Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Ožiljci od akni – najbolja rešenja za uklanjanje ožiljaka

oziljci od bubuljica

Podelite:

Ožiljci od akni su prilično česta i veoma neprijatna pojava na koži lica, koja zadaje velike muke nakon mukotrpne borbe s aknama, te izaziva estetski, a neretko i psihološki problem usled velike vidljivosti ožiljaka.

Akne na licu su same po sebi problematična pojava i zahtevaju dosta truda kako bi se uklonile, a nažalost, često su praćene i ožiljcima koji zadaju još veće brige. Ako ste se prepoznali – ne očajavajte jer današnja estetska medicina nudi više nego efikasna rešenja protiv svih vidova ožiljaka, pa tako i one od akni, a mi vam donosimo neka od najdelotvornijih.

Vrste ožiljaka od akni

Ožiljci se dele na osnovu toga kako nastaju, sazravaju i koju formu vremenom dobijaju, pa tako razlikujemo nekoliko tipova: atrofične, hipertrofične, keloide i ožiljke od akni. Atrofični ožiljci podrazumavaju oštećenja ispod nivoa okolne kože, beličaste su boje i lako se uklanja laserom – ovaj tip ožiljaka su, na primer, oni od strija ili od akni. Hipertrofični ožiljci javljaju se nešto kasnije od povrede tkiva, uglavnom se ne izdižu iznad površine kože i često ih prati svrab.

Čvrsti suna dodir i često zahtevaju i najpre operativni zahvat, pa onda i laserski tretman. Ovaj tip ožiljaka nastaje uglavnom nakon operacija. Keloidi su tvrde, crvenkaste strukture koje su često i bolne, a izdižu se iznad nivoa kože. Vremenom postaju tamniji, a zanimljivo je da se javljaju isključivo u predelima dekoltea, iza ušiju ili na vratu. Nastaju uglavnom nakon povreda koje su se inficirale. U ovu grupu takođe mogu spadati ožiljci od akni, kao i oni nakon opekotina, boginja ili od vakcine.

Ožiljci od akni zahvataju lice, leđa i grudi, odnosno područja koja najčešće pate od akni. Ova vrsta ožiljaka izgleda i ponaša se drugačije od ostalih, tkivo je na tom mestu tvrđe, cirkulacija i hidratacija u ovim delovima je pogoršana, tako da je ovaj deo kože često isušen. Lojne i znojne žlezde na ovom mestu nemaju mogućnost ponovnog formiranja, kao ni folikul dlake.

Zašto nastaju ožiljci od akni?

Najćešća greška koja dovodi do stvaranja ovih ožiljaka jeste ceđenje akni, što nikako nije preporučljivo jer su posledice uglavnom dugoročne, a stvar dodatno pogoršava nakupljanje melanina, tamnog pigmenta, na mestu akni.

Ceđenjem akni dolazi do začepljenja pora ispod kojih se nalaze lojne žlezde i koren dlake, a nadalje se na ovom mestu javlja mitiser, koji raste dok ne dođe do pucanja kanala u kom je smešten, te prodire u okolnu kožu i stvara upalu. Na mestu upale može doći do takvog poremećaja u strukturi kože, da nastaju ožiljci.

Uklanjanje ožiljaka od akni PRP tretmanom

PRP tretman je jedan od najaktuelnijih tretmana u oblasti estetske medicine i drematologije i pokazao se više nego efikasnim kada je reč o uklanjanju ožiljaka od akni. Radi se o prirodnom, neagresivnom tretmanu čiji je glavni adut – krv samog pacijenta.

Naime, PRP koristi plazmu izdvojenu iz krvi, koja se metodom injekcije ubrizgava u lice, odnosno deo tela koji je zahvaćen ožiljcima. Neki od najznačajnijih rezultata koji se postižu PRP tretmanom jesu upravo neutralisanje ožiljaka od akni, hiperpigmentacije, ali i podmlađivanje kože. Ova metoda pokreće određene procese u ćelijama kože i dovodi do drugačijeg estetskog izgleda same kože, ali i do poboljšanja njenog opšteg stanja. Dugoročno, PRP tretman vam pomaže da se koža lica sama regeneriše.

Popunjavanje ožiljaka od akni hijaluronskim filerima

Hijaluronski fileri su, kao apsolutni predvodnik kada je reč o tretmanima lica, našli svoju primenu čak i u uklanjanju ožiljaka od akni, ali i onih od opekotina, različitih upala ili povreda. Kako je koža na ovom mestu drugačije strukture i površine od uobičajenog, hijaluronski fileri će pomoći da ove nepravilnosti budu manje uočljive.

skidanje oziljaka od bubuljica

Kao prirodan sastojak koji se već nalazi u našem telu, odnosno organizam ga sam proizvodi, hijaluron doprinosi boljem tonusu kože, te ispravlja nepravilnosti. Tretman hijaluronskim filerima za popunjavanje ožiljaka od akni predstavlja potpuno bezbedan i prirodan način da se rešite ovog problema, bez rizika od alergijskih reakcija.

Na ovaj način pomažete i boljem stanju kože tretirane regije uopšte. Za popunjavanje ožiljaka od akni korste se hijaluronski fileri specijalne gustine kako bi se postigao željeni volumen.

Uklanjanje ožiljaka od akni dermapen tretmanom

Iako jedan od najpopilarnijih antiejdž tretmana, Dermapen se vrlo često koristi i za uklanjanje različitih ožiljaka, među kojima se ožiljci od akni izdvajaju kao naročito pogodne za ovakvo tretiranje. Radi se o tretmanu pri kojem se koristi mala valjkasta sprava puna tankih iglica, koja se kotrlja po koži i stimuliše različite procese unutar ćelija kože.

Dermapen je karakterističan po velikom broju uboda koji istovremeno veoma precizno prodiru u kožu, nakon čega se na nju nanosi koktel od različitih sastojaka koje pojačavaju efekat tretmana. Pokazalo se da ovakvo tretiranje kože pogodno deluje na razne vrste ožiljaka, a rezultati će biti potpuno vidljivi nakon otprilike tri tretmana, koji čine jednu seriju. Dermapen bi trebalo periodično ponavljati i pratiti rezultate jer ožiljci postaju znatno ublaženi.

Hemijski piling za ožiljke od akni

Hemijski piling važi za jedan od provereno efektnih kozmetičkih tretmana koji rešava mnoge probleme sa kožom lica, a naročito se pokazao delotvornim kod akni i ožiljaka od akni, strija, pigmentnih fleka i slično. Ova vrsta tretmana se bazira na kiselinama koje uklanjaju mrtve slojeve kože, čime se podstiče njena regeneracija. Kiseline na licu stoje između 10 i 15 minuta, a zatim uklanjaju.

U zavisnosti od problema koji se tretira, možete primeniti površinski, srednje duboki ili duboki hemijski pilng. Za tretiranje ožiljaka od akni najčešće se primenjuje srednje duboki tip pilinga koji zalazi dublje ispod površine kože i daje rezultate vidljive već nakon prvog tretmana.

Prevencija pojave ožiljaka od akni

Kao i svaki problem koji se javlja na koži, tako i ožiljci od akni imaju svoje brojne uzroke, a da biste delovali preventivno, potrebno je da držite pod kontrolom kako spoljašnje faktore koji dolaze u dodir s kožom, tako da vodite računa o opštem stanju čitavog organizma kako do pojave akni ne bi ni došlo. Ukoliko su se akne već pojavile, prvo pravilo je – ne dirati ih i ne tretirati ih samostalno, bez savetovanja sa stručnjakom. Mnogo više štete se može napraviti njihovim ceđenjem, nego samom pojavom akni.

Kožu takođe treba i redovno štititi od sunčevog zračenja kremama sa određenim faktorom jer ukoliko akne postoje, sunce može samo pogoršati njihovu pojavu. Piling za lice se takođe pokazao kao efikasan jer skida mrtve delove kože, a pošto su ožiljci od akni na samoj površini kože, piling može ubrzati proces njihovog uklanjanja.

Pored, toga, kao i uvek – obratite kakvu kozmetiku koristite, radite na zdravim životnim navikama i uravnoteženoj ishrani, što će u kombinaciji sa profesionalnim tretmanima i pravilnom negom zasigurno dati odlične rezultate.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije