Elpida Medical | Elpida Derm

Hijaluron – sve što treba da znate!

hijaluron

Podelite:

Hijaluron poslednjih godina važi za predvodnika u estetskoj medicini kada je reč o antiejdž tretmanima, pa čak i kada se radi o čisto estetskim zahvatima poput uvećanja volumena usana, a zanimljivo je da se zapravo odavno koristi u medicinske svrhe, i to u reumatologiji. Ipak, najpopularniji je kao sredstvo u borbi protiv starenja kože, tako da ga nalazimo u skoro svakom drugom proizvodu na tržištu.

Hijaluron, odnosno hijaluronska kiselina, predstavlja prirodnu komponentu koju naše telo samo proizvodi, tako da su proizvodi i tretmani na bazi hijaluronske kiseline potpuno prirodni i bezbedni, naročito ako uzmemo u obzir da se vremenom ova kiselina sama razgrađuje. Svrha hijalurona u telu, kada govorimo o koži, jeste održavanje vnjene vlažnosti, pa samim tim i mladalačkog izgleda.

Šta je hijaluron, zapravo?

Hijaluron, odnosno hijaluronska kiselina je gelasta supstanca koju naše telo proizvodi, s tim što vremenom, kako starimo, nivo hijalurona opada. Prema sastavu, hijaluron je zapravo vrsta šećera, dugačak lanac ugljenih hidrata koji ima mogućnost zadržavanja veće količine vode.

Najviše hijalurona se nalazi u očima, zglobovima i u koži, a nalazi se čak i u nekim namirnicama.

Uticaj hijalurona na izgled i zdravlje kože

Hijaluron je, kako smo napomenuli, najpopularniji zbog povoljnih uticaja koje ima na našu kožu. Zbog spospobnosti da poboljša njenu teksturu i izgled, poveća elastičnost, umanji bore, hijaluron je broj jedan u antiejdž kozmetici.

Kao hidrofilna supstanca, odnosno sa svojstvom da vezuje vodu, hijaluron u dubokim slojevima zadržava velike količine vode (otprilike 1 gram hijalurona može da zadrži i do 6 litara vode), što utiče na hidriranost kože. Takođe, hijaluron obnavlja kolagen, odnosno kolagenske veze i hrani ćelije koje učestvuju u njegovoj izgradnji, što se očituje boljim volumenom, čvrstinom i glatkoćom kože.

Ukratko, upotrebom proizvoda na bazi hijalurona ili primenom hijaluronskih tretmana, vašoj koži vraćate izgubljenu vlažnost, hidrirate je, što direktno utiče i na izgled vaše kože.

Upotreba hijalurona u kozmetičkim preparatima

Hijaluron je maltene obavezan sastojak preparata za svakodnevnu negu, tako da ga nalazimo u kremamaserumimamaskama za licemicelarnim vodama, pilinzima i drugim proizvodima. Ovo je svakako jedan od sastojaka koji doprinosi boljem opštem stanju kože, tako da, iako možda krema ili serum neće ispeglati bore na vašem licu, u svakom slučaju će doprineti hidriranju kože i smanjiti intenzitet različitih procesa koji dovode do starenja kože.

Ukoliko, pak, želite da na nešto efikasniji i neposredniji način hijaluron dopre do kože, te rezultati budu vidljiviji i brži, hijaluronski fileri su pravo rešenje. Ovaj tretman se primenjuje isključivo u specijalizovanim salonima, potpuno je bezbedan i bezbolan, a sam postupak izgleda tako što se injektivnom metodom hijaluron ubrizgava u određene regije na telu. Najviše se primenjuju na licu, na kojem su procesi starenja i najvidljiviji.

Razlika između krema sa hijaluronom i hijaluronskih filera

Kreme sa hijaluronom treba da budu deo vaše svakodnevne rutine, kao i drugi proizvodi sa ovim sastojkom. Poželjno je i da redovno radite piling lica kod kuće, kao i piling vrata i dekoltea, kako bi koža bolje prihvatila sve korisne sastojke drugih preparata – seruma, krema ili maski na bazi hijalurona.

Hijaluronski fileri, s druge strane, predstavljaju nešto invazivniju metodu, te ove tretmane svakako nećete primenjivati svakodnevno, ali su njihovi rezultati znatno efikasniji jer se hijaluron direktno ubrizgava u dublje slojeve kože, pa samim tim na duže staze deluje u organizmu. Hijaluronski fileri su opšteprihvaćeni i kao manji estetski zahvati kojima se ispravljaju nepravilnosti, pre svega na licu, tako da se često koriste za poboljšanje volumena usana, ispravljanje asimetrije nosa, smanjenje podočnjaka, isticanje jagodica.

Kako odabrati preparate sa hijaluronom za vašu kožu?

Najpre je potrebno da se posavetujete sa dermatologom, te odredite tip vaše kože da biste pravilno odabrali preparate sa hijaluronom. Iako je ovo veoma koristan sastojak, ne treba preterivati sa kombinovanjem i primenom različitih proizvoda na bazi hijalurona.

Kada započeti upotrebu preparata sa hijaluronom?

Kako se radi o potpuno prirodnom sastojku, preporučuje se da se sa preparatima na bazi hijalurona krene što pre. Već od 30. godine života kreće rapidan gubitak hijalurona, odnosno opada njegov nivo u organizmu, tako da preparate na ovoj bazi možete koristiti već od 25. Godine.

Upotreba i uloga hijalurona u reumatologiji

Hijaluron je jedna od prirodnih komponenti zglobova. Kako, najčešće s godinama, ljudi često boluju od problema sa zglobovima, koji se manifestuju bolovima, otežanom pokretljivošću, pa čak i deformitetom, hijaluron je efikasan način da se ove boljke preduprede.

Jednostavno, hijaluronska kiselina će podmazati zglob, tako da omogući nesmetani kontakt dve zglobne površine. Naročito su ovi tretmani pogodni za starija lica, koji problem bolniih zglobova rešavaju lekovima, a koji mogu dovesti do drugih problema u organizmu kao što je oštećenje bubrega i drugo.

Hijaluron za zglobove

Hijaluron za zglobove se primenjuje injektivnom metodom, tako što se aplikuje u određeno mesto – kuk, koleno i drugo, na tačno oštećenu regiju. Procedura se sprovodi pod kontrolom ultrazvuka, kako bi bila što preciznija i dala rezultate.

Intervencija traje svega desetak minuta. Najdelotvornije je da već pri prvim znacima artroze primenite tretman hijaluronom jer u tom slučaju dolazi do poptunog uklanjanja tegoba. Tako ćete sprečiti, odnosno usporiti propadanje hrskavice.

Kada je reč o degenerativnim promenama, tu je naročito važno na vreme krenuti sa tretiranjem obolelih zglobova. Rezultati će, u svakom slučaju, biti osetni već nakon prvog tretmana, a olakšanje u tegobama će biti primetno i tokom vremena, pa se nakon otprilike mesec dana od tretmana može očekivati pun efekat.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije