Elpida Medical | Elpida Derm

Search
Close this search box.

Vitamini za kožu – koji su najvažniji i zašto?

Podelite:

Briga o našoj koži treba da bude suštinski deo vašeg zdravstvenog režima. To je, na kraju krajeva, najveći organ našeg tela. A šta konkretno predstavljaju vitamini za kožu?

Prva stvar koju će vam većina zdravstvenih radnika reći da biste održali kožu zdravom jeste da ograničite izlaganje štetnim ultraljubičastim (UV) zracima sunca i nosite zaštitnu kremu za sunčanje kada ste izloženi sunčevoj svetlosti.

Ali sunce nije baš loše. Samo 10-15 minuta dnevnog izlaganja pomaže u proizvodnji vitamina D u vašoj koži. Vitamin D je jedan od najboljih vitamina za vašu kožu, zajedno sa vitaminima C, E i K.

Vitamini za zdravu kožu

Ukoliko koža dobije dovoljno vitamina može se održati zdravom i mladom. Ovo bi moglo dovesti do smanjenja:

 • Tamnih mrlja
 • Crvenila
 • Bora
 • Prekomerne suvoće

Esencijalni vitamini za kožu dostupni su u obliku dodataka, ali se takođe nalaze u proizvodima za negu kože.

VITAMIN D

Vitamin D se najčešće stvara kada naša koža apsorbuje sunčevu svetlost. Kada se to dogodi, holesterol se pretvara u vitamin D. Vitamin D zatim preuzima naša jetra i bubrezi i transportuje se kroz telo kako bi pomogao u stvaranju zdravih ćelija. Ovo uključuje kožu, gde vitamin D igra važnu ulogu u tonu kože. Može čak pomoći u lečenju psorijaze.

Možete povećati unos vitamina D na sledeći način:

 • 10 minuta izlaganja suncu dnevno (prvo se obratite svom lekaru, posebno ako imate istoriju raka kože u porodici)
 • Unosite obogaćenu hranu, kao što su žitarice za doručak, sok od pomorandže i jogurt
 • Koristite hranu koja prirodno sadrži vitamin D, kao što su losos, tunjevina i bakalar

VITAMIN C

Vitamin C se nalazi u visokim nivoima u epidermisu (spoljni sloj kože), kao i u dermisu (unutrašnji sloj kože). Njegova svojstva u borbi protiv raka i uloga u proizvodnji kolagena pomažu da vaša koža bude zdrava. Zbog toga je vitamin C jedan od ključnih sastojaka koji se nalazi u mnogim proizvodima za negu kože protiv starenja.

vitamini za zdravu kozu

Oralno uzimanje vitamina C može poboljšati efikasnost krema za sunčanje nanesene na vašu kožu radi zaštite od štetnih UV zraka sunca. Smanjuje oštećenje ćelija i pomaže u procesu zarastanja rana. Vitamin C takođe može pomoći u umanjenju znakova starenja zbog njegove vitalne uloge u prirodnoj sintezi kolagena u telu. Pomaže u lečenju oštećene kože i, u nekim slučajevima, smanjuje pojavu bora. Adekvatan unos vitamina C takođe može pomoći da se popravi i spreči pojava izrazito suve kože.

Preporuka za unos vitamina C je 1.000 mg dnevno. Ako otkrijete da ne dobijate dovoljno vitamina C u ishrani, možete povećati unos:

 • upotrebom više citrusne hrane, kao što su pomorandže
 • konzumiranjem drugih biljnih izvora vitamina C, kao što su jagode, brokoli i spanać
 • ispijanjem čistog, ceđenog soka od pomorandže
 • uzimanjem suplemenata, prema preporuci lekara ili
 • tretmanima protiv starenja kože sa vitaminom C za lečenje suvoće, crvenila, bora i staračkih pega

Pogledajte i proizvode sa vitaminom C u našoj online prodavnici:

VITAMIN E

Kao i vitamin C, vitamin E je antioksidans. Njegova glavna funkcija u nezi kože je zaštita od oštećenja od sunca. Vitamin E apsorbuje štetnu UV svetlost od sunca kada se nanese na kožu. Fotozaštita se odnosi na sposobnost tela da minimizira štetu uzrokovanu UV zracima. Ovo može pomoći u sprečavanju tamnih mrlja i bora.

Normalno, telo proizvodi vitamin E kroz sebum, masnu supstancu koja se emituje kroz pore kože. Sebum pomaže u održavanju kondicije kože i sprečava isušivanje. Ako imate posebno suvu kožu, vitamin E može pomoći u suzbijanju nedostatka sebuma. Vitamin E takođe pomaže u lečenju upale kože.

Dok je vitamin E dostupan u mnogim proizvodima za negu kože, problem je u tome što se svi efekti mogu svesti na minimum nakon izlaganja suncu. Poželjno je unositi dovoljno vitamina E u ishrani. Većini odraslih je potrebno oko 15 mg vitamina E dnevno. Unos vitamina E, možete pospešti:

 • konzumacijom orašastih plodova i semenki, kao što su bademi, lešnici i semenke suncokret
 • uzimanjem multivitamina ili odvojenog dodatka vitamina E
 • korišćenjem lokalnih proizvoda koji sadrže i vitamin E i vitamin C (ovo može biti efikasnije u fotozaštiti od onih koji sadrže samo jedan od dva)

Pogledajte i proizvode sa vitaminom E u našoj online prodavnici:

VITAMIN K

Vitamin K je neophodan u procesu zgrušavanja krvi u telu, što pomaže telu da zaceli rane, modrice i područja zahvaćena operacijom. Takođe se smatra da osnovne funkcije vitamina K pomažu kod određenih stanja kože, kao što su:

Vitamin K se može naći u mnogim različitim lokalnim kremama za kožu i može pomoći u suzbijanju raznih simptoma. Lekari često koriste kreme koje sadrže vitamin K kod pacijenata koji su upravo prošli operaciju kako bi pomogli u smanjenju otoka i modrica. Ovo može pomoći da se ubrza zarastanje kože. Međutim, istraživanja o efektima vitamina K na kožu su ograničenija od onih za vitamine E i C.

Odraslima je potrebno između 90 i 120 ug dnevno. Vitamin K možete uneti kroz hranu i to:

 • Kelj
 • Spanać
 • Zelena salata
 • Kupus
 • Boranija

Vitamini za kožu predstavljaju neophodnost.

Razgovarajte sa lekarom o svojoj koži

Ovih dana je lako nabaviti vitaminske suplemente, pa se konsultujte sa svojim dermatologom kako biste započeli odgovarajući režim za svoje zdravlje. Sledeći put kada budete birali proizvode za negu kože, pogledajte da li su ova četiri korisna vitamina za kožu sastojci vaših omiljenih proizvoda.

Iako su vitamini neophodni za zdravlje kože, možda već unosite dovoljno ovih vitamina kroz svoju svakodnevnu ishranu. Test krvi može pomoći da se utvrdi da li imate nedostatak vitamina. Da biste sprečili predoziranje, vitamine treba uzimati samo uz savet lekara.

Podelite:

Pogledajte još

Pratite vesti sa bloga

Prijavite se na našu mejling listu

proces laserske epilacije