Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Virusne bradavice

Podelite:

Iako virusne bradavice mogu biti neugodne one se često mogu lečiti i ne moraju biti štetne.

Uobičajene bradavice, ravne bradavice i plantarne bradavice su virusne infekcije kože – većina potiču iz porodice humanog papiloma virusa ili HPV-a, ali ne i sojeva povezanih sa rakom.

Dve uobičajene lokacije za bradavice i kod dece i kod odraslih su ruke i stopala. Palmarne (ruke) i plantarne (stopala) bradavice mogu se pokazati veoma teškim za otklanjanje. Dostupno je mnogo tretmana, ali možda je najvažniji ključ – dosledan napad na bradavicu dok se ne ukloni.

Koji su faktori rizika za razvoj virusnih bradavica?

Virusne bradavice pogađaju decu i tinejdžere više nego odrasle jer njihov imuni sistem nije razvio antitela za borbu protiv sojeva HPV-a koji izazivaju bradavice. Međutim, na kraju će telo prepoznati bradavice i učiniti nešto po tom pitanju.

Kontakt koža na kožu, ili koža koja dolazi u kontakt sa stvarima koje su drugi dodirnuli, često je ono što širi virus. Dakle, ljudima može pomoći da izbegavanje deljenja ličnih stvari, kao što su peškiri, koji direktno dodiruju kožu. Takođe je moguć prenos sa jednog mesta na koži na drugo mesto na istom čoveku,ukoliko se te regije dodiruju.Pazite na otvorene posekotine na područjima sklonim bradavicama, kao što su ruke i stopala.

Neki ljudi mogu razviti bradavice u odraslom dobu, verovatno zbog određene genetske podložnosti. Pacijenti sa oslabljenim imunitetom ili promenjenim hormonskim statusom takođe mogu uočiti kasniji razvoj bradavica

Kako se dijagnostikuju virusne bradavice?

Lekari obično dijagnostikuju bradavice tako što pregledaju sumnjive bradavicee. Veoma često se vradavice mogu pojaviti na mestima povređene kože – kao što je mesto gde su nokti i zanoktice oštećeni. Lekari takođe traže male, grube izbočine koje se mogu pojaviti pojedinačno ili u grupama. Takođe proveravaju da li ima sumnjivih crnih tačaka, koje su zgrušani krvni sudovi.

uklanjanje bradavica

Kako dermatolog leči virusne bradavice?

Dermatolog može preporučiti lečenje vitaminom A u kremi ili gelu ili sredstvima koja će izazvati ljuštenje i to u slučaju ravnih bradavica. Lečenje kondiloma ili polnih bradavica obično je dugotrajno jer su recidivi česti, pa lečenje treba ponavljati.

Zbog uzroka čije lečenje može zahtevati različito trajanje, preporučuje se i najčepće sprovodi – uklanjanje bradavica. Metode uklanjanja bradavica su brojne. Najbolje je uklanjanje prepustiti stručnim licima i primeniti neku od sledećih procedura:

  • Krioterapiju
  • Spaljivanje (elektrokauterizacija)
  • IQ plasma
  • Radio-talasno uklanjanje

Više o ukljanjanju bradavica, ali i papiloma, fibroma i mladeža pročitajte na stranici o ovim uslugama u Elpida Derm-u – UKLANJANJE BRADAVICA, PAPILOMA I FIBROMA

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije