Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Maljavost kod žena i muškaraca – hirzutizam

Podelite:

Pojačana maljavost ili hirzutizam je problem s kojim se suočavaju i žene i muškarci, a javlja se kao posledica različitih uzroka i često utiče na samopouzdanje oba pola. Pojačane, odnosno, jače i vidljivije malje na određenim regijama tela ukazuju da se radi o ovoj pojavi kojoj danas lako možete stati na put, a mi vam donosimo neka od najefikasnijih rešenja.

Šta je hirzutizam?

Ukoliko primetite tamnije, grublje i deblje dlačice na delovima tela na kojima nije uobičajeno da se javlja veća maljavost, najverovatnije se radi o hirzutizmu.

Ovaj problem pogađa oba pola, a specifičnost hirzutizma kod žena zapravo se ogleda u muškom modelu maljavosti, te žene primećuju dlačice na mestima koje su karakteristične za maljavost muškaraca.

Hirzutizam, pak, nije isto što i poremećaj hipertrihoze, koji označava pojačanu maljavost celog tela i znatno je ređi u odnosu na hirzutizam, te uglavnom pogađa samo određene tipove kože ili se javlja u specifičnim dobima, poput menopauze kod žena.

Pojačana maljavost kod žena

Žene koje zapaze pojačanu maljavost na licu (bradi, nausnicama, zulufima), ili drugim regijama kao što su grudi, donji deo stomaka i unutrašnja strana natkolenica, sasvim opravdano mogu posumnjati da se radi o hirzutizmu. Ukratko, radi se o delovima tela na kojima je maljavost uobičajena za muškarce. Ovaj problem je verovatno češći nego što se misli jer izaziva manjak samopouzdanja i određenu dozu stida, no, reč je o problemu kojeg se lako možete rešiti, a u nastavku teksta saznaćete i kako.

Pojačana maljavost kod muškaraca

Pojačana maljavost kod muškaraca ne izaziva isti vid problema kao kod žena i mnogi muškarci se zapravo ne obraćaju za stručnu pomoć usled uobičajenog i opšteprihvaćenog izgleda muškog tela. Ipak, kod muškaraca se hirzutizam ogleda u maljama na ramenima, vratu i leđima, gde one poprimaju jači i gušći izgled, poput onog  na drugim uobičajenim mestima.

Uzroci preterane maljavosti

Preterana maljavost i njeni uzroci predstavljaju i ključ za rešavanje ovog poremećaja. Najpre, ako izuzmemo da hirzutizam uglavnom nije simptom većih oboljenja, može biti reč o posledicama genetskih predispozicija, hormonskog disbalansa, Kušingovog sindroma (javlja se ako je telo duže vreme izloženo kortizolu), određenih lekova koji se redovno konzumiraju, dijabetesa, malignih bolesti, poremećaja hipofize, stresa i, u slučaju žena, policističnih jajnika, koji su, naročito u poslednje vreme, veoma česta pojava kod pripadnica lepšeg pola.

Da li hirzutizam može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema?

Pre svega, treba napomenuti da hirzutizam najčešće nije opasan, te da ova pojava ne znači da se radi o većem zdravstvenom problemu. Ipak, naročito kada su u pitanju osobe ženskog pola, trebalo bi proveriti da li se radi o hormonskim promenama i posetiti endokrinologa, kao i ginekologa i dermatologa.

Može biti reči o pojačanom lučenju androgenih hormona, policističnim jajnicima i malignim promenama na janijnicima i nadbubrežnoj žlezdi.

Ako pojačanu maljavost kod pripadnica lepšeg pola prate i dubok glas, gubitak kose, pojava akni, smanjenje veličina dojki, porast mišićne mase, treba se obavezno obratiti lekaru.

Kako se dijagnostifikuje hirzutizam?

Hirzutizam se dijagnostifikuje anamnezom, ginekološkim i fizikalnim pregledom, ultrazvukom, analizom krvne slike i, po potrebi, skeniranjem predela stomaka kako bi se ustanovilo stanje jajnika ili nadbubrežne žlezde.

Kako se leče uzroci pojačane maljavosti?

Kao i obično, da biste se rešili bilo kog zdravstvenog problema, potrebno je delovati na njegove uzroke. Ukoliko se pregledom ustanovi da je pojačana maljavost direktno povezana sa nekim od uzroka koje smo već pomenuli, lečenje uglavnom počinje od ukidanja određenih lekova, imunoterapijom, lečenja malignih promena, supstitucijom glukoktrikoda ako se radi o poremećaju u radu nadbubrežne žlezde ili kozmetičkog uklanjanja dlaka.

Kako rešiti problem pojačane maljavosti?

Ako ste primetili pojačanu maljavost na određenim regijama, a nema značajnijih uzroka na koje bi trebalo delovati, radi se o jednostavnom, kozmetičkom tretiranju hirzutizma, gde se najčešće preporučuje epilacija, kao jedna od najefikasnijih metoda za uklanjanje malja na telu.

Epilacija određenih delova tela vrši se laserom koji deluje tako što se usmerava na folikul dlake, te ga, u procesu oslobađanja toplote, uništava. Kako laser deluje samo u kontaktu sa pigmentom melaninom, nema opasnosti da će oštetiti neki deo kože. Velika prednost laserske epilacije u slučaju hirzutizma jeste u tome što najbolje rezultate pokazuje upravo kod jakih i debljih malja, tako da, ako i patite od pojačane maljavosti na upadljivim regijama tela – ne očajavajte, jer primenom nekoliko tretmana laserske epilacije možete zauvek da se oslobodite ovog problema.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije