Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

SPF za masnu kožu lica

Podelite:

Možda mislite da vašoj masnoj ili mešovitoj koži neće prijati često nanošenje krema za sunčanje za lice, ali ne zaboravite da je i njoj neophodna zaštita od sunca! Ovo važi ne samo za lice, već i za telo i zato krema za sunčanje za lice, pa tako i kreme za sunčanje koje ćete koristiti za telo, osim što treba da sadrže visok zaštitni faktor – neophodno je da imaju i sastojke prilagođene vašem tipu kože, kako biste joj obezbedili adekvatnu negu i sačuvale je od eventualni štetnih posledica sunčevih zraka!

Šta je masna koža lica?

Masna koža lica je vrlo uočljiva i očigledna, a pored toga ona je i podložnija problematičnim promenama kao što su krupne pore, zadebljana koža, bubuljice, miteseri i najupornije akne. Masna koža lica može biti zahtevna za negu, jer je neophodno naći balans između uklanjanja suvišnog sebuma, čišćenja pora (što može isušiti kožu) i hidratacije.

Zašto nastaje masna koža?

Uzroci masne kože, odnosno viška sebuma, su najrazličitiji ali ih uopšteno možemo podeliti na interne i eksterne. Interni su svi oni faktori poput nepravilne ishrane, reakcije na hranu i hormonskih poremećaja i bolesti koji dovode do preteranog rada lojnih žlezda, a eksterni faktori se svode na lošu ili pogrešnu higijenu lica.

Šta znači SPF i koliko je dovoljno?

SPF je laboratorijska mera zaštite od UVB zraka koji dovode do opekotina. On govori o tome koliko puta duže smete da ostanete na suncu, a da ne izgorite u odnosu na kožu bez SPF preparata, što se ne može primeniti i vrlo je varljivo u praksi, pa je bolje da ovu definiciju zaboravite. Bolji uvid daje činjenica da SPF 30 propušta 3% UVB zraka, SPF 50 2%. Između SPF 30 i 50 je teoretski vrlo mala razlika, ali UVA zaštita se može značajno razlikovati. 

SPF faktor na preparatima za kožu predstavlja faktor zaštite od štetnog UVB zračenja. Ovaj tip zračenja može da izazove na koži probleme kao što su:

 • crvenilo
 • perutanje
 • ljuštenje
 • razna oboljenja kože
 • maligne promene i karcinom.

Postoji nekoliko pravila čijom praktičnom primenom će spf krema za lice i telo pružiti maksimalnu zaštitu:

 • Bitno je da preparat nanesete na kožu bar 20 minuta pre izlaganja suncu, da bi preparat mogao da se apsorbuje u kožu
 • Iako planirate da se sunčate, nanesite kremu u debljem sloju. Ipak ne zaboravite da se ne preporučuje boravak na suncu između 11 i 17 časova
 • U zavisnosti od brojke na kremi, potrebno je da je nanosite iznova posle nekog perioda, najčešće sat vremena ili dva sata
 • Ako boravite u vodi, intenzivno se znojite ili brišete peškirom, novi sloj kreme je potrebno još češće nanositi.

 

Budući da je masna i mešovita koža sklona pojavi proširenih pora, bubuljica i akni i sjajna je na izgled usled prekomernog lučenja sebuma, najbolje kreme za sunčanje su one koje, osim što obezbeđuju visok zaštitni faktor, sadrže i sastojke koji će je matirati, te sprečiti njeno dodatno mašćenje, a time i nastanak ožiljaka i fleka od akni i bubuljica. Takođe, najbolje kreme za suncanje za masnu i mešovitu kožu treba da budu lagane, brzo-apsorbujuće i bez uljanih dodataka, a ovo se posebno odnosi na odabir krema za sunčanje za lice. 

Zašto je upotreba SPF-a toliko važna?

Svakodnevno nanošenje zaštitnog faktora protiv UVA zraka jedna je od najboljih stvari koje možete da učinite za svoju kožu, sa ciljem prevencije preranog starenja. Uz zagađenje, stres i neprimerenu ishranu, oštećenja uzrokovana UV zracima vodeći su uzrok starenja kože i odgovorna su za bore, tanke linije, tamne fleke i hiperpigmentaciju.  

Kako odabrati primeren SPF?

 • SPF 15 je dovoljan za zaštitu tokom cele godine kada je u pitanju tamnija koža lica;
 • SPF 30 koristi se kod srednje tamnih tonova kože lica;
 • SPF 50 koristi se kod izuzetno blede ili svetle kože lica.

Preporuka za SPF faktor:

 

SkinTech Melablock HSP 30/50+
Eucerin® Oil Control Tonirani Gel Krema za Zaštitu Masne Kože od Sunca SPF 50+
ANTHELIOS – UVMUNE 400 FLUID ZA MASNU KOŽU SPF50+
CAPITAL SOLEIL – Matirajuća 3 u 1 nega SPF 50+
HELIOCARE 360 Gel Oil Free SPF50 za Masnu, Problematičnu Kožu sklonu Aknama i Bubuljicama 50 mL

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije