Elpida Medical | Elpida Derm

Nazolabijalne bore – kako nastaju i kako ih ukloniti?

Podelite:

Nazolabijalne bore protežu se od korena nosa do uglova usana. Zovu ih još i bore smejalice, iako daju potpuno suprotan izgled licu.

Mogu biti pliće ili dublje, ali u svakom slučaju uglavnom izuzetno smetaju pripadnicama lepšeg pola jer čine da izgledaju mnogo starije. Ipak, ne brinite – postoji mnogo načina da se ove bore ublaže, popune, pa i potpuno neutrališu, pa donosimo neke od najefikasnijih tretmana, među kojima hijaluronski fileri imaju apsolutnu prednost.

Žašto nastaju nazolabijalne bore?

Nazolabijalne bore zapravo su vidljive tokom čitavog života, s tim što vremenom postaju sve upadljivije, te zaista mogu učiniti da lice izgleda mnogo starije nego što jeste. Nastaju tako što s godinama dolazi do resorpcije jagodica, tako da masno tkivo ima manju potporu i pada ka donjem delu obraza, te nazolabijalne bore postaju izraženije.

Drugi razlog je smanjenje masnog tkiva u središnjem delu lica što čini bore oko usana vidljivijim. Takođe, istanjivanje kože koja stari je takođe jedan od faktora zbog kog vremenom nazolabijalne bore postaju dublje. Nazolabijalne bore uglavnom postaju problematične nakon 30. godine, tako da se savetuje da sa preventivnom negom i tretmanima počnete na vreme.

Koji tipovi kože su podložni pojavi nazolabijalnih bora?

Kada je reč o nazolabijalnim borama, ne možemo ih zaobići bez obzira na starosnu dob i tip kože, s tom razlikom što su na zreloj koži koja je počela da gubi na elastičnosti ove bore mnogo vidljivije. Kada je reč o tipu kože koji je najugroženiji pojavom nazolabijalnih bora, i to zavisi od osobe do osobe i brojnih spoljašnjih i unutrašnjih faktora kojima je osoba izložena, ali se može reći da su ove bore veći problem za suvu kožu, kojoj nedostaje hidratacija.

Kako se rešiti nazolabijalnih bora?

Danas na tržištu postoji nebrojeno mnogo antiejdž proizvoda koji su prilagođeni svačijoj kupovnoj moći, tako da u svakom slučaju treba da budu deo vaše svakodnevne bjuti rutine.

Ipak, ako želite efikasnije i vidljivije rezultate, ova vrsta nege nikako nije dovoljna. Za problem nazolabijalnih bora najbolje je da se obratite stručnom licu koji će odrediti adekvatan tretman prema vašem tipu kože, a nakon serije od nekoliko tretmana, možete očekivati potpuni efekat. Načini su brojni, a kao jedan od najaktuelnijih metoda izdvojili su se hijaluronski fileri.

Hijaluronski fileri za nazolabijalne bore

Hijaluronski fileri su predvodnici u oblasti antiejdž medicine zbog potpuno prirodne baze i višestrukih efekata i po zdravlje i po izgled kože. Nazolabijalne bore su samo jedan od problema protiv kojih možete da se izborite upravo ovim tretmanom i to na lak i bezbolan način. Hijaluronski fileri će dati vidljive rezultate već nakon prvog tretmana.

Kako izgleda tretman uklanjanja nazolabijanih bora hijaluronskim filerima

Sam tretman hijaluronskim filerima izgleda tako što lekar specijalista utvrđuje stanje kože, a potom i precizno određuje regije u koju se ubrizgavaju fileri. Lice se mora dobro očistiti pre samog tretmana, a potom se nanosi anestetik. Tankim iglicama hijaluron se ubrizgava u nazolabijalne bore. Tretman traje između 30 i 45 minuta, a nakon završetka se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Koliko traje efekat hijaluronskih filera za nazolabijalne bore?

Efekti hijaluronskih filera će, u zavisnosti od kvaliteta same hijaluronske kiseline koja se koristi, biti vidljiv i do godinu i po dana.

Da li se nazolabijalne bore mogu ukloniti na drugi način?

Za uklanjanje nazolabijalnih bora često se primenjuju još i mezoterapija, biopolimer, botoks, međutim u odnosu na pomenuti tretman hijaluronskih filera, prednost definitivno odnose fileri zbog potpuno prirodne baze, te jednostavnog načina na koji se ubrizgavaju, nepostojanja nuspojava, alergija, većih podliva i slično.

Mezoterapija je veoma popularan tretman koji se koristi između ostalog i za ublažavanje bora. Funkcioniše tako što se vitaminski koktel putem iglica ubrizgava direktno u mezoderm, središnji deo kože, tako da deluje na procese u dubljim slojevima kože. Tretman je efikasan, ali je pogodniji za dubinsku negu, te uklanjanje hiperpigmentacije na licu i poboljšanje opšteg stanja kože.

Biopolimer predstavlja tretman sličan hijaluronskim filerima prema efektu i načinu na koji se sprovodi, ali je sama supstanca koja se ubrizgava (biopolimer) – veštačka, što je glavna manjkaost ovog tretmana u odnosu na hijaluronske filere, čija je osnova hijaluronska kiselina koja se već nalazi u našem organizmu. Biopolimer je strano telo i zato ga naš organizam može odbaciti i proizvesti razne neželjene reakcije kao što su asimetrija, osip, alergije i slično.

Botoks predstavlja dobro poznati način da se lice na najbrži mogući način podmladi, a bazira se na tome što blokira receptore koji šalju informaciju mišićima, te se oni naizgled zamrzavaju, a rezultat je onemogućavanje mimike. Ipak, botoks zasigurno nije najprirodniji način da se rešite bora, tako da treba biti pažljiv pri ovoj odluci, raspitati se za proverenog stručnjaka u ovoj oblasti i slično, kako bi se rizik od neželjenih efekata sveo na minimum.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije