Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Kolagen za lice – Koja je uloga kolagena u organizmu?

Podelite:

Kolagen predstavlja izvor mladalačkog izgleda i kao takav, najširu primenu je našao u nezi kože lica. Njegova uloga je u tome da održi čvrstinu i glatkoću kože, a današnja medicina je pronašla razne načine da vrati ovu magičnu supstancu vašem organizmu i očuva željeni izgled. Prenosimo sve tajne kolagena i njegovih efekata.

Šta je kolagen?

Kolagen je, pre svega, prirodni sastojak koji se već nalazi u našem organizmu. Po sastavu, kolagen je najobimniji protein u telu i čini skoro trećinu ukupnog broja proteina. Organizam ga sam proizvodi uz pomoć aminokiselina i vitamina C.

Sastav naše kože čine brojni gradivni elementi, među kojima kolagen zauzima čak oko 80 procenata, što dovoljno govori o njegovom značaju. Kako postoji preko 20 vrsta kolagena, kada je reč o koži, važan je kolagen tipa 1, koji čini osnovu njene strukture i izgrađen je od gusto zbijenih vlakana.

Vremenom, količina kolagena u organizmu opada usled brojnih faktora kao što su sunčevo zračenje, zagađenje vazduha, pušenje, stres i drugo, koji izazivaju slobodne radikale u našoj koži, a koji dalje dovode do oštećenja kolagenskih niti, te se koža istanjuje, a takođe, i samo starenje podrazumeva smanjenje nivoa kolagena.

Koja je uloga kolagena u organizmu?

Uloga kolagena u organizmu je da pruži elastičnost i čvrstinu, kako koži, tako i kostima, mišićima, tetivama, krvnim sudovima. Kada je reč o koži, kolagen je, kako smo pomenuli, zadužen za mladalački i svež izgled, no, kolagen ima i važnu funkciju u normalnom funkcionisanju zglobova (jer je glavni element hrskavica), u održanju tonusa mišića i smanjenju masnoća, zatim i u održanju koštane mase, povećanju elastičnosti krvnih sudova i slično.

Pokazalo se da je kolagen važan i kod smanjenja bolova uzrokovanih nestabilnim zglobovima, zatim povećava čvrstinu i podstiče rast noktiju, ubrzava zarastanje rana, utiče na varenje, a čak utiče i na smanjenje celulita.

 Kako kolagen utiče na kožu lica?

Kolagen je najvažniji faktor koji utiče na izgled kože lica. Zbog velikog udela u sastavu same kože, neophodno je održavati njegov nivo tokom godina ukoliko želite da održite zdrav izgled lica, ali i da poboljšate opšte stanje kože.

Ulogu kolagena u koži lica opisuje i sam naziv ovog proteina koji potiče od grčke reči kólla, što znači lepak – dakle, kolagen ima vezivnu ulogu. Zajedno sa elastinom i glikoproteinima, kolagen gradi vanćelijski matriks, ili jednostavnije, mrežu koja čini strukturu kože i koja joj daje određene fizičke karakteristike. Zbog toga je, kao gradivni element kože, kolagen od velikog značaja za održavanje izgleda kože lica, a iako se njegove količine s godinama smanjuju, ovaj gubitak se lako može nadoknaditi – kako ishranom, tako i raznim proizvodima i tretmanima koji će podstaći njegovu proizvodnju.

Kako održavati nivo kolagena?

Najbolji način da održavate nivo kolagena u organizmu je svakako kombinacija koju čini ishrana, odnosno zdrave životne navike uz brojne dostupne tretmane, tako da spoljašnja i unutrašnja nega, kao i uvek, zajedno daju najbolje rezultate.

Možda i nije toliko poznato, ali kolagen i te kako možete pospešiti ishranom i izbalansiranim namirnicama,dok kozmetički proizvodi i različiti tretmani unose drugačiji, sintetički kolagen u vaš organizam i tako neposredno doprinose podmlađivanju kože.

Najbolji načini obnavljanja kolagena za lice

Najbolji načini da obnovite kolagen u koži lica, jesu specijalizovani kozmetički tretmani, dok kod kuće možete koristiti losione, serume, kreme i maske sa ovom namenom. U svakom slučaju se treba dobro raspitati i o stručnosti lica kod kojeg idete na tretman i o proizvođaću i sastavu proizvoda za koji ste se odlučilii, jer je važno da se radi o proverenom kvalitetu ukoliko želite da postignete efekat.

Kreme sa kolagenom

Kada su u pitanju kreme sa kolagenom, na tržištu su danas dostupni brojni proizvodi koji povoljno utiču na njegovo obnavljanje, putem peptida i drugih sastojaka koji čak i štite postojeći kolagen, te tako doprinose antiejdž efektu.

Ova vrsta kozmetičkih preparata direktno deluje na opuštenost kože, bore, gubitak tonusa i poboljšava opšte stanje kože, naročito kada je u pitanju koža lica. Važno je da ove kreme sadrže hidrolizovani kolagen koji može dopreti do dubljih slojeva kože lica. Kreme sa kolagenom mogu uticati i na zarastanje rana i hidriranje kože, ali i smanjiti vidljivost ožiljaka kao što su oni od akni.

Tretmani za obnavljanje kolagena

Tretmani za obnavljanje kolagena čine osnovu antiejdž medicine i veoma su zastupljeni. Kao najefikasniji istakao se dermapen tretman koji se primenjuje za održavanje mladalačkog izgleda, ali i za uklanjanje ožiljaka, odnosno smanjenje njihove vidljivosti. Dermapen tretman se vrši injektivnom metodom, putem mikroiglica koje se na određenu dubinu ubadaju u kožu, a specifičnost ovih iglica je u njihovom obimu.

Naime, radi se o izrazito sitnim i gustim iglicama koje prodiru u kožu, što čini tretman bezbolnim i efikasnim. Tretman će doprineti i dugoročno, boljoj apsorpciji drugih preparata koje koristite u svakodnevnoj bjuti-rutini.

Ubodi mikroiglica ubrzavaju proizvodnju kolagena i elastina, njegovi rezultati su vidljivi odmah, tako da dermapen predstavlja jedan od nezaobilaznih koraka kada je reč o antiejdž tretmanima.

Kolagen i ampule za lice

Ampule su vitaminske bombe koje su našle široku primenu kada je reč o nezi celokupne kože uopšte, a naročito su popularne u nezi kože lica zbog efikasnih rezultata i jednostavne i brze primene.

Kolagen u ampulama za lice će obogatiti kožu lica većom količinom ovog proteina, tako da predstavljaju odličan dodatak svakodnevnoj nezi, a njihova prednost je u znatnoj koncentraciji kolagena, mnogo većoj od one koja se nalazi u svim drugim proizvodima na sličnoj bazi.

Ampule sa kolagenom će doprineti sjaju i glatkoći kože lica, a dugoročno ćete verovatno primetiti i pozitivne promene kada su u pitanju sitnije bore.

Kolagen i serumi za lice

Serumi predstavljaju kombinaciju najefikasnijih sastojaka koji doprinose boljem stanju kože. Kolagen u serumima za lice udružen je sa drugim supstancama koje će podstaći njegovu proizvodnju u dubljim slojevima kože. Zahvaljujući momentalnom efektu glatke kože, kolagenski serumi se često koriste i kao podloga  za šminku, tako da je serum za lice na ovoj bazi poželjan proizvod za vašu svakodnevnu negu, a njegovi efekti su višestruki. Najčešće se radi o kombinaciji nekoliko tipova kolagena, elastina i hijalurona.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije