Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Šta su mladeži i zašto je važan pregled mladeža?

zasto treba pregledati mladez

Podelite:

Mladeži su normalna pojava na ljudskom telu, međutim zahtevaju redovan pregled, kao i svi ostali organi u našem telu. U ovom tekstu ćemo odgovoriti na nekoliko pitanja, kao i istaći važnost preventivnog pregleda kože.

Evo šta sve treba da znate o mladežima!

Šta su mladeži?

Mladeži, takođe poznati kao nevusi, su izrasline na koži koje se razvijaju kada ćelije kože, koje se nazivaju melanociti, rastu u klasteru umesto da se ravnomerno šire po koži. Ove izrasline mogu biti braon, crne ili čak ružičaste boje i mogu se pojaviti bilo gde na telu. Većina mladeža na našem telu su benigni mladeži, međutim, neki mogu biti kancerogeni ili se razviti u melanom, vrstu raka kože koji može biti smrtonosan ako se ne leči rano.

Važno je redovno pregledati mladeže da biste rano otkrili potencijalne probleme. Tokom pregleda mladeža, dermatolog će pregledati vašu kožu, tražeći mladeže koje izgledaju neobično po obliku, veličini ili boji. Ako se utvrdi da su mladeži abnormalni, dermatolog može preporučiti biopsiju kako bi se utvrdilo da li je mladež kancerogen ili ne.

Vrste mladeža

Postoji nekoliko vrsta mladeža, uključujući urođene mladeže, koje su prisutne pri rođenju, stečene mladeži, koje se razvijaju tokom vremena, i atipične mladeže koje su veće i nepravilnog oblika ili boje. Iako je većina mladeža bezopasna, važno je da budete svesni bilo kakvih promena na vašoj koži ili pojave novih mladeža. Ako primetite bilo kakve promene na mladežu ili ste zabrinuti zbog mladeža, važno je da odete na dermatološki pregled.

Pored redovnih pregleda mladeža, postoje koraci koje možete preduzeti da zaštitite svoju kožu od sunca i smanjite rizik od razvoja raka kože. To uključuje nošenje zaštitne odeće i kreme za sunčanje, izbegavanje sunca tokom udarnih sati i redovno proveravanje kože da li ima bilo kakvih promena ili abnormalnosti.

Ako imate mladež za koji se utvrdi da je kancerogen ili postoji rizik da postane kancerogen, vaš dermatolog može preporučiti različite opcije lečenja u zavisnosti od tipa mladeža i njegove lokacije. To može uključivati hirurško uklanjanje, lasersko uklanjanje ili druge tretmane namenjene da unište ćelije raka.

Na kraju krajeva, najbolji način da se zaštitite od raka kože je da budete proaktivni u pogledu zdravlja svoje kože. To podrazumeva redovne preglede mladeža, nošenje zaštitne odeće i kreme za sunčanje i razvijanje svesti o svim promenama ili abnormalnostima na koži. Preduzimajući ove korake, možete pomoći da vaša koža ostane zdrava i uspešno se zaštiti od bolesti.

Zašto je redovan pregled mladeža važan?

Redovni pregledi mladeža su važni jer mogu pomoći da se rak kože otkrije rano, kada je najizlečiviji. Iako rak kože nije tako čest kod nas, melanom je najsmrtonosniji oblik raka kože i može biti fatalan ako se ne otkrije i ne leči rano.

Tokom pregleda mladeža, dermatolog će pregledati vašu kožu da li ima mladeža, tražeći mlade koje izgledaju neobično po obliku, veličini ili boji. Mladeži se mogu menjati tokom vremena, zbog čega je važno da ih redovno proveravate. Mladeži koji rastu, menjaju oblik ili poprimaju nepravilnu boju mogu biti znak melanoma. Ostali znaci upozorenja mogu biti mladeži koji svrbe, krvare ili se upale.

Važno je napomenuti da nisu svi mladeži kancerogeni, a većina mladeža je bezopasna. Međutim, ako primetite bilo kakve promene ili ste zabrinuti zbog mladeža, važno je da posetite dermatologa. Ako ste oprezni i redovno idete na preglede, uspešno ćete se zaštititi od raka kože i osigurate da se svi potencijalni problemi otkriju i leče rano.

koliko dugo traje dermoskopija

Koliko dugo traje dermoskopski pregled?

Dermoskopija je neinvazivna dijagnostička procedura koju koriste dermatolozi da bi pregledali kožu pacijenta i utvrdili stanje. Tokom dermoskopskog pregleda, dermatolog koristi poseban ručni uređaj koji se zove dermatoskop kako bi detaljnije pregledao površinu kože.

Trajanje dermoskopskog pregleda može da varira u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući broj mladeža ili lezija koje se ispituju, složenost pregleda i nivo iskustva dermatologa koji obavlja pregled. Generalno, dermoskopski pregled može trajati od nekoliko minuta do 30 minuta ili više, u zavisnosti od pojedinačnog slučaja.

Dermoskopija je relativno brza i bezbolna procedura koja ne zahteva nikakvu posebnu pripremu ili naknadnu negu. U nekim slučajevima, dermatolog može preporučiti biopsiju da potvrdi dijagnozu, ali ovo je obično zasebna procedura koja se izvodi nakon dermoskopije.

Sve u svemu, trajanje dermoskopskog pregleda zavisiće od pojedinačnog slučaja i stručnosti dermatologa koji obavlja pregled. Međutim, generalno gledano, dermoskopski pregled je brza i neinvazivna procedura koja može pružiti dragocene informacije o zdravlju vaše kože i pomoći u ranom otkrivanju potencijalnih problema.

Kako zaštiti kožu od sunca?

Zaštita vaše kože od štetnog uticaja sunca neophodna je za održavanje zdrave kože i sprečavanje oštećenja kože. Preterano izlaganje suncu može izazvati prevremeno starenje, opekotine od sunca i povećati rizik od razvoja raka kože. Evo nekoliko saveta kako da zaštitite kožu od sunca:

Nosite zaštitnu odeću: Nošenje zaštitne odeće je efikasan način da zaštitite kožu od sunca. Košulje, pantalone i šeširi dugih rukava koji pokrivaju lice, uši i vrat mogu pružiti odličnu zaštitu od sunca. Birajte odeću od čvrste tkanine koja blokira sunčeve UV zrake.

Koristite kremu za sunčanje: Krema za sunčanje je ključni deo zaštite vaše kože od sunca. Izaberite kremu za sunčanje sa visokim SPF (faktorom zaštite od sunca) od najmanje 30 i zaštitom širokog spektra koja blokira i UVA i UVB zrake. Obilno nanesite kremu za sunčanje na svu izloženu kožu i ponovo je nanesite na svaka dva sata

Potražite zaklon: Pokušajte da uzbegavajte sunce između 10h-16h. Pravite pauze u hladu ili ponesite suncobran da biste se sklonili od sunca

Nosite naočare za sunce: Zaštitite oči od sunca tako što ćete nositi naočare za sunce koje blokiraju 100% i UVA i UVB zraka. Ovo može pomoći u sprečavanju katarakte i drugih oštećenja oka uzrokovanih suncem.

Izbegavajte solarijume: Solarijumi mogu izložiti vašu kožu štetnom UV zračenju, povećavajući rizik od oštećenja kože i raka kože. Najbolje je da izbegavate solarijume u potpunosti i da se umesto toga odlučite za proizvode za samopotamnjivanje.

Hidrirajte se: Održavanje hidratacije može pomoći da vaša koža bude zdrava, jedra i nahranjena.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije