Elpida Medical | Elpida Derm

Sve što treba da znate o hiperpigmentacijama

Podelite:

U ovom blogu otkrivamo različite vrste hiperpigmentacije. Pričaćemo o  različitim uzrocima i simptomima povezanih sa hiperpigmentacijom i sve to završiti razgovorom o ključnim sastojcima i rešenjima koja mogu pomoći u lečenju Vaše hiperpigmentacije.

Šta su hiperpigmentacije?

Da biste razumeli hiperpigmentaciju, prvo morate da razumete ulogu melanina u Vašoj koži.

Šta je melanin i kako funkcioniše njegova sinteza? Melanin je pigment koji je odgovoran za boju naše kože. Naše telo ima posebne ćelije zvane melanociti za proizvodnju melanina. Melanocitima je potrebna aminokiselina, tirozin, da bi efikasno funkcionisali. Imajte ovo na umu za kasnije kada budemo razgovarali o rešenjima o tome kako lečiti hiperpigmentaciju. Manje poznata činjenica o melaninu je njegova važna biološka funkcija.

Melanin pomaže u zaštiti ćelija naše kože od oštećenja od UV svetlosti. To radi tako što apsorbuje UV svetlo pre nego što može da ošteti osetljivu DNK ćelija kože. Melanin štiti od svih oblika UV svetlosti, UVB + UVA kao i plave svetlosti. Zamislite melanin kao veoma efikasnu prvu liniju odbrane kože od štetnih sunčevih zraka.

Vrste pigmentacije?

 • Solarne hiperpigmentacije (pege od Sunca)
 • Melazma (hormonska – u trudnoći)
 • Postinflamatorna hiperpigmentacija (tamne mrlje nakon akni ili povrede kože)
 • Periorbitalna hiperpigmentacija (tamne mrlje oko očiju).

Solarne hiperpigmentacije

Solarne hiperpigmentacije su neujednačene boje kože uzrokovane godinama kumulativnog oštećenja od Sunca. Pege od sunca, staračke pege, deo su ove vrste hiperpigmentacije. Uzrok ovih hiperpigmentacija  je ponovljeno izlaganje Sunčevoj svetlosti bez zaštite.

Obavezno zaštitite svoju kožu dnevnom laganom kremom za sunčanje. Naša preporuka za zaštitu kože od UVA i UVB zračenja tokom cele godine je Melablock HSP, SPF 50. Pored zaštite kože od negativnog uticaja Sunčevog zračenja, štiti kožu od eritema, bori se protiv slobodnih radikala, mikronizirani titan dioksid u kombinaciji sa filterima štiti kožu više od 90% od UVA i UVB zraka.

Melazma

Drugi najčešći razlog za hiperpigmentaciju je neravnoteža hormona. Ova vrsta hiperpigmentacije se naziva melazma.  „Trudnička maska“ se odnosi na tamne hiperpigmentacije u obliku leptira na čelu, obrazima, bradi i gornjoj usni tokom trudnoće. Uzrok melazme su  hormoni koji pokreću melanocite da proizvode više pigmenta.

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH) se javlja nakon bubuljica, ogrebotina ili manjih povreda kože. Upala (crvenilo) pokreće proizvodnju melanina kao imuni odgovor da zaštiti oštećenu kožu. Tamni, hiperpigmentirani tragovi su često vidljivi dugo nakon što akne ili povrede zarastu. Ime govori sve – upala je pokretač ove vrste hiperpigmentacije.    

Periorbitalna hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija oko područja očiju može uticati na kožu ispod očiju, kao i na gornje kapke. Ovaj „efekat pande“ može uključivati hiperpigmentaciju (tamne krugove), otok, fine bore i natečenost oko očiju. Uzroci su genetika, stres, povišeni nivoi kortizola, nedostatak sna i propusni kapilari mogu dovesti do povećanog taloženja melanina oko područja oka.

Uzroci hiperpigmentacija

Najefikasnije lečenje hiperpigmentacije je da saznamo koji je njegov uzrok, da bi odabrali pravi način tretiranja.

Sunce i UV zraci su prvi okidač

UVA je najrasprostranjeniji oblik UV zračenja na Zemlji. UVA se javlja jednakim intenzitetom tokom celog dana. UVA prodire dublje u dermis i oštećuje DNK. UVA zraci prodiru kroz oblake, maglu i staklo. UVB zraci su glavni krivci za crvenilo kože i opekotine od sunca. Prekomerna proizvodnja melanina u koži oštećenoj Suncem povezana je sa time da se melanociti neprestano bore protiv ostećenja kože izvazvano štetnim delovanjem Sunca. UV zraci su osnovni uzrok solarnih mrlja ali i pogoršavaju sve druge vrste hiperpigmentacije.

Boja kože i hiperpigmentacija

Znamo da je sopstvena odbrana naše kože od okidača broj 1, UV zraka, pigment naše kože koji se zove melanin. Naša koža ima dva tipa melanina koji se nazivaju eumelanin i feomelanin. Eumelanin upija UV zračenje i doprinosi foto-zaštiti.

Ficpatrikova skala:

Ficpatrikova skala se koristi za identifikaciju boje kože i meri količinu melanina u koži. Tamnija koža na Fitzpatriku 4-6 ima veći sadržaj ukupnog melanina. Uključujući, više zaštitnog, eumelanina. Ako imate svetliju boju kože (1-3) na Ficpatrikovoj skali, imaćete više feomelanina. Veći sadržaj feomelanina čini Vašu kožu manje fotoprotektivnom i sklonijom hiperpigmentaciji.

Hormoni i hiperpigmentacija

Estrogen igra značajnu ulogu u ljudskoj koži. Estrogen utiče na stanje kože i pigmentaciju. Tirozin je aminokiselina, a tirozinaza enzim odgovoran za proizvodnju melanina iz tirozina (zapamtite, tirozinaza je enzim koji sadrži bakar potreban za proizvodnju melanina). Neravnoteža ili povećanje estrogena i progesterona – pronađeno tokom trudnoće, upotrebe pilula za kontracepciju– može povećati ili smanjiti normalnu proizvodnju tirozinaze, doprinoseći neujednačenoj proizvodnji melanina.

Akne i hiperpigmentacija

Da bismo bolje razumeli zašto akne izazivaju  postinflamatornu hiperpigmentaciju, moramo početi od toga kako nastaju akne. Svi kožni folikuli sadrže bakteriju  koja se zove Propionibacterium acnes (P. acnes). P. acnes čine deo Vaše normalne kožne flore i nalaze se na dnu Vaših folikula. Kao i svaka bakterija, P. acnes se konstantno deli (stvarajući nove bakterije), ali je takođe stalno ubija kiseonik. Problem počinje kada se vaši folikuli blokiraju ili „začepe“.

Začepljenje je mesto gde se nagomilavaju mrtve ćelije kože i sebum i tako blokiraju otvaranje folikula. Začepljeni folikuli sprečavaju kiseonik da dopre do dna stvarajući idealno okruženje za P. akne da se nekontrolisano razmnožavaju. Dolazi do inflamacije folikula i posledica toga su akne. U pokušaju da se izbori sa iritacijom, upalni odgovor kože pokreće bela krvna zrnca koja izazivaju formiranje pustula koje su ispunjene gnojem.

Ako se upala nastavi, zid folikula puca i upala se širi ispod površine kože stvarajući čvrst, crveni čvor koji je većeg promera. Drugi deo imunološkog odgovora je pokretanje proizvodnje melanina. Kada prođe inflamacija folikula, akne će početi da zaceljuju, ali melanin koji je deponovan ostaće kao tamna mrlja na koži. Tamne mrlje (lezije) variraju od svetlo braon do crne boje. Promene će postati još tamnije ako su izložene sunčevoj svetlosti (UV zracima).

Geni i hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija ima jaku genetsku vezu. Proizvodnja dve različite vrste melanina, eumelanina i feomelanina, zavisi od genetike. Određeni geni su povezani sa većom proizvodnjom feomelanina. Kao što je ranije pomenuto, feomelanin nije foto-zaštita. Viši nivo feomelanina znači da ste genetski predisponirani na pojavu pega i neujednačenog tena. Inflamacija, još jedan okidač hiperpigmentacije, ima jednako jake genetske veze. Genetska predispozicija za upalu će zauzvrat povećati sklonost ka postinflamatornim hiperpigmentacijama.

Drugi mogući uzroci hiperpigmentacije Određene vrste bolesti i neželjeni efekti nekih lekova takođe mogu doprineti hiperpigmentaciji kože.

Koji je najbolji način za lečenje hiperpigmentacije?

Najbolji način za lečenje hiperpigmentacije je zasnovan pre svega na zaštiti kože od Sunčevog zračenja već pomenutim preparatom Melablock HSP, ali ukoliko ipak dođe do pojave hiperpigmentacija postoji rešenje:

 • Blending Bleaching cream-brenda SkinTech- izbeljuje kožu, koristi se kao dnevna nega i ima jako antioksidativno dejstvo. Aktivni sastojak kreme su kompleks inhibitora tirozinaze koji deluju tako što smanjuju sintezu melanina. Može se koristiti i kao prevencija da do hiperpigmentacija ne dođe i kao nega za već postojeće.

 • C-SHOT– brenda Neauvia, vitamin C – antioksidantno delovanje, hiperpigmentacije, pruža zaštitu od Sunca i posvetljava kožu.

 • RRS Whitening SkinTech– Odlican mezoterapijski koktel za tretiranje fotooštećene kože sa hiperpigmentacijama. Sadrži hijaluronsku kiselinu i protektivne supstance: Arbutin (smanjuje crvenilo, izbeljuje pigmentne mrlje, ujednačen ten), Ekstrakt sladića (protivupalno delovanje), specifične aktivne supstance koje blokiraju sintezu melanina.

 • Azelaična kiselina – Easy Droxy Azelaic peel je hibridni površinski piling namenjen koži neujednacenog tena sa ranim znacima fotostarenja. Azelaična kiselina povoljno deluje na inflamacije zbog svog antimikrobnog i antibakterijskog dejstva, pa je u određenim slučajevima moguce tretirati i kozu sa rozaceom. Uspešno rešava probleme koji su nastali pod dejstvom Sunca.

 • Easy TCA SkinTech je površinski do srednje duboki piling koji se koristi za tretiranje fotooštećene kože, hiperpigmentacije, kod akni i u anti-aging tretmanima. Prednosti našeg TCA pilinga u odnosu na druge je što pored trihlorsirćetne sadrži i alfa hidroksikiseline, faktore rasta, antioksidante, oligoelemente i druge mnogobrojne komponente koje ovaj proizvod čine potpuno bezbednim za pacijenta. Može da se  koristi samostalno ili u kombinaciji sa dermapenom- Pixel peel.

 • Easy TCA Pain ControlPiling koji daje najbolje rezultate u lečenju hiperpigmentacije i  štiti kožu od UVA/UVB zraka. Za razliku od običnog TCA, Easy TCA Pain Control sadrži određeni procenat  fenola koji doprinose još boljem tretiranju hiperpigmentacija.

Kako sprečiti hiperpigmentaciju?

Kao i u svemu, prevencija je bolja od lečenja. Evo nekoliko praktičnih saveta:

 • Ograničite vreme provedeno na suncu između 10 i 16 časova.
 • Tražite senku gde god je to moguće.
 • Nosite šešir sa širokim obodom.
 • Nosite čvrsto tkanu, po mogućnosti  pamučnu odeću.
 • Odeća od poliesterskog krepa, beljenog pamuka i viskoze pruža malu zaštitu jer je providna za UV zrake.
 • Nosite naočare za sunce sa UV zaštitom.
 • Kao obavezan korak, SPF kreme sa zaštitnim faktorom.

Zaštitite kožu Sunčevog zračenja, kao što je pomenuto ranije, izlaganje suncu je okidač broj 1 za hiperpigmentaciju. Zato hajde da malo zastanemo i stavimo kreme za sunčanje pod mikroskop. Trenutno postoji velika konfuzija oko nege sunca. Vruća debata: hemijska sredstva za zaštitu od sunca protiv mineralnih krema za sunčanje. Hajde da pogledamo glavnu razliku između ove dve vrste krema za sunčanje.

Hemijske kreme za sunčanje

Hemijska sredstva za zaštitu od sunca sadrže hemijske filtere (koji se ponekad nazivaju i organski filteri) koji apsorbuju UV zrake i redistribuiraju energiju kao toplotu. Oslobođena energija možda nije problem za većinu, ali ako imate osetljivu kožu ili crvenilo (npr. rozacea ili menopauza), toplota može pogoršati vaše probleme sa kožom.

Pored toga, FDA (SAD) je nedavno otkrila da se šest hemijskih filtera koji se rutinski koriste u kremama za sunčanje — avobenzon, oksibenzon, oktokrilen, homosalat, oktisalat i oktinoksat —se apsorbuju direktno u krvotok.

Mineralne kreme za sunčanje

Mineralne kreme za sunčanje, s druge strane, deluju tako što vašu kožu oblažu slojem minerala koji fizički odbijaju zrake od vaše kože. Mineralne kreme bez mirisa su pogodne za sve tipove kože, uključujući i osetljivu. Mineral, cink, je jedan od mojih omiljenih sastojaka kože svih vremena.

Osim što je odlična reflektujuća aktivna krema za sunčanje, takođe je odlična u lečenju kože. Za tamniju kožu (Fitzpatrick 4-6) mineralne kreme za sunčanje mogu imati lošu stranu da daju belu boju ili čak plavičast izgled. Dobra vest je da boje poboljšavaju SPF mineralnih krema za sunčanje. Potražite tonirane mineralne kreme za sunčanje koje upotpunjuju ton vaše kože. Na kraju, uverite se da vaša krema za sunčanje jasno kaže široki spektar UVA + UVB.  Vaša krema za sunčanje treba da radi odgovarajući posao reflektujući obe vrste zraka, a ne samo UVB.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije