Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Proširene pore na licu – Kako nastaju i kako ih se rešiti

pore na licu

Podelite:

Proširene pore na licu otežavaju živote mnogim ljudima širom sveta i to je vidljiv problem koji može negativno uticati na izgled lica i samopouzdanje. Međutim, postoji niz saveta i tretmana koji mogu biti od pomoći u rešavanju proširenih pora. U ovom članku ćemo razmotriti šta su proširene pore, kako nastaju i kako ih se možete rešiti. Takođe ćemo dati predloge za prevenciju da bez obzira da li imate ili nemate proširene pore na licu, možete sprečiti njihov dalji razvoj.

Šta su proširene pore?

Proširene pore su kozmetički problem koji se javlja kada su pore kože proširene i vidljive. Pore su otvori u koži koje se nalaze u paru s folikulima dlake i lojnim žlezdama. Lojne žlezde proizvode ulje koje se zatim izbacuje kroz pore na površinu kože. Kada se te žlezde prekomerno aktiviraju, stvaraju više ulja, što može uzrokovati začepljenje pora i povećati njihovu veličinu.

Proširene pore se ne pojavljuju samo kada je koža masna. One mogu biti i posledica prekomerne izloženosti sunčevoj svetlosti, starenja, upotrebe neodgovarajućih proizvoda za negu kože, genetike i hormonskih promena.

Proširene pore se najčešće pojavljuju na nosu, čelu i bradi, što su područja koja su najosetljivija na nakupljanje masnoća i prljavštine. Dobro čišćenje kože, nežno pilingovanje i redovno korišćenje proizvoda za negu kože koji sadrže sastojke poput beta hidroksi kiseline, vitamina C i retinoida može pomoći u sprečavanju proširenih pora ili smanjenju njihove veličine.

Kako nastaju proširene pore?

Proširene pore nastaju zbog loših navika u nezi kože i korišćenjem neadekvatnih proizvoda za negu. Na primer, prečesto čišćenje i suvišna upotreba proizvoda koji imaju alkohol kao sastojak mogu isušiti kožu lica što može dovesti do delovanja sebuma, čime se povećava veličina pora. Ostali razlozi proširenih pora mogu biti starenje kože ili neadekvatno sunčanje.

Kako se rešiti proširenih pora?

Regulisanje proširenih pora je postupak koji se sastoji od nekoliko koraka da bi se postigli najbolji mogući rezultati. Neophodno je obaviti detaljan test kože, izabrati adekvatne proizvode za negu lica, naneti hidratantne proizvode i serum na lice i zaštititi ga od sunca. Takođe treba obratiti pažnju na botoks i redovnu fizičku aktivnost.

Pregled Kože

Pregled kože sprovodi dermatolog kako bi se utvrdilo vrsta i kvalitet kože pacijenta pre nego što se primeni bilo kakva terapija. To može uključivati ispitivanje PH nivoa, hidrataciju kože, delikatni piling kako bi se stvorila potpunija slika stanja lica.

pregled koze na licu

Izbor proizvoda za negu lica

Nakon što je koža pregledana, potrebno je da se izabere adekvatan proizvod za negu lica. Proizvod koji nanesete mora biti u skladu sa stanjem vaše kože. Pre svega, proizvod treba da duboko očisti pore, oslobodi lice od masoće i prljavšine i spreči nastanak akni. Takođe bi trebalo da razmislite i o upotrebi pilinga.

Hidratantni proizvodi i serum

Kada je piling gotov, važno je da se nanese hidratantni proizvod ili serum na lice kako bi se balansirao pH vaše kože. Ovi proizvodi su prirodna ulja koja će doprineti tonusu nove kože i štiti će je od starenja usled sunca. Oni takođe sadrže anti-oksidanse koji će upotpuniti ovaj tretman kako bi poboljšali stanje proširenih pora.

Zaštita od sunca

Da bi se sprečila pojava novih proširenih pora, preporučuje se redovna upotreba SPF proizvoda kojim ćete bezbedno blokirati UVA i UVB zračenje. Na ovaj način ćete smanjiti efekte starenja, što direktno utiče na proširene pore.

zastita koze od sunca

Kako smanjiti pore na licu?

Ima mnogo faktora koji utiču na izgled pora na licu, uključujući genetiku, zagađenje, starenje i hormonska aktivnost. Ali ne brinite, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste smanjili izgled pora na licu.

 • Čišćenje kože svakodnevno: Redovno čišćenje kože može pomoći u uklanjanju ulja, prljavštine i bakterija koje se skupljaju u porama. Koristite blag sapun ili gel za čišćenje lica, a izbegavajte proizvode koji sadrže alkohol, jer oni mogu isušiti kožu i izazvati još veću proizvodnju ulja.
 • Koristite proizvode na bazi salicilne kiseline: Salicilna kiselina pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i čišćenju pora. Pokušajte pronaći proizvode za negu kože koji sadrže 1-2% salicilne kiseline.
 • Hidratacija kože: Važno je da hidrirate svoju kožu kako biste sprečili preterano stvaranje sebuma. Koristite lagane kreme na bazi vode i izbegavajte masne proizvode koji mogu začepiti pore.
 • Dobra ishrana: Ishrana igra veliku ulogu u zdravlju kože. Pokušajte jesti hranu bogatu antioksidantima poput voća, povrća, orašastih plodova i ribe. Izbegavajte prženu hranu, slatkiše i hranu bogatu ugljenim hidratima.
 • Nemojte dodirivati lice: Sklonite ruke od lica, jer bakterije i prljavština s ruku mogu začepiti pore i uzrokovati upalu.
 • Korišćenje maske od gline: Maske od gline kao što su bentonit i kaolin mogu pomoći u sužavanju pora i uklanjanju viška sebuma.

Sledeći ove korake i redovno brinući se za svoju kožu, možete smanjiti izgled pora i postići zdrav i blistav ten.

Koji su najbolji proizvodi za kožu sklonu porama?

Postoji nekoliko proizvoda koji su izvrstan izbor kada je reč o smanjenju izgleda proširenih pora na licu. Ovde su neke od opcija:

 • BHA (beta-hidroksilna kiselina): Ovo je kiselina koja se nalazi u proizvodima za negu kože poput tonika, krema za lice i serumima. BHA uklanja mrtve ćelije kože i čisti pore, sprečava pojavu akni, upala i proširenje pora. Kao jedan od najčešćih sastojaka nalazi se u proizvodima za borbu protiv masne kože.
 • AHA (alfa-hidroksilne kiseline): AHA kiseline kao što su glikolna ili mandelična kiselina uklanjaju mrtve ćelije kože i poboljšavaju teksturu kože. Takođe smanjuju pojavu proširenih pora i sprečavaju stvaranje sitnih bora.
 • Retinoidi: Retinoidi su snažni sastojci koji se obično koriste za lečenje akni, ali takođe pomažu u smanjenju proširenih pora i poboljšavaju teksturu kože. Međutim, retinoidi mogu uzrokovati iritaciju kože pa se pri korišćenju takvih proizvoda preporučuje strpljenje i postupno povećavanje doze.
 • Piling lica: Piling kože je odličan način da se ukloni mrtva koža i zasićenost uljem, što doprinosi začepljenju pora. Piling kože se može raditi mehanički ili hemijskom exfolijacijom koja koristi enzime i kiseline za uklanjanje mrtve kože.
 • Proizvodi s mineralima: Proizvodi s mineralima poput bentonitne gline mogu pomoći u uklanjanju viška ulja s kože i smanjiti veličinu pora na licu.
 • Kreme za zaštitu od sunca: Sunce može oštetiti i razgraditi kolagen, elastin i druge sastojke kože koji pomažu u podržavanju tonusa kože. Korišćenje kreme za sunčanje može sprečiti oštećenje kože i smanjiti rizik od proširenih pora.

Svakako se posavetujte s dermatologom pre početka korišćenja proizvoda kako biste dobili preporuke za vrstu proizvoda koja će se najbolje prilagoditi vašoj koži.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije