Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Hiperpigmentacija – uzroci, faktori rizika i lečenje

lecenje hiperpigmentacije

Podelite:

Hiperpigmentacija je veoma česta pojava koja se manifestuje tamnijim flekama na koži, i to uglavnom na vidljivim delovima tela, a broji mnogo tipova promena. Uzroci nastaju prekomernim lučenjem pigmenta melanina, a faktori rizika su brojni – od genetskih, do različitih povreda i zapaljenja kože.

Lečenje hiperpigmentacije je pokazalo veliku efikasnost u savremenoj medicini, te ukoliko se i vi borite sa tamnim flekama na koži – ne očajavajte jer rešenje postoji.

Šta je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija je zapravo prekomerno lučenje melanina, pigmenta koji našoj koži omogućava da potamni, a pojavljuje se u obliku tamnih fleka na koži. Ćelije koje proizvode melanin nazivaju se melanociti i u slučaju da ove ćelije postanu jače stimulisane, dolazi do pojačanog lučenja melanina i stvaranja fleka na određenim regijama tela.

Najčešće se javlja na licu i rukama.

Uzroci nastanka i vrste hiperpigmentacije

Glavni, ali ne i jedini uzročnik pojačanog lučenja melanina, odnosno hiperpigmentacije, jeste sunce, odnosno preterano izlaganje sunčevim zracima. Ostali uzroci tiču se različitih kožnih zapaljenja, akni, povreda kože, agresivnih kozmetičkih tretmana ili neadekvatnih kozmetičkih preparata. Takođe, hiperpigmentacija može biti i posledica hormonskog disbalansa ili drugih bolesti.

U zavisnosti od uzroka, razlikuje se i nekoliko vrsta hiperpigmentacije.

Hiperpigmentacija od sunca

Sunce je definitivno najčešći krivac za pojavu tamnih fleka na koži, a posledice prekomernog sunčanja često se javljaju tek u zrelom životnom dobu, premda mogu da se ispolje i mnogo ranije. Na delovima tela koji su najviše izloženi suncu, dolazi do pojave pega ili fleka, a najviše su pogođeni ljudi svetle ili srednje tamne puti.

Lice, grudi, ruke i vrat su neke od najzastupljenijih regija kada je u pitanju izloženost suncu, a onda i hiperpigmentacija. Fleke variraju čak od svetle, do tamne, crvene i crne boje, a često se sa novim izlaganjem suncu i pojačavaju.

hiperpigmentacija lecenje elpida group

Postinflamatorna hiperpigmentacija

Postinflamatorna hiperpigmentacija predstavlja zapravo neku vrstu kožne traume i odbrane kože od agresivnih uzroka. Javlja se nakon što je koža pretrpela akne, agresivne kozmetičke tretmane ili nekvalitetnu i neprilagođenu kozmetiku.

Postupalna hiperpigmentacija

Postupalna hiperpigmentacija je odgovor kože na upalne procese, poput bubuljica, akni ili rana koje su se zalečile, a manifestuje se u vidu tamnih fleka koje su potpuno ravne površine. Boja varira od roze do crne, zavisno od tipa kože i vrste upalnog procesa.

Ovo je veoma česta pojava koja može pratiti čak i obične bubuljice ili papule, ali što je zapaljenje veće, to je i hiperpigmentacija jača. Ovakve promene na koži nisu ožiljci jer folikul nije oštećen, tkivo se ne gubi, a mogu i same od sebe vremenom nestati.

Hiperpigmentacija u trudnoćI

Usled brojnih hormonskih promena koje se dešavaju u trudnoći, dolazi i do promena na koži. Hiperpigmentacija koju uočavaju trudnice na karakterističnim delovima tela, uglavnom na licu,  predstavlja čestu pojavu  u ovom dobu i ne treba preterano da zabrinjava trudnice.

Melazma

Melazma, hloazma ili trudnička maska manifestuje se uglavnom tokom trudnoće i to na licu, sa obe strane, na obrazima, na čelu, nosu i oko gornje usne. Uzroci pojave tiču se hormonskih promena koje se tokom drugog stanja podrazumevaju, a može biti uzrokovana i korišćenjem kontraceptivnih pilula, pa čak i korišćenjem kontracepcijske spirale.

Tokom drugog i trećeg tromesečja trudnoće, žene proizvode veći nivo estrogena, progesterona i melanocit-stimulirajućeg hormona, što predstavlja okidač za ovu pojavu. Takođe, ovoj vrsti promena izložene su i žene u menopauzi zbog istih uzroka.

Melazma postaje vidljivija sa svakim izlaganjem suncu, ali nakon što hormoni opet postignu balans, veoma je moguće da će se sama povući.

Faktori rizika

I u slučaju hiperpigmentacije postoje određeni faktori rizika, što vam može omogućiti da je predupredite. Najpre, ukoliko ste skloni prekomernom sunčanju, postoji velika verovatnoća da će u nekom momentu doći do pojave fleka.

Drugi faktor je pojava akni koja može ostaviti fleke, ali i psorijaza, dermatitis ili ekcem koji ostavljaju određenja oštećenja na koži. O hormonima kao uzročniku smo već govorili, tako da ukoliko postoji disbalans, fleke mogu doći kao simptom problema. Takođe, poremećaji metabolizma, pušenje, određena terapija, loša ishrana, rane od brijanja, tetoviranja, opekotina ili alergija, kao i proces starenja, predstavljaju neke od čestih faktora rizika da dođe do hiperpigmentacije.

Lečenje hiperpigmentacije

Kao jedan od najefikasnijih načina da se rešite problema hiperpigmentacije, ili bar umanjite njegovu vidljivost, pokazao se hemijski piling. Ova vrsta tretmana u poslednje vreme važi za idealnog saveznika protiv fleka na licu i telu, a naročito je popularna i zbog toga što ujedno podmlađuje kožu i utiče na njen kvalitet uopšte.

Uloga hemijskog tretmana u uklanjanju hiperpigmentacije ogleda se u oslobađanju površinskog dela kože, što dovodi do regeneracije ćelija u njenim dubljim slojevima, a dalje i do obnovljene i podmlađene kože. Uklanjanje površinskog sloja ili eksfolijacija je zapravo razlog zbog kog fleke postaju manje vidljive, a sam postupak izgleda tako što se na lice stavljaju kiseline, koje deluju desetak minuta, da bi se nakon tog vremena uklonile sa lica.

Dakle, sam tretman je potpuno bezbolan, kratak i veoma efikasan, a nakon procedure se možete odmah vratiti svakodnevnim obavezama. Postoji više tipova hemijskog pilinga koji se razlikuju po jačini sastojaka, odnosno prema vrsti problema zbog kog ste se obratili stručnjaku. U svakom slučaju, pre tretmana se treba konsultovati sa stručnim licem koji će odrediti tip vaše kože i preporučiti ono što joj najviše odgovara kako biste se rešili neželjenih fleka.

Prevencija pojave hiperpigmentacija

Kada je u pitanju hiperpigmentacija, preventivno delovanje se najpre odnosi na pažljivo i umereno izlaganje suncu, te korišćenje zaštitnog faktora pri svakom sunčanju ili izlasku na sunce.

Konzumiranje određenih namirnica takođe može blagotvorno delovati na ovu pojavu – bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, losos, žumance, zeleni čaj, maslinovo i kokosovo ulje, avokado, bademi, neke su od namirnica koje su se pokazale odgovarajućim usled posedovanja vitamina C i E i Omega 3 masnih kiselina. Slično tome, budite slobodni da koristite i suplemente u ishrani kao što su antioksidansi sa vitaminima A, C i E, vitamin B i cink.

Što se tiče kozmetike, preporučuje se ona na prirodnoj bazi, bez sintetičkih sastojaka.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije