Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Masaža kao drevna metoda i dalje trend?

Podelite:

Nega na prirodan način i lifting efekti

Po definiciji, masaža je praksa iz drevne kineske medicine koja ima za cilj da stimuliše cirkulaciju u koži i pokrene limfni sistem. Njena primena datira još do 6000 godina pre nove ere gde se primenjivala u terapijske svrhe.

Masažu kao metodu lečenja primenjivali su Egipćani, Japanci, Asirci, Persijanci, Rimljani. U Evropi, početkom 19. veka, osnivač moderne masaže bio je učitelj mačevanja Per Henrik Ling, on je razvio tehniku koju poznajemo kao švedsku masažu, stvorivši svoj sistem na temelju ličnog znanja gimnastike, fiziologije kao i kineskih, egipatskih, rimskih i grčkih tehnika.

Upravo Švedska masaža danas je najrasprostranjenija u evropskim lečilištima pa i kod nas.

Podela masaže, efekti i tehnike

Podela masaže

Masažom možemo delovati na čitavo telo (opšta masaža) ili pojedine njegove delove (lokalna masaža), u cilju podizanja telesne sposobnosti kao i lečenja. Rasprostranjena je sledeća podela masaže:

 • Higijenska – ima za cilj negovanje tela radi opšte zdravstvene vrednosti. Ovde možemo svrstati i kozmetičke masaže kao na primer masaža lica radi poboljšanja tonusa kože i mišića te očuvanja “mladosti”.
 • Sportska – Pripremna i relaksirajuća. Masaža se pokazala kao veoma važna metoda u očuvanju i poboljšanju dobrog opšteg stanja sportista.
 • Terapeutska – primenjuje se u svrhu lečenja kod različitih oboljenja tkiva i organa. Dejstvo terapeutske masaže na pospešivanju životnih funkcija i opšteg stanja organizma čini je izuzetnom preventivnom merom. Korisna je takođe i kod raznih povreda i najčešće se primenjuje u kombinaciji sa drugim metodama fizikalne terapije. U zavisnosti od porekla metode i autora postoji veliki broj različitih masaža. Medu popularnim nalaze se : Tajlandska, Kineska ( Tuina masaža ), Akupresura, Šiacu, SuDžok, Limfna, Kalifornijska (anticelulit), Ajurvedska, Mass-mar, refleksologija i druge.

Najčešće korišćena vrsta masaže je upravo higijenska koja se najviše koristi u salonima. Svaki kozmetičar-estetičar ima individualan pristup klijentu, vrstu pokreta, brzinu izvođenja pokreta, odabir sredstva kojim će raditi tretman, itd.

Koje efekte možemo da očekujemo?

Smanjuje znake starenja

 Jedna od glavnih prednosti masaže lica je da koža izgleda čvrsto, bez bora i bolje teksture. Masaža lica može Vam dati blistavu i osveženu kožu. 

Pomaže kod akni

 Masaža koja se primenjuje kod akni je limfna drenaža, eliminiše toksine pokretanjem cirkulacije i limfe. Redovnom masažom kože na ovaj način se poboljšava tekstura i izgled kože, dolazi do stimulacije izbacivanja viška vode čine dolazi do smanjenja otoka, koji je najčešći u vidu kesica kod podočnjaka, regeneracija tkiva, lifting efekat. 

Doprinosi podmlađivanju lica

 Masaža lica poboljšava cirkulaciju i protok kiseonika u koži i mišićima lica, sprečava nastanak dubokih bora kao i vidljive znake fizičkog i/ili emocionalnog stresa. Masaža lica, takođe, podstiče stvaranje kolagena, koji je odgovoran za čvrstinu kože I odlaže nastanak finih linija i bora. 

Detoksikacija

 Toksini i zagađenje vazduha mogu učiniti da Vaša koža izgubi sjaj, jedrinu, svežinu, opadanje tonusa i umornog izgleda. Masažom ubrzavamo cirkulaciju I limfni sistem, što dovodi do ubrzanja metabolizma i samim tim brže eliminacije toksina. 

Smanjenje bola

Kod osoba sa migrenama, od velikog značaja može biti masaža. Pritiskom na određene bolne delove lica i vrata, možemo otkloniti nelagodnost i bol koja nastaje usled migrena. Pored samih pokreta i prijatne atmosfere u tretman možemo dodati i aromaterapiju za pojačavanje dejstva same masaže. Postoji mnoštvo razloga zašto je odvajanje vremena za masažu lica vredno toga za Vaše mentalno zdravlje, a ne samo za kožu. Studije su pokazale da masaža lica ima jake efekte na ublažavanje stresa ili psihološku relaksaciju. Pored estetskih efekata masaža može pomoći kod nekih stanja kao što je poremećaj temporomandibularnog zgloba, gde dolazi do bola u vilici, glavobolja, pucketanje prilikom otvaranja i zatvaranja vilice,. Masažom možemo ublažiti simptome ovog stanja. Posebno je efikasna kombinacija masaže i vežbi za vilicu.

Tehnike masaže

Masaža lica, vrata i dekoltea je tehnika koja se može raditi i kod kuće i od strane kozmetičara u kozmetičkom salonu. Podrazumeva stimulisanje tačaka pritiskom na lice, vrat i dekolte. Pomaže u promovisanju zdrave kože opuštanjem mišića lica.

Njeno opuštajuće i okrepljujuće dejstvo učiniće da se osećate bolje. U isto vreme videćete trenutne rezultate na izgledu Vaše kože, kao što je momentalno prosvetljenje kože. Kozmetičar ima individualni pristup svakom klijentu i na osnovu tipa i stanja kože bira sredstvo kojim će izvoditi proceduru, samu tehniku izvođenja i trajanje.

Tehnike koje se koriste za masažu lica, vrata i dekoltea, svakako trebaju biti slabijeg intenziteta i pritiska nego na drugim delovima tela, zbog same anatomije dela tela. Pokreti koji se uglavnom koriste jesu: 

 • Gladjenje (Effleurage) – Prvi pokret kojim pripremamo i zagrevamo površinu tretirane regije, pokretom delujemo na opšte opuštanje, opuštanje mišića tretirane regije i samim tim uvodimo klijenta u proceduru. Pokretom ubrzavamo cirkulaciju krvi i limfe, samnjuje se napetost u mišićima i otklanjaju se izumrle ćelije sa površine kože.
 • Trljanje (Friction) – U ovoj fazi pritisak se pojačava, zagrevanje tkiva je dublje, duže se fokusiramo na određene delove tretiranog područja. Trljanje se izvodi jagodicama jednog prsta (lice) ili više prstiju (uglavnom dekolte i zadnja strana vrata).
 • Vibracija (Vibration) – Brzi, sitni, ravnomerni i uzastopni potresi koji se izvode vrhom jednog ili nekoliko prstiju.

Kada se odlučiti za masažu?

Masaža je tretman koji se može izvoditi svakodnevno, da li kao samomasaža ili ipak odlazak kod kozmetičara, na Vama je izbor. Masaža može biti i samostalan tretman, uvodni tretman ili završnica u tretmanima lica.

Kozmetičar procenjuje koji će redosled biti i na taj način pravi odabir za svakog klijenta. Kada se odlučite za masažu treba odlučiti gde otići i kome dati poverenje. Ukoliko želite da Vašu masažu obavite kao korak u rutini, evo par pokreta koje kožete kombinovati prilikom aplikacije seruma ili kremova u Vašoj jutarnjoj ili noćnoj rutini.

Kontraindikacije

 1. Povišena temperature tela;
 2. Krvarenje ili sklonost ka krvarenju;
 3. Infektivna oboljenja (bakterije, virusi, gljivice);
 4. Prisustvo bilo kakvih promena na mestu tretiranja (rane, opekotine, sveži ožiljci, gnojni procesi);
 5. Zapaljenje vena i limfnih puteva;
 6. Trudnoća;
 7. Maligna oboljenja.

Aromaterapija

Šta je aromaterapija?

Aromaterapija (grčki aroma – miris, therapia – lečenje, doslovno znači lečenje mirisom), je drevni način lečenja zasnovan na upotrebi esencijalnih i biljnih ulja.

Aromaterapija je deo fitoterapije, medicinske discipline koja u svrhu lečenja, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja koristi cele biljke ili delove biljaka, ekstrakte dobijene iz njih. Aromaterapija koristi posebne ekstrakte koji se nazivaju esencijalna ( eterična) ulja. Mogu se primeniti i u obliku mirisnih štapića koji tinjanjem ispuštaju prijatne mirise.

Takođe se koriste i u obliku mirisnih sveća, mirisnog cveća i u kombinaciji sa mirisnim lampama. Mirisi koje aromaterapija koristi imaju pozitivne psihološke i emocionalne uticaje na smirivanje i uravnoteženje uma, duha i tela. Jednom kada je uspostavljena ravnoteža u fizičkom telu i kada su emocije izbalansirane, automatski se deluje i na kvalitet misli i stanje duha. Najčešći oblik aromaterapije je terapija dodirom. Ta metoda kombinuje fizička i emocionalna dejstva masaže sa lekovitim psihoterapijskim karakteristikama esencijalnih biljaka u aromaterapiji je veoma bitan pravilan odabir ulja koje će najviše odgovarati i pomagati pacijentu u lečenju i postizanju psiho-fizičke ravnoteže.

Veoma važna osobina eteričnih ulja jeste i njihovo baktericidno i antivirusno dejstvo u suzbijanju infekcija otpornih na metode konvencionalne medicine. Neka eterična ulja stimulišu obnavljanje i rast zdravih ćelija, a takođe regulišu fizičku, emocionalnu i psihičku ravnotežu čoveka. Podstiču regeneraciju kompletnog našeg biosistema i jačaju imunitet, osvežavaju umorni organizam, smiruju prenadražene nerve i poboljšavaju raspoloženje.

Koja ulja možemo koristiti i koji su benefiti?

 • Ulje jojobe – Po hemijskom sastavu, jojoba ulje je vrlo slično, ljudskom sebumu. Lako se apsorbuje u kožu i pruža brzu hidrataciju. Najbolja stvar u vezi jojoba ulja je da može da se kombinuje sa skoro svim vitaminima i mineralima neophodnih za zdravu kožu. Zadržava vlagu u koži i stvara efikasnu barijeru od štetnih uticaja sredine. Hidriranjem kože jojoba ulje vraća Vašoj koži prirodnu svežinu i elastičnost, a antiinflamatorno i antibakterijsko svojstvo ulja smanjuj suvoću, iritaciju kože kao i pojavu akni. Podstičući prirodnu proizvodnju kolagena, jojoba ulje, sprečava prevremeno starenje kože i pojavu bora. Koža dobija mladalački i zdrav izgled.
 • Ulje ružinog drveta – Podstiče regeneraciju tkiva i vlažnost kože, odličan izbor za negu suve, osetljive, zrele ali i problematične, upaljene kože. Ne izaziva iritaciju I odlično je za masažu.
 • Ulje mente – Etarsko ulje mente koristi se u aromaterapiji, ali i za masažu jer ublažava bol kod upale mišića i smanjuje bolove u zglobovima. Ovo ulje ima izuzetno prijatan i osvežavajući miris i pored toga što se koristi za masažu mišića, možete da ga koristite i kod migrena i glavobolja jer ima i analgetsko dejstvo na centralni i periferni nervni sistem.

 • Ulje lavande – Lavanda je jedna od omiljenih biljaka mnogih ljubitelja cveća, zbog svog specifičnog prijatnog mirisa, lepe boje i lakoće uzgajanja jer ne zahteva posebne uslove da bi uspešno rasla. Upravo zbog toga poslednjih godina postala je veoma popularna, a samim tim popularnost je dobilo i etarsko ulje od lavande koje se sve više koristi prilikom masaže kao dodatak nosiocu ulja. Preporuka je da 10 kapi etarskog ulja lavande rastvorite u 10 ml baznog ulja po želji i da nekoliko kapi ove mešavine koristite za masažu solarnog pleksusa ili tabana kod nesanice.
 • Ulje limuna – Poznato je da je limun bogat vitaminom C i ima snažno antioksidantno dejstvo koje pospešuje cirkulaciju i razgradnju toksičnih materija iz tela. Široku primenu ima u aromaterapiji jer uklanja umor, jača koncentraciju i poboljšava raspoloženje.
 • Pačuli ulje – Specifična aroma pačulija ga čini veoma popularnim u proizvodnji parfema i kozmetičkih preparata za negu kože. Ulje je tamno žute boje, zemljano-slatke, mošusne arome. Nije toksično, ne izaziva osetljivost i ne iritira. Zavodljivi egzotični miris koji otklanja stres, budi pozitivnu energiju, neguje kožu.

Pored citrusa i ekstrakta iz biljaka, popularne su i kreme za masažu koje kombinuju ulja kao što su badevmovo, kokosovo i čokoladu, vanilu. Sastav jednog od krema sa čokoladom kombinuje:

 1. Mineralno ulje;
 2. Vazelin;
 3. Kokosovo ulje;
 4. Čokoladu. 

Sinergija svih sastojaka čini savršeni spoj prirodnih ulja i organske čokolade koji će ostaviti Vašeg klijenta bez daha. Koža je hidrirana, meka, zategnuta i divno miriše. Može da se masira celo telo i lice (normalan tip kože, suv i mešovit).

Čokoladni krem je namenjen relaksirajućim, holističkim masažama koje imaju za cilj da klijenta u potpunosti opuste. Krem se može zagrejati te ga toplog nanositi na lice i telo. Ne ostavlja masne i tamne tragove na koži i odeći.

Sa kojim tretmanima možemo kombinovati masažu?

Masažu možemo kombinovati uz bilo koji tretman za koji se odlučite prilikom odlaska kod kozmetičara. Neizostavan je korak u biološkim tretmanima koji podrazumevaju: 

 • Cišćenje kože od nečistoća ili šminke;
 • Odabir pilinga koji je idealan za Vašu kožu;
 • Preparate koje nanosimo u sledećem koraku (ampule za hidrataciju, ampule vitamina) utljavamo u kožu masažom (izuzetak je aknozna koža i koža sklona aknama koju tretiramo llimfnom drenažom);
 • Na kraju tretmana nanosi se odgovarajuća maska.

Masažom povećavamo penetraciju aktivnih sastojaka iz preparata koje nanosimo, pa se je samim tim čini neizostavnim korakom u tretmanu. 

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije