Elpida Medical | Elpida Derm

Neoperativno zatezanje lica – kako do punog efekta bez operacije?

Podelite:

Neoperativne metode su zauzele vodeće mesto u estetskoj medicini i kao minimalno invazivne procedure pokazale savršene rezultate. S tim u vezi, zatezanje lica je svakako jedna od najtraženijh usluga u oblasti anti-ejdž tretmana, u kojoj se neoperativnim putem postiže zadivljujuć efekat. Svi nekada poželimo da vratimo vreme unazad, a ova vrsta medicinskih usluga je jedan od konkretnih načina koji vašem licu zaista može vratiti mladalački sjaj.

Metode kojima se služe neoperativni zahvati su brojni, a potpun efekat daje i samo stručno lice koje ih sprovodi, uz individualno prilagođavanje stanju vaše kože lica.

Iako postoje brojne zablude u vezi sa zatezanjem lica, od proizvoda na tržištu koji obećavaju nemoguće, do raznih neproverenih tretmana koji garantuju instant rezultate, prava istina je da redovna i adekvatna kućna rutina udružena sa profesionalnim tretmanima, uz malo strpljenja, dovode do zategnute i podmlađene kože lica.

U narednim redovima donosimo činjenice koje treba da znate o samim promenama na koži lica koje dolaze s godinama, ali i efikasne načine da stanete na put starenju.

Uzroci opuštanja kože lica

Na opuštanje kože lica utiču brojni faktori. Kao najveći i, svakako, jedan od najosetljivijih ljudskih organa, koža reaguje na sve uticaje iz spoljašnje sredine, ali na njen izgled i zdravlje utiču i unutrašnja stanja organizma, stres, način života i slični faktori. Kao i uvek, genetika i ovde igra značajnu ulogu i umnogome određuje brzinu kojom će koža stariti.

Koža lica je specifična zbog svoje velike izloženosti spoljašnjim faktorima, a kada je reč o starenju – sunce je neprijatelj broj jedan. U regiji lica, koža je tanja i podložnija promenama, brže se opušta i zapravo daje prve znakove starenja, zbog čega je i najčešće tretirana regija kada je reč o neoperativnim zahvatima. Ovo su neki od faktora koji igraju odlučujuću ulogu u opuštanju kože lica:

  • Starosna dob: već negde nakon 25. godine, može doći do prve pojave finih linija i bora. Koža menja strukturu i u svom spoljašnjem, ali i u unutrašnjim slojevima. Gubitak volumena i elastičnosti vremenom postaje sve više očigledan, a razlog je u nedovoljnoj produkciji hijalurona, lošijoj mikrocirkulaciji, smanjenom broju ćelija koje skladište lipide, usporenoj proizvodnji kolagena i slično.
  • Promene težine: značajni gubici ili nagomilavanje kilograma mogu i te kako promeniti strukturu lica. Nagli gubitak kilograma dovodi do uočljivog opuštanja lica, a naročito obraza. Kada se masti istope, koža lica ne može da se vrati na staro – mehanizam je jednostavan. Višak kože, prosto, ostaje da visi, a naročito ako je reč o mršavljenju u zrelijem dobu.
  • Ostali faktori: ovde spadaju svi spoljašnji i unutrašnji faktori koji doprinose starenju kože lica, odnosno, njenom opuštanju – to mogu biti neki konkretni problemi s kožom ili kožna oboljenja, preterano izlaganje suncu koje je veoma široka i jedna od glavnih tema kada je u pitanju starenje lica, loša ishrana, aerozagađenja kojima smo konstantno izloženi, konzumiranje alkohola i cigareta, stresan način života, određene bolesti organizma i terapije, odnosno lekovi i mnogo toga drugog.

Mitovi i istine o zatezanju kože lica

Zatezanje kože lica nije nikakva novina – oduvek se teži njenom mladalačkom izgledu, a prve bore umeju teško da padnu, naročito pripadnicama lepšeg pola. Stoga je ovim problemom lako manipulisati, što vidimo i po nikad većoj dostupnosti anti-ejdž preparata na tržištu, ali i po savetima koji stižu sa svih strana, a tiču se trikova za zatezanje kože lica.

Ipak, stvar je u tom pogledu jednostavna – starenje ne možemo zaustaviti, niti postoji čarobni melem koji će vaše lice sačuvati od vremena. To ne znači da kućna rutina i određeni preparati ne mogu da doprinesu prevenciji opuštanja kože i održe njeno zdravije stanje, ali imajte na umu da vidljive i konkretne rezultate možete postići samo uz adekvatne tretmane.

Melemi, odnosno takozvani prirodni proizvodi, protiv opuštanja kože lica, maske za lice, kreme protiv bora – sve vam sigurno zvuči poznato, a evo i koja je prava istina o ovim preparatima.

Serumi, maske i kreme za zatezanje lica

Nikada nismo imali toliki izbor seruma, maski i krema sa anti-ejdž efektom, što nam govori da formule ovih proizvoda do sada verovatno jesu znatno unapređene i da mogu doprineti zatezanju lica. To donekle i jeste tačno, ali tajna je u tome da svi proizvodi moraju biti pažljivo odabrani, i to najbolje u dogovoru sa vašim kozmetologom.

Serumi su mnogo koncentrovanijeg sastava od krema, stoga imaju i veću moć, dok kreme služe kao dodatna nega nakon stavljanja seruma. Hijaluron, vitamin C, glikolna kiselina, nijacinamid, retinol, peptidi, samo su neki od sastojaka koje možete naći u ovim proizvodima, a pun efekat daju samo pravilnim kombinovanjem.

Maske su samo jedan u nizu preparata koje treba da koristite tokom dnevne, odnosno noćne rutine u nezi lica, otprilike jednom nedeljno, ali svakako da same po sebi ne mogu imati potpun efekat.

Nega kože lica podrazumeva redovnu upotrebu nekoliko proizvoda (od kojih često zaboravljamo primarne – proizvode za čišćenje lica) koji svojom kombinacijom predstavljaju dobar preduslov za očuvanje zategnute kože lica. U suprotnom, maska nema nikakav specijalan efekat do instant lepšeg osećaja na licu.

Prirodni sastojci za zatezanje lica

Najveći broj doktora estetske medicine će se složiti da sastojke iz svoje kuhinje ostavite za jelo, a ne za upotrebu na licu. Prirodni sastojci su uvek dobrodošli, međutim, nije izvodljivo da med, banana, maslinovo ulje, aloe vera i drugi sastojci, koji se preporučuju za prirodne recepte za zatezanje kože, naprave bilo kakav pomak u lifting efektu.

To ne znači da neki od sastojaka nisu blagotvorni po kožu ili da neće ostaviti prijatan osećaj na koži. Međutim, kada je reč o zatezanju kože lica, nemojte očekivati vidljive rezultate.

Profesionalni neoperativni tretmani za zatezanje lica

Neoperativni tretmani za zatezanje lica bazirani su mahom na implementaciji određenih sastojaka u površinske i dublje slojeve kože (epidermis i dermis), čija je uloga da aktiviraju ćelije kože, podstaknu određene procese u njima i na taj način doprinesu zatezanju kože lica.

Ova vrsta tretmana se uglavnom mora sprovoditi u serijama od nekoliko tretmana kako biste postigli kompletne rezultate. Osim anti-ejdž efekta, neoperativni tretmani zatezanja lica doprinose i opštem boljem zdravlju kože.

Ovo su neki od najtraženijih neoperativnih tretmana za zatezanje kože lica:

Botoks: uveliko poznata procedura, sinonim za zatezanje kože lica – botoks je tretman bez premca iako o njemu postoje brojne predrasude. Botoks je sačinjen od botulinum toksina A i B, sastojaka koji se koriste i pri lečenju neuroloških oboljenja i ima funkciju da spreči preterane kontrakcije mišića.

U slučaju lica, botoks se ubrizgava na pažljivo određenim mestima (najčešće su to čelo, prostor između obrva i okoloočna regija), kako bi mimika bila sprečena u onoj meri koja neće oduzeti prirodan izgled vašem licu.

Pogodan je za neutralisanje dubokih bora (i njihovu prevenciju) oko usana, na čelu, između obrva, podmlađivanje vrata i dekoltea, podizanje kapaka i slično. Preporučuje se i za preventivno delovanje protiv znakova starenja, iako je ustaljeno mišljenje da ga primenjuju osobe u zrelijim godinama. Dakle, već oko 30. godine, uz savete lekara, možete početi sa primenom botoksa.

Mezoniti: jedinstven neoperativni tretman u kom dolazi do stvaranja potkožne mreže oko koje se stvara novi kolagen. Mezoniti zapravo predstavljaju razgradivi materijal koji se koristi i u drugim granama medicine (npr. u kardiohirurgiji), a primenu je našao i u estetskim procedurama zbog moći da stvori lifting efekat.

Mezoniti su, i doslovno, niti koje se implementiraju u precizno određene regije (lice, vrat, dekolte, pa čak i stomak, butine, zadnjica, ruke)  i stvaraju mrežu niti, oko koje se nakuplja novi kolagen. Nakon nekog vremena, niti se razgrađuju, ali ostaje kolagenska mreža. Efekti traju i do devet meseci. U pogledu dileme kada krenuti sa ovim tretmanima, savet je, svakako – na vreme, sa prvim znakovima starenja.

Hijaluronski fileri: teško da ima popularnijeg i rasprostranjenijeg anti-ejdž saveznika od hijalurona, čija je primena izuzetno široka. Najveća prednost hijaluronskih filera je u tome što se baziraju na potpuno prirodnom sastojku koji naša koža svakako već sadrži i koji se vremenom u koži razgrađuje.

Fileri se primenjuju injektivnom metodom, u određenim regijama lica i doprinose volumenu, svežem izgledu i zatezanju kože lica. Zbog toga se koriste i za korekciju kontura lica na bradi, jagodicama, usnama, pa čak i nosu, a osim toga pokazali su se efikasnim i kod uklanjanja podočnjaka. Hijaluronski fileri su naročito popularni kod mladih devojaka usled potpuno neinvazivne metode i prirodnih sastojaka, ali su efikasni i u zrelijim godinama.

Efekti neoperativnih tretmana za zatezanje lica i redovna nega

Redovna nega lica je jedan od preduslova zdrave kože, a onda i njenog lepšeg i kvalitetnijeg starenja. Već smo ukazali na potrebu za neoperativnim zahvatima u cilju zatezanja kože lica, što ne znači da ne treba da se posvetite i kućnoj nezi.

Spomenuli smo i razne mitove koji su vezani za anti-ejdž proizvode, koji ne mogu dati jednako efikasne rezultate, ali svakako mogu doprineti održavanju efekata neoperativnih tretmana lica. To znači da u samo nekoliko minuta ujutru i uveče možete priuštiti svojoj koži dodatnu negu i učiniti rezultate zahvata dugoročnijim,  a najbolje je da se posavetujete sa dermatologom ili kozmetologom u vezi sa konkretnim proizvodima.

Gel za umivanje lica, tonik za uklanjanje tragova čišćenja i brže prodiranje daljih proizvoda, serum za lice na bazi nekih od anti-ejdž sastojaka, a onda i krema za lice nahraniće vašu kožu, održati potreban nivo vlažnosti i obogatiti je aktivnim sastojcima.

Hidratacija i zaštita od sunca su neki od osnovnih preventivnih mera za starenje kože, stoga vaša kućna rutina mora da se bazira na ovim proizvodima i morate biti istrajni i redovni u njihovoj primeni.

Kombinacija profesionalnih tretmana i adekvatne nege je pravi put do zategnute kože lica.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije