.

Inflamatorne vrste akni

Inflamatorne lezije akni se smatraju težim od neinflamatornih lezija, jer je mnogo veća verovatnoća da će u budućnosti rezultirati ožiljcima ili rupama (depresivni ožiljci od akni).

Inflamatorne akne počinju sa sitnom blokadom pora poznatim kao mikrokomedon. Ova sitna blokada pora remeti normalan promet ćelija kože i redovne funkcije kože, što rezultira proizvodnjom viška sebuma.

Inflamatorne akne mogu biti blage ili teške, što će rezultirati tokom lečenja koji ćete morati da preduzmete da biste se rešili inflamatornih lezija akni. Upalne akne se mogu lečiti lekovima koji se izdaju na recept, ali ove upaljene lezije akni se mogu takođe rešiti pravom kombinacijom sastojaka kako bi se smanjila upala i podstaklo obnavljanje ćelija.

Papule

Papule se odlikuju čvrstom teksturom, ružičastom nijansom i izdignutim izgledom na površini kože i povezane su sa blagim otokom. Papule mogu biti braon, ljubičaste, ružičaste ili crvene i mogu se razlikovati po veličini, od papula veličine igle do papula prečnika 1 cm.

Papule se pojavljuju kao komedoni, koji nastaju kao rezultat začepljenja folikula dlake ćelijama kože i viškom masnoće. Slično drugim tipovima akni, ovi elementi pružaju pravu osnovu za razmnožavanje propionibacterium/cutibacterium.

Papule imaju koristi od tipičnih tretmana, uključujući lokalne retinoide i nežna sredstva za čišćenje – oba će pomoći da se podstakne obnavljanje ćelija kože i smanji višak proizvodnje sebuma. Ozbiljniji oblici papula  zahtevaju lekove na recept, ako izbijanje traje duže od nekoliko nedelja, čak i pored upotrebe lokalnih proizvoda za negu kože.

Pustule

Pustule su veći oblik akni sa definisanim kružnim centrima koji su ispunjeni belim, žutim ili kremastim gnojem ili tečnošću, okruženi upaljenom kožom. U nekim slučajevima, mala braonkasta tačka se može videti u sredini centra pustule ispunjenog gnojem.

Kada se akne razviju zbog mrtvih ćelija kože i ulja koje blokiraju Vaše pore, može doći do infekcije u šupljini pora – što može dovesti do povećanja izbočine na površini kože, poznatog kao pustula.

Jednom kada pustule ocvrsnu, postanu veoma bolne i budu iznad nivoa kože ispunjene gnojem, poznate su kao ciste. Pustule se najčešće formiraju na leđima, grudima, licu i ramenima i najčešće su osetljive na dodir.

Pustule se mogu lečiti korišćenjem lokalnih proizvoda bez recepta i imaće koristi od lokalnih tretmana koji sadrže sastojke kao što su retinol, salicilna kiselina, benzoil peroksid, kao i neki lekovi na recept za teške slučajeve.

Nodusi

Nodusi su velike, tvrde i bolne kvržice koje se formiraju duboko ispod površine kože – obično se formiraju oko najmanje jednog folikula dlake, ali mogu uključivati i više. Nodusi  su teži oblik akni koji mogu uticati na dublje slojeve kože. 

Nodusi mogu trajati dugo, od jedne nedelje do nekoliko meseci i nastaju kao rezultat kombinacije prekomerno aktivnih lojnih žlezda, abnormalnog nakupljanja mrtvih ćelija kože i prekomerne proizvodnje bakterija koje izazivaju akne (propionibacterium/cutibacterium). Još jedan okidač za noduse je androgeni hormon – kada se proizvodnja androgenog hormona povećava, povećava se i proizvodnja sebuma. Androgeni čine kožu masnijom, što dovodi do povećane verovatnoće da će sebum začepiti pore i obezbediti pravo okruženje za formiranje i razmnožavanje propionibakterije/kutibakterije. Genetika takođe može igrati ulogu u tome zašto određene osobe doživljavaju teže oblike akni, kao i faze života kao što su pubertet i trudnoća.

Nodularne akne mogu izazvati ožiljke, a kada dođe do izbijanja nodula, lečenje se može odvijati uz pomoć oralnih antibiotika, retinoida ili hormonskih terapija.

Ciste

Ciste, ili cistične akne, su teški oblik akni koji pogađa manji procenat ljudi u poređenju sa uobičajenim aknama (acne vulgaris). Cistične akne mogu se pojaviti kao rezultat hormonskih promena u telu tokom adolescencije, ali je isto tako verovatno da će se pojaviti i kod odraslih tokom određenih faza života. Pojedinci sa masnom kožom takođe mogu biti skloniji ovom teškom obliku izbijanja akni.

Cistične akne karakterišu ciste i nodusi, zajedno sa papulama i pustulama, a odnose se na infekciju koju ovi tipovi zapaljenskih akni mogu izazvati u dubljim slojevima kože, što dovodi do izbočina koje sadrže gnoj.

Uzroci cističnih akni su različiti – mogu biti uzrokovani promenom hormonske ravnoteže u telu (kao rezultat stresa, trdnoće, menstrualnog ciklusa ili čak hormonske terapije).

Ciste akni se razlikuju od nodusa. Oba su povezana sa upalom, međutim, dok nodularnih akni nema tečne konzistencije, dok su cistične lezije ispunjene gnojnim sadržajem. Cistične akne se mogu lečiti na različite načine, uključujući, ali ne ograničavajući se na, korišćenje nežnih sredstava za čišćenje, antibiotika, retinoida (kao što je naša krema) i izbegavanje upotrebe teške kozmetike, kada se dijagnostikuje. Pošto je ovo mnogo teži oblik akni, upotreba oralnih lekova uz prave formulacije za negu kože može rešiti ovaj problem.

Najbolji sastojci za lečenje i prevenciju akni:

1. Retinol serum

Retinoidi su efikasni za lečenje različitih tipova akni i mogu biti deo formulacija za lokalnu negu kože, kao i oralnih lekova. Retinoidi su oblici vitamina A. Odlučili smo da koristimo čistu formu oblika vitamina A koji se zove retinol da bismo koži pružili izvanredne prednosti za negu kože koje su veoma korisne za lečenje akni.

Kako utiče na akne?

Retinol podstiče obnavljanje ćelija kože, promovišući čišćenje pora od mrtvih ćelija kože i bakterija. Retinol takođe smanjuje proizvodnju sebuma, još jedan faktor koji doprinosi začepljenju pora i akni. Aktivna forma vitamina A podstice regenerativni proces u kozi, regulise keratinizaciju i lucenje sebuma,podstice sintezu kolagena kao i elastina. Koriscenjem patentirane forme nosaca sa hidroksizomima omogucava se transport retinaldehida (oblik vitamin A koji ispoljava najmanje iritacija) i omogucava puno dejstvo supstance.

2. Piling sa azelaičnom kiselinom

Azelaična kiselina, kao i vitamin A, je keratolitički agens. Njegova prava vrednost leži u činjenici da deluje na mikrokomedone koji već postoje. Takođe funkcioniše tako da sprečava nagomilavanje hiperkeratoze, što uzrokuje stvaranje novih mikrokomedona, a zatim dovodi do zapaljenskih reakcija.

Kako deluje na kožu?

Azelaična kiselina takođe sadrži efikasna antiinflamatorna svojstva, što je važno za lečenje upala povezanih sa različitim vrstama akni. Pored toga, hiperpigmentacija i neujednačen ten kože koji mogu biti povezani sa ozbiljnijim pojavama akni mogu se vremenom smanjiti primenom azelainske kiseline lokalno, koja nije samo blagi piling, već i blokira enzim tirozinazu koji proizvodi melanin, za koji se zna da izaziva promene u pigment kože. Naše sredstvo sa azelaicnom kiselinom vrši površinski piling za tretiranje aknozne kože i kože neujednačenog tena sa ranim znacima fotostarenja. Azelaična kiselina povoljno deluje na inflamacije zbog svog antimikrobnog i antibakterijskog dejstva, pa je u određenim slučajevima moguće tretirati i kožu sa rozaceom.

3. Vitamin C serum

Vitamin C se takođe može koristiti za sprečavanje akni i smanjenje upale – ali je poznatiji po svojim prednostima nakon akni. Treba napomenuti da vitamin C treba koristiti preventivno, i nakon smirivanja upalnih procesa, dok je vitamin A je bolji za borbu protiv trenutnih upalnih stanja. Vitamin C može pomoći u uklanjanju slobodnih radikala, koji oštećuju kožnu barijeru. Zdravlje kožne barijere je od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje prirodnih procesa kože. Ako su prirodne funkcije kože poremećene, to može izazvati prekomernu proizvodnju sebuma i kao rezultat pojavu akni.

Vitamin C takođe sadrži antiinflamatorne aktivne supstance koje mogu pomoći u lečenju post-inflamatorne hiperpigmentacije izazvane aknama ili drugim problemima kože. Vitamin C to čini tako što inhibira enzim tirozinazu koji pomaže u sprečavanju proizvodnje melanina. 

Rutina za negu kože u borbi protiv akni

Pripremili smo za Vas jednostavnu i efikasnu rutinu za kožu sklonu aknama, a ona uključuje neke od proizvoda koje smo naveli iznad. 

Naša kozmetika pruža sve proizvode za negu kože koji su vam potrebni za borbu protiv lezija akni iz svih uglova – uključuje tretmane na licu mesta, sredstva za čišćenje i hranljive hidratantne kreme za smirivanje upale kože, otklanjanje fleka i osiguravanje da prirodne funkcije kože nastave da funkcionišu prirodno. Ako želite da poboljšate svoju rutinu nege kože i da tretirate svoju brigu o koži ishranom i potpuno holističkim pristupom, posetite našu online prodavnicu.

Hvala Vam što ste bili uz nas da saznate više o aknama i flekama. Nadamo se da ste naučili više o različitim vrstama akni i pravim sastojcima koji će vam pomoći da efikasnije lečite svoje stanje.

Posetite nas,
Balkanska 16, Elpida Derm

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije