Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Hidratacija lica – neophodna nega

hidriranje lica

Podelite:

Koža lica je jedna od najizloženijih, pa samim tim i najosetljivijih regija na telu, koja zahteva posebnu, i to svakodnevnu, negu. Jedan od osnovnih uslova za zdravlje kože lica je upravo hidratacija koja joj obezbeđuje neophodnu vlažnost, ali i utiče na različite procese koji doprinose opštem dobrom stanju kože lica. Ako već nije, hidratacija mora biti jedan od osnovnih koraka u svakodnevnoj rutini nege kože lica, a mi vam donosimo i najbolje načine da se za nju pobrinete.

Više od polovine našeg tela čini voda, a koža kao najveći organ na telu zahteva i dovoljnu količinu vode da bi pravilno funkcionisala, odnosno bila zdrava i izgledala tako.

Redovna hidratacija lica

Koža predstavlja barijeru koja organizam štiti od spoljašnjih uticaja, mikroba, UV zračenja, nečistoća i drugih nepovoljnih faktora, tako da je njena uloga više nego značajna za naše telo. Ipak, svaka i najmanja promena ovih faktora, ali i unutrašnjih stanja u organizmu može postati vidljiva na koži, a naročito je koža lica u tom smislu problematična jer je osetljivija u odnosu na druge delove kože, ali i najizloženija spoljašnjoj sredini.

Pre bilo kakve nege, koža lica zahteva pravilno i temeljno čišćenje. Odatle polaze i svi tretmani u kozmetičkim salonima, a čišćenje treba da bude i vaš prvi korak u kućnoj nezi kože lica. Dobar izbor za čišćenje, a koji neće isušiti kožu lica jeste micelarna voda, koja je mnogo blagotvornija od maramica za čišćenje lica, jer ne sadrže alkohol i često su obogaćene važnim sastojcima, poput hijalurona, koji koži pružaju hidrataciju.

Takođe, piling predstavlja dobru pripremu za dalju negu lica jer dubinski čisti pore i čini kožu mekšom i zdravijom već na prvi pogled. Piling možete kupiti, ali i sami napraviti kod kuće uz pomoć sastojaka koje imate u svojoj kuhinji, kao što su kukuruzno brašno, maslinovo ulje, soda bikarbona i slično.

Potom, lice treba tretirati serumima, kremama i maskama koji imaju ulogu da vrate vlažnost vašoj koži lica, odnosno koji zadržavaju vodu u ćelijama kože. Treba izbegavati proizvode koji su masni (ukoliko koža nije jako suva, pa su ovakvi proizvodi neophodni) jer zapušavaju pore.

Ukoliko često boravite u prostorijama sa isušenim vazduhom, dobro bi bilo da sa sobom imate bočicu termalne vode koju možete u bilo kom momentu naprskati na lice i vratiti koži lica izgubljenu vlažnost.

Naravno, osnova pravilnog funkcionisanja organizma uopšte, pa tako i kože, podrazumeva i unos optimalne količine vode u organizam, tako da na dnevnom nivou ne zaboravite da pijete vodu i onda kada ne osetite žeđ, te da kroz druge zdrave napitke unosite dovoljne količine tečnosti.

Hidratantne kreme za lice

Hidratantne kreme za lice su dostupne na tržištu u nebrojeno mnogo varijanti, od različitih proizvođača, i naravno, različitih cena. Pre nego što se odlučite za neki od proizvoda, valjalo bi da se posavetujete sa stručnim licem u vezi sa tipom vaše kože, te tako precizno odredite koje i kakve kreme vam najviše odgovaraju. Uloga hidratantne kreme jeste da sačuva, veže i zadrži vodu u površinskim ćelijama kože, te na taj način doprinese hidrataciji lica. Naravno, za kompletnu hidrataciju nije dovoljno samo korišćenje kreme za lice, potrebna joj je detaljnija nega.

Što se tiče sastojaka krema koje služe za hidrataciju kože, neki od najkorisnijih su hijaluronska kiselina, aloja, ši puter, avokado, ružina vodica, vazelin, bademovo ulje i mnogi drugi.

Razlikuju se kreme za lice koje su namenjene profesionalnoj uptrebi i one koje su dostupne na širem tržištu i koriste se za kućnu negu.

Hidratantne maske za lice

Maske za lice služe za dubinsko hranjenje lica jer omogućavaju hranljivim materijama da dođu do dubljih slojeva kože. Maska se drži na koži lica oko 15-20 minuta kako bi dala svoj pun efekat i najbolje ju je primenjivati pred spavanje.

hidratacija tretman

Hidratantne maske za lice najčešće su na bazi hijaluronske kiseline, različitih vitamina (A, E, C i drugih), meda, avokada, badema, aktivnog uglja i drugih sastojaka.

Na tržištu su dostupne maske za profesionalnu, ali i kućnu negu, a na osnovu vašeg tipa kože odlučićete se za pravu.

Tretmani za hidrataciju lica

Hidratacija lica je svakako jedan od osnovnih efekata koje želimo da postignemo različitim tretmanima za lice. Kao jedan od najefikasnijih tretmana za lice izdvaja se mikrodermoabrazija, koja predstavlja potpuno bezbolan mehanički tretman za poboljšanje hidratacije kože lica, ali i tena. Mikrodermoabrazija je zapravo dijamantski piling prilikom kog se mehanički skidaju njeni površinski slojevi kože, čime se poboljšava cirkulacija i podstiče drenaža lica.

Ovim procesom se podstiče proizvodnja novog kolagena u dubljim slojevima kože, a vidljivost rezultata se postiže već nakon prvog tretmana jer je koža naizlged zategnuta, blistava i osvežena. Osim što se proizvodnjom kolagena postiže i dugoročna hidriranost lica, mikrodermoabrazija je pogodna i za uklanjanje manjih ožiljaka, pega, kao i ublažavanje bora.

Zašto je važna konstantna hidratacija lica

Koža koja nije hidrirana proizvodi više ulja kao odbrambeni mehanizam usled nedostatka vode, tako da ćete hidratacijom lica izbeći i stvaranje akni. Takođe, kolagen i hijaluronska kiselina, koji su glavni saveznici antiejdž medicine, prirodne su supstance u našoj koži koje se, usled delovanja spoljašnjih faktora i sa starosnim dobom, troše. Hidratacija lica će doprineti njihovom obnavljanju, pa samim tim i doprineti podmlađivanju kože lica.

Sa estetske strane, kada koža nije hidrirana, izaziva pukotine na licu, crvenilo i druge pojave, koje ćete izbeći pravilnom hidratacijom.

Iz ovih, ali brojnih drugih razloga koji se pre svega tiču zdravlja kože i dugoročnih efekata po njen izgled i opšte stanje, potrebno je da svakodnevno vodite računa o hidriranju i ishrani kože – najefikasnije rešenje je da kombinujete profesionalne tretmane u kozmetičkim salonima sa kućnom negom.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije