Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Melazma – šta je to i koja rešenja postoje?

sta je melazma

Podelite:

Ako su se tokom trudnoće pojavile tamne fleke na licu, ređe i na nekim drugim regijama tela koje su izložene suncu, najverovatnije je u pitanju melazma, ili kako se još naziva – trudnička maska.

U nekim slučajevima, melazma će se povući sa povratkom hormonalnog stanja u normalu, dok u drugim može doći do dugoročnih problema s kožom lica. Ipak, danas su dostupni brojni kozmetički preparati i tretmani koji će vam, uz obavezno savetovanje sa stručnim licem, pomoći da se brzo rešite ovog problema.

Šta je melazma?

Melazma predstavlja hiperpigmentaciju koja se najčešće javlja na obrazima, oko nosa, na čelu i nausnicama. Fleke koje nastaju su tamne boje i iako vam mogu delovati zabrinjavajuće – nije reč o simptomu nekog većeg problema u organizmu.

Radi se o prekomernoj proizvodnji melanina, pigmenta koji se proizvodi u ćelijama melanocita, a njihov rad podstiče upravo estrogen, te su zato hormonske promene najčešće povezane sa ovom pojavom i zato se melazma mnogo češće javlja kod pripadnica lepšeg pola, a samo 10 odsto muškaraca je pogođeno ovim problemom. Javlja se isključivo na delovima tela koji su izloženi suncu, odnosno najčešće na licu, a ponekad i na vratu i rukama.

Zašto nastaje melazma – uzroci?

Precizan uzrok nastanka melazme je teško utvrditi, ali najčešće se vezuje za hormonske promene, odnosno hormonski disbalans koji se javlja u trudnoći, tokom korišćenja kontraceptivnih pilula, kao i za UV zračenje. Izlaganje suncu je posebno rizično, kao i izlaganje jakim svetlima, jer mogu dovesti do pogoršanja stanja kože sklonoj nejednakoj pigmentaciji.

Kao neki od uzročnika navode se i neki fotosenzitivni i fototoksični lekovi, kao i neadekvatni kozmetički proizvodi.

Koji tipovi kože su najugroženiji?

Melazma se najupadljivije manifestuje kod osoba tamnije puti jer u ovom slučaju, svaka i najmanja iritacija često automatski dovodi do pigmentacije.

Kako se dijagnostifikuje melazma?

Melazma se dijagnostifikuje prilično jednostavno, na osnovu karakterističnog izgleda fleka na licu koje su se pojavile, kao i uz pomoć aparata, Wood-ove lampe, koja precizira o kom tipu melazme je reč, a u nekim slučajevima se dijagnoza postavlja i biopsijom.

Vrste melazme

Razlikuje se nekoliko tipova melazme, u zavisnosti od toga koji sloj kože zahvata, pa se tako izdvajaju epidermalna melazma (u gornjem sloju kože, odlikuju je precizno definisane ivice i braon pigmentacija), dermalna melazma (zahvata dublji sloj dermisa i karakteriše je pojava tamnih tačaka) i mešovita melazma (kombinacija prve dve, ispoljava se u vidu braon-siva fleka).

Takođe, postoji i podela melazme prema predelu lica koji zahvata, pa se izdvajaju tri tipa: centrofacijalni koji zahvata središte lica, drugi koji zahvata obraze i treći koji se najčešće javlja na bradi.

Lečenje melazme

Lečenje melazme je dugotrajan i složen proces i zavisi od toga koji deo kože je melazma zahvatila, odnosno o kom tipu melazme se radi. Najpre, treba zaustaviti proizvodnju melanina u melanocitima, odnosno nagomilavanje tamnog pigmenta, a tek onda uklanjati pigment. Za prvi korak je, dakle, neophodno štititi se od sunca i koristiti preparate sa zaštitom od UVA i UVB filtera. U daljem lečenju možete koristiti neke od preparata koji su dostupni na tržištu, na primer oni na bazi kojične kiseline, azaleične kiseline, glikolina, tretinoina i drugih.

kako se leci melazma

Takođe, ukoliko želite brži i potpuniji efekat, možete se podvrgnuti nekim od kozmetičkih tretmana kao što su hemijski piling, mikrodermoabrazija i slično, koje provereno imaju povoljan efekat na sve vrste pigmentacija na koži.

Kako hemijski piling piling deluje protiv melazme?

Hemijski piling se izdvaja kao jedan od najefikasnijih tretmana lica uopšte, zbog kiselina koje čine osnovu tretmana, a koje imaju višestruka dejstva na kožu lica. Pigmentne fleke su upravo jedan od razloga zbog kojeg se pacijenti najčešće odlučuju za hemijski piling, jer se na ovaj način uklanjaju mrtvi slojevi kože, te započinju različiti obnavljajući procesi u dubljim slojevima kože.

Postoje tri tipa hemijskog pilinga, koji se primenjuju u zavisnosti od problema koji se tretira, pa se tako izdvajaju površinski, srednje duboki i duboki hemijski piling. Za problem sa pigmentacijom kože lica koristi se srednje duboki hemijski piling koji zalazi nešto dublje ispod epidermisa, tačnije u dermis, i na ovom mestu aktivno deluje.

Hemijski piling srednje dubine je najbolje primeniti tokom zime, kada su štetni uticaji sunčevog zračenja minimalni, a ovo je naročito važno ukoliko tretirate melazmu kojoj ne pogoduje izlaganje suncu.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije