Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Šta je hijaluronska kiselina?

Podelite:

Šta je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina, takođe poznata kao hijaluronan ili hijaluronat — je gnjecava, klizava supstanca koju naše telo proizvodi prirodno. Naučnici su pronašli hijaluronsku kiselinu u celom telu, posebno u očima, zglobovima i koži.

Šta hijaluronska kiselina čini za vas?

Hijaluronska kiselina je izuzetna supstanca zbog svih prednosti i delovanja koje ima u našem telu. Evo samo nekoliko prednosti hijaluronske kiseline:

 • Pomaže da se stvari glatko kreću. Hijaluronska kiselina pomaže našim zglobovima da rade kao dobro podmazana mašina. Sprečava bol i povrede usled brušenja kostiju jedna o drugu.
 • Pomaže u održavanju hidratacije. Hijaluronska kiselina je veoma dobra u zadržavanju vode. Hijaluronska kiselina se često koristi za lečenje suvih očiju. Takođe se koristi u hidratantnim kremama, losionima, mastima i serumima.
 • Čini našu kožu fleksibilnom. Hijaluronska kiselina pomaže koži da se isteže i savija i smanjuje bore na koži. Takođe je dokazano da hijaluronska kiselina pomaže bržem zarastanju rana i može smanjiti ožiljke.

Da li je hijaluronska kiselina bezbedna?

Da! Istraživanja pokazuju da je hijaluronska kiselina bezbedna za upotrebu. Reakcije ili neželjeni efekti hijaluronske kiseline su retki i bezbedna je za upotrebu čak i ako ste trudni ili dojite. Proizvodi koji kombinuju hijaluronsku kiselinu sa drugim lekovima ili jedinjenjima mogu imati određene rizike od neželjenih efekata.

Važno je da obavestite svog lekara o svim preparatima i lekovima koje uzimate, uključujući suplement i vitamine. Naši lekari će Vam pomoći da bolje razumete sve potencijalne rizike i probleme.

Kako da uzmem hijaluronsku kiselinu?

Postoji mnogo načina na koje možete uzimati hijaluronsku kiselinu (samu ili u kombinaciji sa drugim proizvodima). Mnogi proizvodi su dostupni u slobodnoj prodaji. Dok neki predstavljaju preparate medicinske kozmetike koju ne možete kupiti bez recepta lekara.

Nekoliko različitih načina (dostupnih bez recepta) na koje možete uzimati hijaluronsku kiselinu uključuju:

 • Hijaluronska kiselina je sadržana u nekim dijetetskim suplementima i pilulama. Postoji čak i tečni oblik koji možete pomešati sa vodom i piti. Uzimanje hijaluronske kiseline oralno može imati mnoge prednosti. To uključuje smanjenje bolova od artritisa, poboljšanje zdravlja kože i još mnogo toga.
 • Proizvodi sa hijaluronskom kiselinom dolaze u različitim oblicima koje stavljate na kožu. To uključuje šampone, losione, kreme, gelove, masti, flastere i serume. Takođe možete kupiti hijaluronsku kiselinu u prahu i pomešati je sa vodom da biste napravili serum hijaluronske kiseline koji možete naneti na kožu.
 • Veliki izbor kapi za oči sadrži hijaluronsku kiselinu.
 • Hijaluronska kiselina je uobičajeni sastojak u gelovima, kremama ili ličnim lubrikantima za vaginalnu suvoću ili bol, posebno za žene u menopauzi.

Vrhunske kreme sa hijaluronskom kiselinom možete pronaći u našoj online prodavnici:

Neauvia REBALANCING CREAM LIGHT i REBALANCING MAKE UP LIGHT

Hijaluronska kiselina je takođe dostupna uz recept lekara u sledećim oblicima:

 • Injekcije hijaluronske kiseline u zglobove mogu ublažiti bol izazvan artritisom.
 • Hijaluronski fileri koji sadrže hijaluronsku kiselinu i kolagen (prirodni protein koji se takođe nalazi u vašem telu) odobreni su za ubrizgavanje pod kožu. Ovi punioci pomažu u vraćanju prirodnog oblika i izgleda. Upotrebljavaju se i za lečenje ožiljaka od akni ili dodavanje volumena usnama.
 • Može se unositi u organizam i inhalatorom/nebulizatorom – može da pomaže kod respiratornih (disajnih) problema kao što su astma ili infekcije.

Zapamtite, samo obučeni i kvalifikovani medicinski stručnjaci treba da implikuju hijaluronske filere. Dok stručnjaci kažu da je hijaluronska kiselina bezbedna, nepravilna upotreba – posebno kada se ubrizgava – može dovesti do teških komplikacija ili čak smrti.

Kako deluje hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina pripada tipu dugih, komplikovanih lančanih molekula koji se nazivaju, “polimeri”. Lanac ima dosta tačaka na kojima druga hemijska jedinjenja (poput vode, na primer) mogu da se zakače. Zato četvrtina kašičice hijaluronske kiseline može da zadrži oko 5 litara vode, što je čini najboljim polimerom — prirodnim ili veštačkim — za upijanje vode (i ključnim sastojkom u hidratantnim proizvodima).

Pošto ima puno prostora za druge molekule da se zakače, hijaluronska kiselina je odlična za transport drugih molekula kroz naše telo. Takođe ima sposobnost da se veže za ćelije, zbog čega je ciljana isporuka lekova pomoću hijaluronske kiseline glavna tema proučavanja.

Lančana struktura hijaluronske kiseline takođe znači da može da deluje kao struktura skele, omogućavajući tkivima da rastu. Ovo je ključni korak u tome kako zarastaju rane na telu. Naučnici su takođe pronašli hijaluronsku kiselinu u ljudskim embrionima i proučavaju kakvu ulogu hijaluronska kiselina igra u reprodukciji i razvoju.

Da li hijaluronska kiselina deluje?

Da, u zavisnosti od toga kako se koristi. To je svestran molekul i naučnici još uvek pronalaze nove i korisne načine da ga koriste. Trenutno se najčešće koristi za zdravlje kože, zglobova i očiju. To je takođe tema stotina naučnih studija i ispitivanja širom sveta.

Šta hijaluronska kiselina čini koži?

Dugotrajna upotreba seruma hijaluronske kiseline na koži ili u dodatku koji se uzima oralno može poboljšati opšte zdravlje kože. Takođe je odlična za poboljšanje ukupne fleksibilnosti i elastičnosti kože.

Da li je hijaluronska kiselina dobra za akne?

Hijaluronska kiselina se široko koristi kao sastojak filera koji popravljaju ili prikrivaju ožiljke koje ostavljaju akne. Bilo je nekih ograničenih istraživanja o kombinacijama hijaluronske kiseline i drugih lekova za lečenje akni, ali do sada nema mnogo dokaza da su ovi efikasni.

Kada treba da razgovaram sa lekarom o hijaluronskoj kiselini?

Možda ćete želeti da razgovarate sa svojim lekarom o hijaluronskoj kiselini ako ste zainteresovani da je koristite kao dodatak. Takođe biste želeli da ih pitate o opcijama lečenja koje koriste hijaluronsku kiselinu za sledeće uslove ili svrhe:

 • Zdravlje kože (naročito suvoća, ožiljci, ukočenost i kožne bolesti kao što su skleroderma i aktinična keratoza).
 • Zdravlje očiju, posebno za lečenje suvih očiju.
 • Zdravlje zglobova, posebno za lečenje artritisa i povreda mekih tkiva.
 • Za rane koje sporo zarastaju.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije