Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Ispucali kapilari – zašto kapilari pucaju i kako to rešiti?

Podelite:

Ispucali kapilari su jedan od onih zdravstvenih problema s kojima ste se bar jednom u životu suočili. Uzroci pucanja kapilara su brojni, a ukoliko se radi o ozbiljnijim oštećenjima, odnosno ako ne dođe do povlačenja, ispucali kapilari zahtevaju lečenje koje je u današnjoj medicini veoma lako, brzo i efikasno.

Kapilari predstavljaju deo krvnog sistema koji povezuje vene i arterije, veoma su krhki i lako pucaju, što se manifestuje u vidu modrica ili paukolike mreže vidljive na površini kože. Njihova uloga u organizmu jeste transport i razmena vode, kiseonika, hranljivih materija, kao i štetnih materija iz međućelijskog tkiva i cirkulatornog sistema.

Koji su uzroci pucanja kapilara?

Genetika, hormonske promene, mehaničke povrede, venska insuficijencija, preterano konzumiranje alkohola, naporan fizički posao (dugo stajanje, pa i sedenje, trčanje i drugo), gojaznost, trudnoća, problemi sa jetrom – samo su neki od mogućih uzroka ispucalih kapilara.

Ispucali kapilari na licu

Ispucali kapilari na licu mogu biti uzrokovani različitim faktorima, a kao najčešći se navode izlaganje suncu ili solarijumu. Tu su takođe i genetske predispozicije koje igraju određenu ulogu u slabosti zidova krvnih sudova. Lice čiji su kapilari ispucali često se zacrveni (pri promeni raspoloženja, promeni temperature u okruženju u kom se osoba nalazi i slično). Ovakvi problemi su manifestacija upravo ispucalih kapilara.

Za ovaj problem dostupni su neki preparati poput krema, koje mogu hidrirati kožu i ublažiti neprijatan osećaj na licu, ali ne popraviti strukturu zidova kapilara. Tako da, preparatima ublažavate posledice ispucalih kapilara na licu, ali ne rešavate uzrok. Kao najefikasnija metoda za problem ispucalih kapilara na licu, pokazalo se lasersko uklanjanje kapilara, koje nakon nekoliko tretmana omogućava potpuni nestanak ispucalih kapilara tako što, putem toplote lasera, zatvara zidove kapilara i preusmerava protok krvi na vene.

Ispucali kapilari na nogama

Ispucali kapilari na nogama često se javljaju kod osoba koje trpe određeni pritisak na ovoj regiji tela – bilo da se radi o dugom stajanju, sedenju i slično, premda su noge svakako deo tela koji je pod velikim opterećenjem. Tako da, ispucali kapilari na nogama su veoma česta pojava koja se javlja na različitim delovima noge – od butina, preko predela iza kolena, do stopala.

I u ovom slučaju se lasersko uklanjanje proširenih kapilara pokazalo kao najdelotvornije. Osim što estetski doprinosi izgledu nogu, ova vrsta tretmana je važna i za prevenciju daljih oštećenja. Tretman je brz i jednostavan i nakon otprilike 2 do 3 posete stručnom licu, moći ćete da zaboravite na ovaj problem. Najbolje je podvrgnuti se tretmanu nu zimskom periodu, kada nema mnogo sunčeve svetlosti i kada je telo zaštićeno odećom.

Kako sakriti ispucale kapilare?

Naravno, ispucali kapilari pre svega zasmetaju na estetskom planu jer su prilično vidljivi i javljaju se na izloženim regijama tela. Kako je ovo, pre svega, zdravstveni problem, nemojte odlagati njegovo rešavanje da ne bi došlo do drugih problema sa krvnim sudovima, ali u slučaju da morate prikriti vidljive tragove ispucalih kapilara, postoji nekoliko trikova.

Nikako se nemojte izlagati solarijumu jer može samo još više da podstakne određene procese i našteti kapilarima, radije se odlučite za neku od kvalitetnijih krema za samopotamnjivanje koju ćete ravnomerno naneti po celom telu. Dalje, svakodnevna šminka, kao što su puder i korektor mogu biti i te kako od koristi, naročito ako vas ispucali kapilari muče u predelu lica, tako da budite slobodni da ih nanesete.

Takođe, na tržištu je dostupna i specijalna kozmetika koja je namenjena kamuflaži ovog problema, ali ponavljamo – bolje je da novac uložite u tretman koji će vas trajno zadovoljiti i ukloniti ispucale kapilare.

Kapilari i proširene vene – kakva je veza?

Ukoliko primetite upadljive ispucale kapilare na vašim nogama, one mogu biti znak da imate problem sa proširenim venama. Iako je pojava kapilara mahom bezopasna, morate biti oprezni i obratiti pažnju na promene u izražajnosti kapilara na nogama. Kod oko četvrtine pacijenata se ustanovi da ipak postoji ozbiljniji problem od samih ispucalih kapilara.

Kako sprečiti pucanje kapilara na telu?

Pucanje kapilara na telu može se izbeći pažljivim odabirom kozmetike, te izbegavanjem agresivnih pilinga, obaveznom SPF zaštitom pri izlaganju kože suncu, ali i tako što ćete obratiti pažnju na temperaturu vode koju koristite pri svakodnevnoj higijeni.

Nije preporučljivo da se umivate ili kupate jako toplom vodom jer se zapaljenja i crvenilo time podstiču. Fizička aktivnost je takođe važna u prevenciji pucanja kapilara jer poboljšava cirkulaciju i snagu kapilara i vena. S tim u vezi, važno je paziti i na telesnu težinu, jer usled gojaznosti često dolazi i do poremećaja u krvnim sudovima zbog povećanja pritiska.

Naravno ni dugo stajanje, kao ni dugo sedenje, kojima smo mahom zbog posla izloženi, ne pogoduju ovom problemu, pa se preporučuje da s vrmena na vreme prošetate i oslobodite noge pritiska. U ishrani, raznim ekstraktima možete delovati na problem s kapilarima, pa se preporučuje ekstrakt divljeg kestena u vidu suplementa, kao i izbegavanje kisele hrane, odnosno namirnica kao što su slatkiši, kafa, alkohol, meso, mlečni proizvodi, rafinisani šećeri i slično. Ova vrsta hrane može izazvati infekciju.

Preporučljivo je unositi veće količine tečnosti, odnosno vode, koja podstiče detoksijaciju i održava ćelije kože zdravim.

Što se tiče unosa vitamina, vitamin C ima primat u jačanju krvnih sudova, a pomoći će vam i namirnice bogate kolagenom.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije