Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Staračke fleke na koži – kako da ih se rešite?

Podelite:

Staračke fleke na koži su uobičajena i po zdravlje bezopasna pojava koja pogađa i muškarce i žene (češće žene) u određenom starosnom dobu, a naročito je frustrirajuća za pripadnice lepšeg pola, koje se u najvećoj meri suočavaju s ovim problemom u periodu menopauze.

Takozvane staračke pege i drugi oblici hiperpigmentacije rezultat su poremećaja u funkciji ćelija, za šta postoje brojni uzroci. Uobičajeno je da se ova vrsta hiperpigmentacije pojavljuje nakon 40. godine, što je takođe individualno, tako da, ako koža nije adekvatno negovana, do ovih problema može doći i ranije. Dobra vest je da postoje preventivni koraci koji će usporiti i ublažiti procese starenja kože uopšte, kao i efikasni tretmani kojima se možete čak i potpuno rešiti staračkih fleka na koži.

Zašto nastaju staračke pege?

Staračke pege su oblik hiperpigmentacije i nastaju najčešće kao posledica prekomernog sunčanja, a tu računamo i odlaske u solarijum. Naime, fleke se javljaju usled povećane aktivnosti pigmentnih ćelija (melanocita), koje počinju da proizvode više melanina.

Takođe, kao glavni okidači staračkih fleka javljaju se estrogen, čiji nivo s godinama opada u ženskom organizmu, kao i hormonski disbalans uopšte, zatim nedostatak vitamina A, D i E, ali i drugi faktori poput stresa, genetike, problema s jetrom, upotrebe kontraceptivnih pilula i određenih terapija, previše gvožđa koje unosimo ishranom i drugo. Činjenica je da većina ljudi ima sklonost ka pojavi ovih fleka, a naročito oni svetlijeg tena ili riđe kose, a period života u kojem će se pojaviti zavisi od brojnih faktora.

Proces stvaranja staračkih fleka odvija se u melanocitima. To su ćelije koje se nalaze u najdubljem sloju epidermisa, a aktivnost melanocita određuje i boju naše kože. Interesantna je činjenica da koža s godinama dobija tamnije fleke, dok se broj melanocita smanjuje. To se događa upravo zbog aktivnosti melanocita koja je ključan faktor jer smanjenjenjem broja ovih ćelija, one koje su ostale postaju veće obimom, a njihova distribucija postaje intenzivnija.

Kako izgledaju staračke fleke?

Staračke fleke javljaju se na regijama tela koje su najviše izložene suncu, a to su lice, vrat, dekolte i ruke (najviše šake). Najčešće su malih dimenzija, boja varira u nekoliko nijansi braon boje, a ponekad poprimaju i tamniju, pa čak i crnu boju. Zaravnjenih su površina, u istoj ravni sa kožom, dakle nema izbočina kao u slučaju mladeža i uglavnom su ovalnog oblika. Vremenom staračke fleke koje su se pojavile ne menjaju veličinu (ako je to slučaj, morate se obratiti dermatologu).

U nekim slučajevima, kod starijih osoba može doći do promene teskture staračkih fleka i u to u vidu nešto tvrđih lezija, odnosno seboroičnih keratoza, koje su grublje na dodir i izgledaju poput korice nastale na mestu fleke. Radi se o bezopasnoj pojavi, ali ako primetite promenu bilo kog tipa, za svaki slučaj posetite dermatologa.

Staračke pege na rukama

Staračke pege na rukama se vrlo često prve javljaju (čak i pre onih na licu) i pogađaju najčešće gornji deo šaka. Izgledom podsećaju na nešto krupnije pege ili fleke, a boja im varira od smeđe do crne.

staracke fleke na rukama

Staračke fleke na licu

Fleke na licu su posebno frustritajuća pojava, zbog koje se mnoge žene odlučuju na medicinsko-estetske tretmane. Kao najuočljiviji deo tela, lice je izloženo raznim štetnim uticajima, pa su i fleke na ovoj regiji rasprostranjenije nego na drugim. Zato se dešava da staračke fleke, koliko god bile sitne, stvore efekat maske.

Jedna od tih promena, u kojoj dolazi do veće pokrivenosti lica sitnim flekama, naziva se melazma i karatkeristična je za trudnice, ali i za žene u menopauzi i one sa progesteronskom terapijom. U slučaju uobičajenih staračkih fleka, bilo koja regija lica može biti zahvaćena.

Kada se najčešće javljaju?

Kada će se staračke fleke javiti, zavisi od brojnih faktora, uključujući i genetiku i svakodnevnu rutinu u nezi kože. Kako žene u našoj zemlji poslednjih godina ranije ulaze u menopauzu, ali i usled raznih promena u stilu i načinu života, koža stari drugačije, odnosno brže. Zato se i staračke fleke mogu javiti već oko 40. godine, a uobičajeno je da se pojave negde nakon 50. godine života.

Da li se staračke pege mogu sprečiti?

Staračke pege se ne mogu u potpunosti sprečiti. Naprosto, one su posledica prirodnog starenja čitavog organizma, a samim tim i kože. Kako smo već napomenuli, ćelijski procesi i hormonske promene, kao i razni spoljašnji faktori utiču na stvaranje hiperpigmentacija i staračkih fleka, tako da ih je praktično nemoguće izbeći. Ono što možete uraditi za svoju kožu, to je pravilno negovanje svakog dana, korišćenje adekvatnih preparata i primena efikasnih tretmana.

Na ovaj način ćete preduprediti određene procese u dubljim slojevima kože, a u slučaju redovne primene tretmana staračke fleke mogu skoro potpuno nestati.

Staračke fleke – lečenje

Tržište je preplavljeno proizvodima koji obećavaju uklanjanje staračkih i drugih pigmentnih fleka, tako da nam se na prvi pogled čini da je lako rešiti se nepravilnosti s lica i tela. Ipak, to je daleko od istine, a činjenica je da je moguće ublažiti staračke fleke, ali i da će vam za to trebati prilično mnogo vremena i strpljenja.

Efikasne kreme svakako postoje na tržištu, ali – pre nego što se odlučite za neki proizvod i izdvojite veću količinu novca koja „garantuje” kvalitet, posetite svog dermatologa ili kozmetičara, koji će znati da vam preporuči pravu negu prilagođenu individualnom tipu kože.

Što se tiče prirodnih lekova koji se koriste za ove svrhe, mnoge sastojke koji vam mogu pomoći već imate u kuhinji, poput limunovog soka, sode bikarbone i drugih, ali ipak, naspram ovih „bapskih” saveta, dajemo prednost medicinskim preparatima i estetskim tretmanima.
A, ono što vam je najsigurnije ulaganje novca – to je neki od profesionalnih tretmana, koji će sasvim sigurno pomoći vašem licu da povrati stari sjaj.

Kreme protiv staračkih fleka

Kreme protiv staračkih fleka trebalo bi da sadrže kombinaciju sastojaka koji imaju eksfolijantsko dejstvo i onih protiv hiperpigmentacija. Alfa-arbutin, AHA (voćne) i BHA kiseline, mlečna kiselina, vitamini C i E (antioksidanti), retinol, hijaluronska kiselina, salicilna kiselina, neki su od sastojaka koje ne bi trebalo da zaobiđete ukoliko želite da tretirate staračke fleke.

Većina ovih sastojaka ima i antiejdž dejstvo, što ide jedno s drugim, tako da podmlađuju kožu, hidriraju je, podstiču proizvodnju kolagena i drugo. Grupa sastojaka kao što su voćne kiseline, salicilna kiselina ili retinol, deluju kao eksfolijant, što znači da imaju moć da uklone mrtve ćelije s površine kože, te podstaknu regeneraciju ćelija i stvaranje novih, što je jedan od ključnih procesa u izlečenju staračkih fleka.

Pri korišćenju ovih krema, obratite pažnju na sastav proizvoda, jer neki od ovih sastojaka mogu biti fotosenzitivni (retinol i vitamin C, na primer) tako da obavezno nanesite SPF kremu pre izlaska napolje ukoliko ste koristili neki od preparata na ovoj bazi i ako ste počeli s negom u letnjem periodu.

I ne zaboravite da su kreme i drugi proizvodi sa SPF zaštitom najbolja antiejdž sredstva, te najbolja prevencija protiv stvaranja staračkih fleka na licu.

Tretmani za uklanjanje staračkih fleka

Brojni tretmani omogućavaju uklanjanje staračkih fleka, a pitanje je ličnih afiniteta – da li se posvetiti pilinzima i dubinskom čišćenju lica, koje podstiče ćelijsku regeneraciju, pa postepeno i ublažava staračke fleke i poboljšava zdravlje kože ili se odlučiti za lasersko uklanjanje fleka.

Ovo su neki od najpopularnijih tretmana koji se koriste u svrhu ublažavanja i uklanjanja staračkih fleka, a doprinose celokupnom boljem stanju kože.

Biorevitalizacija: kao naprednija verzija mezoterapije, ova metoda se takođe bazira na injekcijama odgovarajućeg koktela koji se aplikuje na lice ili na neki drugi deo tela (butine, laktovi, kolena, ruke, stomak). Kako koktel dubinski deluje, rezultati tretmana su hidrirana koža, sa ujednačenim tenom i smanjenom vidljivošću pega, fleka i ožiljaka.

Snaga biorevitalizacije je u koncentrovanijem koktelu koji se ubrizgava, a koji sadrži hijaluronsku kiselinu i aminokiseline i tako doprinosi regeneraciji ćelija, odnosno kože.

Hemijski piling: ova vrsta pilinga je kao stvorena za različite tipove fleka na licu jer uz pomoć kiselina uklanja mrtve slojeve kože. Odnosno, proces hemijskog pilinga podrazumeva ljušćenje kože, što dalje dovodi do potpunog obnavljanja njene strukture. Postoje čak tri tipa ovog pilinga koji možete primeniti, a o tome će odlučiti odabrani kozmetičar. Za staračke fleke preporučuje se srednje duboki hemijski piling, koji zadire ispod sloja epidermisa.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije